Dj Fergie na Creative

Dj Fergie na Creative

08. 11. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V sobotu 11.11. proběhne v Karlových Lázních další ze série mejdanů Creative a jejím hostem bude DJ Fergie.
Je 11.30 sobotní noci, hospody jsou plné a klubová čtvrť ožívá. Robert Ferguson (známý jako Fergie) vytáří soundtrack pro dnešní noc a čerpá z nejnovějších nahrávek Adama Beyera, Olivera Huntemanna, Jorise Voorna a Thomase Schumachera. Zbývá půl hodina do jeho každotýdenní taneční show na BBC Radio 1 a nebude trvat dlouho, než se k nám Fergie, prostřednictvím této show, připojí v nejlepších anglických klubech. Bylo to bláznivé, hektické a hraničící se šílenstvím, když tento velmi mladý kariérista ze Severního Irska poprvé naskočil do letadla, aby následoval svůj sen stát se DJ.

creativ

Fergie se ve velmi mladém věku přestěhoval do Belfastu. Jeden z přátel jeho otce se vystěhoval do Skandinávie, aby se stal DJ. Když jednou přijel na návštěvu, řekl, že by chtěl vzít, tenkrát jedenáctiletého Fergieho, do Arena Clubu v Aramaghu. Je jasné, že to, že se Fergie v takovém věku dostal do takového klubu, ho totálně dostalo. „Ani jsem nevěděl, co si mám myslet,“ vzpomíná. „Bylo to něco jako – co to je? Když se na to zpětně podívám, musím se smát. Právě tam jsem přišel na to, že chci být DJ. Po cestě zpátky jsem tátova kamaráda pořád otravoval vyptáváním se na to, co to bylo za hudbu a co hráli.“ Brzy ustoupila do pozadí i škola, protože Fergie chodil za školu, aby mohl chodit do města, do místních obchodů s nahrávkami a zjistil, že tam chce pracovat. Vydělával mizerných 25 Liber týdně a po splátce jeho prvních gramců mu zůstalo 5 Liber na týden.

Ne příliš mnoho Djs si může činit nárok na to, aby ve svých 14 letech mohli debutovat v nějakém klubu, ale ambiciózní Fergie ano. Do svých 16 let se mu podařilo vniknout na Irskou klubovou scénu a dělal si zálusk na opačnou stranu vody. Brzy poté, co přijel do Anglie, se seznámil se skvělým Tonym De Vitem, ze kterého se vyklubal přítel i učitel. „Byla to skvělá doba,“ vzpomíná, ale už tenkrát hledal nějaké nové hudební impulsy.

Hard house byl populární v 90. Letech a když Tony De Vit bohužel zemřel, lidé si mysleli, že to bude právě Fergie, který převezme toto dědictví. „Pár let jsem v tom pokračoval, ale potom jsem začal cítit, že to nikam nevede,“ říká Fergie. „Všichni začali hrozně rychle vydávat desky, a zdálo se, že to vyústí v nějakou soutěž, ve které vyhraje ten, kdo dokáže tempo ještě zrychlit.“ Byl čas na změnu.

V roce 2002 dostal Fergie příležitost moderovat svou vlastní show na Radio 1. Viděl v tom příležitost, jak zviditelnit novou podobu techna. „V této show jsem viděl krok dopředu, rozhodně ne zpátečnický moment,“ říká. Od té doby se Fergie neohlíží do minulosti.

Dneska hraje každý týden po celém světě, od Východní Evropy po Severní a Jižní Ameriku.

Fergieho nová nahrávací společnost bude odrážet jeho hudební cítění, hudbu a styly, které hraje v rámci svých klubových setů. Kromě jeho vlastní produkce pod touto nahrávací společností vyjdou také zremixované a přepracované klasické tracky.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika