Kupředu levá, kupředu pravá

Kupředu levá, kupředu pravá

03. 11. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Nový, český celovečerní dokumentární film Lindy Jablonské, který si z letošního jihlavského festivalu odnesl hlavní cenu diváků.
Linda Jablonská ve filmu sledovala dění kolem Komunistického svazu mládeže, Mladých konzervativců a zachytila jejich aktivity v politickém dění uplynulého roku. Soustředila se na několik konkrétních hrdinů z obou organizací a zajímala se o jejich způsob života a vidění světa.

Od 17. listopadu 2005 do června tohoto roku natáčela dokumentaristka Linda Jablonská mladé lidi, kteří se aktivně hlásí k levicovému a pravicovému politickému smýšlení. Proč tento film?"Asi každý se občas při sledování zpráv přistihne, že nevěří vlastním očím a uším a že se ptá sám sebe, jak je tohle možné. Kupředu levá . na tyto nevěřícné otázky nabízí jednu z možných odpovědí. Mladí lidé, jejichž osudy film sleduje v době před letošními parlamentními volbami a během nich, mají navzdory svým rozdílným politickým názorům jedno společné silné politické ambice. Tihle nám chtějí jednou vládnout. A myslí to upřímně. Pokud vám bude při sledování dokumentu běhat mráz po zádech, je to známka toho, že ještě máte alespoň špetku zdravého rozumu.

LINDA JABLONSKÁ
(1979, Praha)

Vystudovala FAMU, obor dokumentární tvorba. Pracuje především pro společnost Febio s.r.o. jako režisérka pořadů Cestománie, Zpověď, Festivalové vteřiny Febiofestu a 12 odvážných. Natočila také dva hodinové dokumenty pro ČT. Pobývala v NYC a Barceloně, kde získala mnoho (nejen) studijních zkušeností. Ráda cestuje, chodí po horách se svým psem Tarzanem, bruslí, běhá, čte a všechny otravuje svými ekologickými připomínkami.

DOKUMENTÁRNÍ FILMY:
Neřízená střela Stella, video 52 min, ČT, 2006 // Hovorově Horňas, video 52 min, ČT, 2005 // Kupředu levá, video, 25 min, FAMU 2005 // Věřte nevěřte, video, 25 min, FAMU 2003 //The Star, 16 mm, 12 min, FAMU 2002 // Návštěva, 16 mm, 12 min, FAMU 2001

KAMERAMAN: David Cysař (1975, Praha)
ZVUKAŘ: Ivan Horák (1977, Praha)
STRIHAČ: Jakub Voves (1971, Praha)
PRODUCENT : Milan Kuchynka (1977, Valašské Meziříčí)
PRODUKČNÍ : Tereza Polachová (1979, Praha)

Synopse:

Kdo jsou mladí lidé, kteří nám mohou za pár let vládnout? Režisérka Linda Jablonská sleduje činnost mladých konzervativců a komunistů od loňského 17. listopadu do letošních parlamentních voleb. Co najdete v knihovničce mladé levice a co u mladé pravice? Dovedli by si jedni představit, že by chodili s člověkem, který kope za druhou stranu? Jaké mají rodinné zázemí, co je k politice přivedlo? A hlavně - co se stane, když se sejdou všichni dohromady, třeba na 1. máje?

David z Komunistického svazu mládeže by po vyhraných volbách nejradši odjel s traktorem budovat kolchoz, s Veronikou se seznámili na zájezdu po stopách Slovenského národního povstání. Jirka by bral post ministra vnitra, Honza se klaní památce sestřeleného sovětského letce, Marek obětuje veškerý volný čas kandidatuře na předsedu Mladých konzervativců a druhý Honza dal mamince k Vánocům plakát Václava Klause. Ve filmu se tak obrazně potkávají Stalin, Che Guevara a Miroslav Grebeníček s Georgem Bushem a Václavem Klausem, panelákové 1+1 stojí proti luxusnímu darovanému bytu a revolta proti rodičům kontrastuje s pokračováním v otcovské tradici. Ať už se šestice hrdinů dokumentu Kupředu levá, kupředu pravá dívá nalevo nebo napravo, všichni si k problémům,které věk kolem dvacítky obnáší, přibrali navíc starost o věci veřejné.
Mohla by to celé být jen zábavná hra na politiku, kdyby někteří z hrdinů filmu už teď skutečně nefigurovali na kandidátkách parlamentních stran. Pokud chcete vědět, jakým způsobem hodlají ovlivňovat věci, které se týkají nás všech, Kupředu levá, kupředu pravá vás s nimi seznámí. Za deset let by totiž mohlo být pozdě.

web
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika