Chris Sadler o 8 letech Climaxu

Chris Sadler o 8 letech Climaxu

23. 11. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V zajímavém rozhovoru Chris Sadler vypráví o úplných začátcích, o vývoji klubovky a vypráví a vypráví.
Jak vůbec tenkrát vznikl nápad dělat tvou rezidentní noc a proč dostala jméno Climax?
Nápad udělat Climax vznikl v roce 1998 díky tehdejšímu vedení Roxy, Davida Clarka a Dereka Sanderse. Chtěli tenkrát rozjet několik sérií pravidelných mejdanů, každý zaměřený na určitého residentního DJ a styl hudby, který hraje. Bidlo měl Sushi, Tráva Mix, Loutka Popelku a chtěli abych se já se stal residentem Climaxu. Já samozřejmě nadšeně souhlasil, protože i tehdy bylo Roxy považován za jeden z nejlepších (ne-li vůbec nejlepší) klub v ČR a mít tam residenci byl (a stále je) prestižní záležitost. Původně jsme chtěli použít název Energy, ale našemu tehdejšímu sponzorovi Red Bull se to jméno nelíbilo (s tím, že prý nejsou jen tak kde-jaký energy drink nebo podobné marketingové kecy), takže David Clark přisel s návrhem, že název Climax (tedy Vrchol) by mohl vystihnout výbušnou atmosféru, která tuto hudbu evokuje. Z toho první "várka" mejdanů - tedy Sushi, Mix, Popelka a Climax - jenom Climax přežil dodnes. Musím říct, že jsem vděčný za to, že jsem mohl hrát na každém Climaxu 8 let a jsem hrdý na to, že zrovna "můj" večírek je nejdéle fungující klubová noc v historii české taneční scény.

Chris Sadler je 8 let rezidentem Climaxu

Pamatuješ si ještě, kdo s tebou hrál na prvním Climaxu?
Vilém a Javas. Musím se přiznat, že jsem si to z hlavy nepamatoval, ale mám tady doma velkou krabičku letáčků z akcí, kde jsem hrál od roku 1996, kdy jsem se sem přistěhoval až do roku 1999, potom mi došlo místo kam je dát. Mezi nimi jsou některý z prvních letáčků z Climaxu včetně toho úplně prvního tisknutého v křiklavých oranžových a modrých barvách a s textem: "Představujeme Vám číslo jedna z nové série parties, kde se můžete stát součástí obrovské energie a zažijete jedinečnou atmosféru sounáležitosti". Snad ta část o energii platí dodnes, ale stále nevím co to znamená "sounáležitost" :)))

Na Climaxu se pravidelně představují i zahraniční hosté. Kteří z nich tě svým vystoupením nejvíc potěšili?
Je fakt, že jsme se občas s těma hostama netrefili - např. Ashley Beedle, od koho jsme čekali něco ve stylu jeho projektu X-Press 2, jenže on přiletěl s kufrem plným deep house a když viděl rozjetý Roxy odmítal hrát a museli jsme ho přesvědčit, aby se vůbec postavil za gramofony. Musím dodat, že na konec o žádnou tragédii nešlo a při jeho hraní lidi pařili vesele dál. Většina hostů na Climaxu podali parádní výkony - třeba náš "pravidelný" host Justin Robertson. Podle mě je to frajer, hudební pionýr a jeho sety na Climaxu nikdy nezklamaly. Hodně se mi líbil set Trevora Rockcliffa i když to bylo trošku tvrdšího rázu než bylo na Climaxu zvykem, dále pak třeba Phil Perry, Layo a Bushwacka, Lisa Loud nebo Danny Chatelain. Mám taky moc hezký vzpomínky na Climax s anglickou partou Escape From Samsara. To bylo snad teprve 7mý nebo 8mý Climax a přivezli sebou kromě DJů, performérů, dekorací i celkem početný publikum. To bylo celý velice psychedelický a barevný a zároveň to byl úplně první mejdan, kde jsem nosil ty svoje svítící brýle. Ten večer vlastně vznikl i nápad dělat v Roxy Zen. Totiž přesto, že tenhle večírek s Escape From Samsara se povedl, bylo jasný, že hudební styl Climaxu a ten co prezentuje lidi jako Escape From Samsara, tedy trance, se dohromady moc nehodí a tak vznikl Zen jako samostatná pravidelná tranceová akce. Málo známý fakt: zatímco název Climax vymyslel David Clark, název Zen jsem vymyslel já :)))

V sobotu 25.listopadu přiletí poblahopřát osmým narozeninám Climaxu tvoji krajané – britská legendární dvojka SPOOKY, tedy Charlie May a Duncan Forbes. Mají nachystané nové album a třeba na pražském Radiu 1 patří ke stálicím tamního archivu. Jak se těšíš na jejich set a jak vůbec Spooky vnímáš?
Těším se na ně a na ten mejdan celkově. Dobře si pamatuju Spooky a DJ Duncan Forbes z dob Lighthouseu. Spooky jsou old-school jako Climax samotný, stejně tak jako další DJs z line-upu 8mých narozenin Climaxu - Loutka a Josef Sedloň. Vypadá to teda na pěkně old-schoolový Climax. Přesně tak, jak to na narozky má být.

Kdyby sis mohl vybrat, jak by vypadal tvůj climaxovský line up snů?
Richard F z Subliminal Records a Francouz Antoine Clamaran, protože jejích "sound" je přesně to o čem Climax vlastně je a jejich desky tam zazněli snad více než desky kohokoliv jiného. No, a pak samozřejmě moje maličkost.

Zkus představit svoje publikum, které už je osmým rokem věrné Climaxu.
Stejně jako mě se jim začínají objevovat šedivý vlasy a docházet sluch i mozkové buňky :))) To samozřejmě přeháním (nebo alespoň co se týče těch buňek). Nedávno jsem ale četl starý report na rave.cz z Climaxu před několika lety. Nejmenovaný reportér si stěžoval na nízký průměrný věk návštěvníka Climaxu. Paradoxně v poslední době mi několik lidí přišlo říct, jak je příjemně překvapila dospělost osazenstva Climaxu, když tam zase byli po delší době a jak je potěšilo to, že tam viděli spoustu starých, známých tváří. Takže zdá se, že publikum s Climaxem opravdu dospívá. A tím, že jsme spolu byli na Climaxu tolikrát za ty léta, navzájem se dobře známe a dá se říct, že mnozí z nás jsme kamarádi. To má za výsledek takovou tu přátelskou atmosféru, což se povede jenom, když se ti lidi v klubu znají.

Tvoje TOP 10 desek z osmi let Climaxu?
Nejsou v pořadí ale těchto 10 desek buď na Climaxu zazněly nejčastěji nebo nejvíc vystihnou hudební styl Climaxu:

Chris Sadler - 2 Fukt 2 Funk (Neo`s Carnival vision Remix)
Phoenix - If I Ever Feel Better (Buffalo Bunch Remix)
Rhythm Masters - Psycho
New Order - Bizzare Love Triangle (Armand Van Helden Remix)
Play Paul - Spaced Out
Underworld - Moaner
Antoine Clamaran - My Old Piano
Richard F - Fed Up
Red Carpet - Alright
Daft Punk - Phoenix

Jaký set poskládáš v sobotu v Roxy? Bude čistě narozeninový?
Vždycky se snažím aby moje sety měly správný poměr nových a starých známějších materiálu ale narozeniny jsou přece tak trochu čas na bilancování, takže bych viděl ten poměr více spíš v prospěchu těch starších věcí než normálně.

Na závěr zkusme tvým prostřednictvím pozvat čtenáře na sobotní Climax tak, aby věděli, že tam rozhodně nesmí chybět.
Právě se mi dostalo do ruky aktuální číslo anglického časopisu Mixmag, v kterém se píše, že Climax je epicentrem funky house scény v České Republice. Jestli jste teda příznivci této hudby, Climaxu, nebo jenom zvědavý v čem to asi bude, že Climax šlape dál i po neuvěřitelných 8mi letech, tak nesmíte chybět na tak významný den jako jsou jeho narozeniny, 25. listopadu v Roxy.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika