Zajímáš se o Oakenfolda?

Zajímáš se o Oakenfolda?

22. 01. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Pak tu pro tebe máme dobře zpracovanou biografii, ve které se dočteš, co vše má Paul ve své hudební kariéře za sebou.
Paul Oakenfold, narozený 30. srpna 1963 v Londýně, je už dlouhou dobu jedním z nejdůležitějších – ne-li tím vůbec nejdůležitějším – jménem moderní klubové scény. Wikipedia ho charakterizuje jako producenta a také jednoho z nejznámějších a nejdražších DJů na světě. I lidé, co o DJ kultuře až tak moc nevědí, jeho jméno většinou znají. Mnoho lidí se také domnívá, že jim Oakenfoldova hudba není až tak blízká. Byli by však asi překvapení, jak často ji slýchají, aniž o tom vědí. Objevuje se totiž neustále a po celém světě v rádiích a v TV reklamách na světové značky, jako je Coca-Cola, Toyota, Motorola a Saab. Nezapomeňme zmínit také filmové hity jako Swordfish, The Matrix Reloaded a Collateral, ke kterým skládal hudbu. Paul Oakenfold stojí také za titulní znělkou k Big Brother. Ještě stále si myslíte, že jste od něj nikdy nic neslyšeli?

paul oakenfoldPaul Oakenfold si za svoji kariéru prošel opravdu širokým spektrem hudebních žánrů. Začalo to soulem, který spolu se svým kamarádem Trevorem Fungem hrávali v malé místní vinárně koncem 70. let. Počátkem let osmdesátých se však Paul rozhodl vycestovat z Londýna do New Yorku, kde se živil jako kurýr v západní části Harlemu. Tam poznal hip hop, styl, který byl tou dobou ještě v plenkách. Po návratu do Británie se stal Oakenfold hip hopovou autoritou. Začal pracovat pro Champion Records jako vyhledávač talentů a podařilo se mu získat taková jména jako Jazzy Jeff & Fresh Prince nebo Salt'n'Pepa. Do té doby neznámí umělci se díky Oakenfoldovi prosadili a stali se známými i mimo hip hopovou komunitu. V roce 1985 zavál osud Paula na Ibizu. Tehdy ještě Ibiza nebyla ani zdaleka centrem klubové hudby, acid house tam v podstatě teprve začínal. Očarován acidovou revolucí, zatoužil Paul zprostředkovat tuto zkušenost v Británii. A podařilo se mu to. Začátky sice nebyly zrovna raketově úspěšné, o pár let později už si ale vychoval řadu fanoušků, a tak vznikla v roce 1987 první velká londýnská a současně britská acid houseová noc Spectrum v klubu Heaven v Charring Cross. Spectrum existovala po několik let, poté akce změnila název na Land Of Oz a na scéně se objevily nové tváře. Land Of Oz měla atmosféru typickou pro nastávající klubová desetiletí: rozesmátý tancující dav s rukama nahoře se koupal ve sprše laserů. Společně s hraním na vlivné klubové noci začal Paul tvořit vlastní věci. Už svými prvními deskami položil základní kameny undergroundové taneční scény. Paul také vystoupil jako host na turné kapely Stone Roses a jeho spolupráce na albu Happy Mondays - Pills, Thrills And Bellyaches mu vynesla cenu Brit Awards. Následovalo mnoho remixů, mimo jiné pro New Order, Massive Attack, The Shamen, Arrested Development a další. Paul následně založil vlastní obchodní značku Perfecto a v roce 1992 se mu povedlo prorazit. Remix skladby Even Better Than The Real Thing pro U2 měl v britské hitparádě větší úspěch než originál, což signalizovalo blížící se mohutný vzestup taneční hudby.

V roce 1993 doprovázel právě slavné U2 při jejich turné s názvem Zoo TV. V letech 1997-1999 byl rezidentem liverpoolského klubu Cream a podařilo se mu posunout klubové hraní o úroveň výš. Měl zde na míru designovaný DJ pult a každé jeho vystoupení bylo doprovázeno zarytými "Oakenfolds", kteří byli schopni přijet přes celou Anglii, aby mohli slyšet jeho pověstnou hudební smršť. Paul pokračoval také ve své produkci. Vyšla řada remixů (opravdu široká, mezi jinými třeba pro Madonnu, Elvise Presleyho, Justina Timberlakea, Mobyho nebo Snoop Doga), stejně tak jako spousta mixovaných kompilací, z těch nejznámějších např. Tranceport, Another World nebo Travelling. V roce 2003 také uspořádal vystoupení na „docela“ zajímavém místě, přímo na Velké čínské zdi.
 
Ten rok byl také poctěn UK oceněním "Pioneer of Dance Music", které mu předala sama královna Alžběta na slavnostech "Pioneers of the Nation". Oakenfoldovy mix kompilace Another World (Perfecto) se v USA prodalo přes 500 000 ks, což z ní udělalo historicky nejprodávanější DJ kompilaci. V loňském roce vydal Paul CD A Lively Mind.

Hudební ochitnávky: Starry Eyed nebo Faster Kill Pussycat

www.pauloakenfold.com

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

AMAZING CITY

Pátek 13. 4. 2007
Vstup: online předprodej 550 Kč, na místě 650 Kč
Vystupují:
Paul Oakenfold, Judge Jules, Eddie Halliwel, Johan Gielen, Laydee Jane, Daniel Divoli
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika