Laydee Jane v rozhovoru pro Poslouchej.net

Laydee Jane v rozhovoru pro Poslouchej.net

13. 11. 2006  |  Autor: Ondra  |  Komentáře (4)
"Nemohla bych být jen loutkou, které by za provázky tahal někdo jiný", říká naše populární tranceová DJane v rozhovoru pro server poslouchej.net. Dozvíte se i například, že je podle ni nesmysl, aby DJ zamrzl na jednom stylu, že krása pro ni neznamená popularitu, že už nehraje pouze trance, povídalo se i o vzniku její poslední desky a například i o tom, se kterou z ostatních DJek si nejvíce rozumí.
Lucko, začneme trochu tvou minulostí a to tím, že jsi nějaký čas bydlela ve Švýcarsku. Proč jsi tam odešla a jaký máš ke Švýcarsku vztah?
Z Čech do Švýcarska jsem odešla, protože tam tehdy můj přítel dostal nabídku na práci. Já byla po maturitě a v té době jsem se chystala na JAMU. První "DJské krůčky" jsem už měla za sebou a to mě chytlo víc než představa jít znovu studovat. Takže jsme odjeli společně s přítelem a já jsem se ponořila do víru DJingu naplno. Začala jsem hrát po místních klubech a už jsem tam zůstala, vlastně na celých sedm let.

A jak jsi se dostala k tamní švýcarské taneční scéně?
Jako každý jiný, začala jsem navštěvovat švýcarské taneční kluby. S přáteli se často řeklo "hele, někam se zajdem podívat", tak jsem prošla co se dalo. Na těch akcích jsem poprvé slyšela styl, který mě dostal svými melodiemi a emocemi, což byl "trance". Ten styl jsem z ČR vůbec neznala, protože v Čechách to bylo jen o house a techno party. Bylo to pro mě něco nového, úžasného a mě se ukázal jasný směr, kterým chci v DJingu jít.

laydee jane

Proč jsi se tedy nakonec vrátila zpátky do Čech?
Víš,Švýcarsko je malá a v kulturním směru poměrně rychle vyčerpatelná země. Už mi nemělo, ohledně dění na taneční scéně, moc co nabídnout. Zahrála jsem si po celém Švýcarsku v nejlepších klubech, pracovala jsem s výbornými lidmi na různých projektech, takže jsem myslím vyčerpala to nejlepší, co jsem mohla. Navíc trance tam přešel do stylu, kterému se začalo říkat "hardstyle" a k tomu se přidala vlna hip hopu a r`n`b, spousta dobrých klubů se zavřela a taneční muziku už v podstatě nebylo kde hrát. S příznicvci hardstyle alias "Aschenbecher frisur" jak jsem jim říkali, to znamená popelníková frisura, asi si dokážeš představit bodliny na hlavě a bodliny kolem krku a rukou, se na akcích začala objevovat i agresivita. Oni vlastně ani netančí, oni jen tak poskakují, je jim kolem šestnácti let a tak si pak říkáš "co já tady vlastně vůbec dělám a čím chci tyhle lidi oslovit?". Klub který se napříč tomu všemu stále drží je v Laussane, jmenuje se MAD a tam se dodnes dělají výborné taneční akce a pak pár dalších klubů, které ještě stále mají publiku co nabídnout a navštěvuje je většinou starší publikum. No a pak mě to do Čech táhlo i kvůli přátelům a rodině, kterou tady mám. Svou práci můžu dělat odkudkoliv a z jakékoliv země a to je pro mě v tomto směru výhoda.

Myslíš, že věková hranice tvého publika v Čechách je tedy vyšší, nebo spíš jsou to pořád ti mladí lidé, kterým je jedno, co zrovna pouštíš?
Jsou tu samozřejmě i mladší návštěvníci, které není jednoduché oslovit. Ti mladší lidé se ještě hudebně vyvíjejí. S věkem se obzor víc a víc rozšiřuje a pak si najde každý to své. Pravda, někdy mi přijdou zvláštní názory mladších DJs a tzv. “objektivních kritiků", co kolikrát vůbec neví co všechno ta práce obnáší, ale oni ví všechno nejlíp a ví o Tobě víc než ty sám (smích). Na jednu stranu to je dost legrační, ale zase na druhou stranu od takových lidí člověk nemůže očekávat jakoukoli pozitivní reakci. Ale tohle já neřeším a vím, že každý člověk, který je víc na očích se potýká hlavně se zápornými reakcemi. A naopak, o starším českém publiku si myslím, že má velký hudební rozhled, než například to švýcarské a v mých setech si vždy najde to, co potřebuje. Když už ve svých setech hraji hudbu, která se mi líbí a o které si myslím, že je zajímavá a kvalitní, podávám ji lidem tak, aby mé hudbě rozuměli. Není to zrovna jednoduché i když vím, že někteří jedinci nechtějí porozumět mě, ani mé muzice co hraji, ba naopak. Ale také vím, že kdo chce rozumět, tak porozumí. Upřímně říkám, že mám raději, když na mé akce chodí lidé vyzrálejší, přijdou za muzikou kterou hraji, baví je a rozumí jí. Pak ta párty má teprve tu správnou atmosféru.

laydee jane

Když říkáš kritika, tak mě napadá ještě jedna otázka. Jakmile má DJane hezkou vizáž, tak se o ní hned většinou tvrdí, že to má v mnoha věcech jednodušší. Je to opravdu tak?
Vyvedu tě z omylu. Největší průšvih je totiž v tom, že když začínáš, tak hraje obrovskou úlohu opravdu ten vzhled, nikdo se ale nezajímá o to, co hraješ. Každý řeší jen tvoji vizáž a když někde "tedy hraješ", tak většinu lidí jen zajímá, jakým způsobem jsi se tam dostala a hned se to hrozně řeší. Jeden příklad za všechny... Na jedné akci mě oslovil jeden fotograf, říkal jak se zajímá o taneční hudbu, jak se v tom vyzná, na jakých akcích už byl a kdo a jak kde hrál. Pak přešla řeč na mě, cosi mluvil o mém oblečení, vizáži a podobně, jak je to super. Ale když jsem se ho zeptala, jestli si také všiml, co a jak jsem hrála a jak se mu to líbilo, tak na to mi už nedokázal odpovědět. To nepochopíš. Jde o to, že když holka vypadá nějak k světu a ještě něco umí, je to pro některé lidi dost nepochopitelná kombinace. Buď může být holka jen hezká a nebo může jen něco umět. Ale pro někoho obojí dohromady nejde?!? Většinou tě vnímají jako parazita a jen velice neradi se si tě připouští blíž, bohužel naopak, velice rádi škodí. Věřím, že ne tolik atraktivní DJky to mají o dost jednodušší. Lidé by měli pochopit, že image k DJingu patří jako ke každé jiné profesi a hodně lidí a zejména chlapů, ač se to nezdá, mě v tomto podporovalo a říkali, že se vůbec nemám těmito řečmi nechat odradit a že kvalita se časem prosadí sama. Musela jsem si vyslechnout dost urážek, nadávek a připomínek na mou adresu. Dříve jsem to neuměla pochopit, ale dnes chápu, že tohle se prostě pochopit nedá (smích). Jsem v této profesi dost dlouho, začala jsem od nuly, bez podpory silného managementu, nebo nějaké agentury, která by mě někam protlačovala, ačkoliv nabídek tohoto typu bylo hodně.

A zvládáš si dělat booking a věci kolem toho sama? Musí to mít spousty nevýhod.
Nevýhod je mraky. Jdeš ve své práci pomaleji, nemáš lidi, kteří kolem tebe běhají a co je potřeba to zařídí - kontakty, booking, nebo finančně pokryjí - reklama, produkce atd. Musíš si řešit všechno sám a můžu ti říct,že je to hodně těžké a někdy už toho máš plný zuby. Můžeš se pouze spoléhat na přátele, které máš okolo sebe a o kterých víš, že pomohou. Ale obrovskou výhodou je, že si to všechno můžeš dělat po svém! Dělám jen to, o čem jsem já sama přesvědčená, nemám svázané ruce a nikdo se mnou nemanipuluje, že musím to a tohle. Mě by nebavilo být jen jakousi loutkou, které by za provázky tahal někdo jiný, než já sama. A nemůže to být u mě ani jinak, protože bych tu práci nemohla dělat dobře. Od mala se věnuji muzice, mám hudební vzdělání a dělám už profesionální DJing několik let. Ono se toho o hezkých DJkách vždycky hodně napíše, ale málo se z toho však zakládá na pravdě. Většina už nevidí, že i sebehezčí holka na sobě musí tvrdě makat a nemá vůbec nic zadarmo a to v kterékoliv profesi.

laydee jane

Jaký máte holky, myslím tedy známé české DJane, mezi sebou vztah? Vnímáte se jako konkurence, nebo si pomáháte? Nebo se nijak nesledujete a jedete si každá tu svoji kariéru?
Není jich moc, ale kamarádky, které mezi DJkami mám jsou Esterka alias DJane E-lite a Renča alias Miss Reny a jsem za ně moc ráda! Také jsem si ještě dobře popovídala s Ivankou (IM Cyber). Víš,ze začátku jsem se snažila si s některými kolegyněmi popovídat a vůbec navázat s nimi i nějaké kamarádství. Ale řeknu to takhle: komunikace mezi DJkami - ženami je velice zvláštní (smích). Poznáš hned při podání ruky, na čem jsi. Jestli má zájem o nějakou konverzaci s tebou, nebo jestli tě bere jako konkurenci. Nevím, já jsem hodně komunikativní typ a nemám v komunikaci problém. Ale v tomto případě vyčkávám jak bude reagovat druhá strana. A většinou u žen - DJek je to chladné. Mají to zřejmě o něčem jiném než já a nebo jsem jim nesedla (smích). A taky přetvářka a neupřímnost, to mi hodně vadí.

Muži mají v taneční hudbě nad ženami stále drtivou převahu, ať se to týká právě DJingu, nebo produkce. Jak vnímáš v téhle oblasti vaši ženskou minoritu?
Ta ženská, ať chceš, nebo ne, pojme svoji hudbu takovým ženským způsobem. Lidem to přijde jemnější, zajímavější a to v jakémkoli stylu muziky. Je to něco jiného, než v mužském podání. Pro mě je i příjemný, když jsou na line-upu napsaní samí muži a já jsem tam jediná holka mezi nimi a organizátoři mě mezi ně zařadí proto, že jsou přesvědčeni o mých kvalitách. Můžu se řadit vedle nich, to je super pocit. Někteří muži nesnesou, když je žena stejně dobrá, nebo nedej bože i lepší, než oni. To jsou pak horší než ženy. Já s muži pracuji denně, víc než se ženami, protože přesně jak říkáš, mužská převaha je v tomhle oboru obrovská, ale já nemám problém s nimi vyjít. Naopak, raději s nimi pracuji a můžu si s nimi i víc říct, než se ženami. Je ale hodně povah, vždy je to jiné a samozřejmě není jednoduché si tu popularitu mezi tolika muži udržet. Víš, pravda je, že žena,hlavně v tomto oboru musí na sobě makat dvakrát víc než muž, aby dokázala, že to myslí vážně a aby si získala jejich respekt.

laydee jane

Dobře, přesuňme se k tomu, co děláš a tím je hudba, konkrétně hudební styl trance. Co pro tebe tento pojem znamená?
Dnes už je těžký říct přesně, co je co za styl. Dřív byly jasně dané styly, jako techno, house, trance, pak se začaly rozšiřovat do různých jiných stylů a podstylů a dnes už je v tom takový zmatek, že už ani přesně skoro nikdo neví, kam jakou hudbu zařadit. Ani já už dneska o sobě nemůžu říct, že bych hrála čistý trance, prostě hraju to, co se mi líbí a co mě nějakým způsobem oslovuje. Základ mám ale vždy tranceový. To znamená spojení groove s melodií a různými vyhrávkami - jednoduše řečeno vzlety, pády a zvraty - to v setu mít musím! Víš, při tranceových skladbách zažívají lidé euforii a je vždy úžasná atmosféra. Navíc v trance je použito takových nádherných prvků, od klavíru, houslí, vokálů až po gregoriánský chór, který v jiném stylu nenajdeš. A to je to, čím mě ten styl zajímá. Barevnost, pestrost a kreativita. A přes to všechno můžu i já, díky emocím co jsou v tranceových skladbách, vyjádřit své pocity i ostatním lidem. Všechno je to v hudbě a takhle můžu s lidmi komunikovat, což je pro mě jedna z nejdůležitějších věcí v mé práci - komunikace skrze hudbu.

Nemyslíš, že by se mohl trance časem posunout do úplně nové roviny, že by přišla nová vlna s novým originálním zvukem? Vlastně to, co se teď děje s house music, že je čím dál více blíže electru.
Do trancu se už také delší dobu promítají nové moderní electro zvuky. Já ve svých setech taktéž kombinuji trance s electrem, trance s housem i trance s technem. Osobně si myslím, že co se týče nějaké blízké budoucnosti trancu, tak určitě se postupem času začne vytrácet electro zvuk, kterého už je v každém stylu až přiliš - i když mě se to líbí (smích). Určitě se poleví na groove a jakým směrem se bude trance ubírat, to již brzy prozradí producenti, tím že budou zase nějakou chvilku experimentovat a co nejvíce zaujme, to se chytí a zas nás to všechny zavalí (smích).

I já neustále hledám něco nového a zajímavého, i když základ tvoří stále trance, jak ve skladbách které hraji, tak i v těch které produkuji. Třeba když se kolem roku 2002-2003 hrál takový ten sladký trance, tak se mě začal líbit groove, tech trance. Jakmile jsem to začala hrát, pár dalším lidem se to začalo také líbit a tak to šlo dál. Hudba se mění, člověk se mění. Důležité tedy je, se nechat novými věcmi oslovovat a to platí především u DJs, protože potom dle toho co hrají, udávají nějaký směr lidem, kteří se chodí bavit. Podle mě je tedy nesmysl, aby DJ ale i jakýkoli jiný umělec zamrzl na jednom stylu. Nemá pak tolik co nabídnout.

laydee jane

Ty jsi ovšem také producentka, jak vidíš svoji producentskou dráhu? Když navážu na tvou předchozí odpověď, tak ty sama můžeš nastavovat nové směry.
Můžu a taky se o to snažím a budu se o to zatraceně snažit i nadále! Dřív to byly jen takové malé, ale velice poučné krůčky, ale nyní už mám jasnou představu, jsem připravená do toho jít a mám v hlavě velké množství nápadů. Teď to budou takové dva projekty, které chci v dohledné době realizovat.

Jak jsi vůbec spokojená se svou poslední deskou Titan-ic?
Spokojená jsem moc. Nehledě na to, že kdekoliv ji v Čechách zahraji, tak jí ti lidé znají. Také mě těší, když ji zahraji v Polsku, Švýcarsku, nebo Turecku, kde na ni lidé opravdu skvěle reagují. Je to opravdu super pocit! Trošku mě jen mrzí, že ta reklamní kampaň spojená s propagací Titan-ic EP mohla být více dotažená do konce, ale zase vím, na co příště klást větší důraz. Kdekoliv Titan-ic pouštím, mám krásný pocit, protože se vybaví vzpomínky na to, když jsme na ní pracovali ve švýcarském studiu s Tonym - DJ Pure. Zvuk jsem si našla já, určila jsem na jakém základu bude postavená, jaké bude aranžmá atd. Je tam prostě kus mě, co víc si člověk může v tomto směru přát. Nehledě na to, že jsme na ni pracovali v období vánoc, takže ve studiu byla vánoční atmosféra, svíčky, stromeček a bylo to takové celkově moc příjemné. Kdykoliv tu desku hraji, tak si na to vzpomenu.

A kde všude tě vlastně můžeme v nejbližší době slyšet?
Všude možně (smích) www.laydeejane.eu - sekce diary. Pravidelně aktualizované diary s potřebnými informacemi. Jinak v prosinci se budu hodně pohybovat po České Republice, takže každý kdo bude mít čas, chuť a náladu si mě přijít poslechnout, tak si určitě nějakou akci vybere.

Jsme u konce našeho rozhovoru a tak tě poprosím ještě o závěrečný vzkaz všem čtenářům, tvým fandům i nepřátelům.
Bohužel žijeme ve společnosti, pro kterou sláva a bohatství znamená všechno. Myslím a i vím, že řada lidí je pod dohledem této společnosti neustále souzena a obviňována z toho či onoho. Ale jsou ty ony věci to, na čem bude nakonec záležet? Je důležité jakou muziku hraji, nebo v jakých klubech jsem hrála? Bude na něčem z toho záležet? Myslím, že každý máme zodpovědnost i za lidi okolo sebe. Jsme zodpovědní za svá slova a za své činy. Kteroukoliv cestou se vydáme a jakoukoliv práci si zvolíme, s kýmkoliv se rozhodneme žít, prostě kdykoliv, musíme umět zacházet s lidmi, s lidskou důstojností a citem. Velká část lidí tak neuvažuje a jsou lidé, kteří s vámi nezachází dobře, jsou zaslepení, plní obav a starostí a jejich chování se projevuje jako nenávist. Spousty lidí mě nemohlo vystát a nebyli a nejsou ke mě zrovna milí, ale protože jsem sama sebou, vím co umím a věřím tomu co dělám, tak jsem to přežila a stále přežívám. Člověk se stává obětí vždy, jen když si to připustí a to je veliká chyba. Protože cokoliv vás nezabije, to vás posílí. A tohle vím jistě!

4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

06. 11. 2008 | 22:49:51
+0 | -0

*

jo ujde to

04. 12. 2006 | 16:09:48
+0 | -0
Super rozhovor a výborná čepice, Lucí..;))



D.
Penza
22. 11. 2006 | 22:54:14
+0 | -0
Ja se na ni tesim az zahraje 2.12. na Zderine :-) Konecne ji uslysim zive a hned kousek od domova :-)))))) Doufam ze zahraje i nejaky to elektro s trancem, to se me posledni dobou hodne libi :-)
bart
17. 11. 2006 | 16:34:03
+0 | -0
dobrej rozhovor si myslim.. ta ¨holka je na blondýnu dost chytrá, má takový hluboký myšlenky :-) prostě nemele sračky,a moc se na ní těšim dnes 2.00 - 4.00 ráno -party independent přestavlky
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika