Blíží se 14. Febiofest 2007

Blíží se 14. Febiofest 2007

13. 02. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Febiofest 2007 nabídne pestré spektrum filmových žánrů a vstoupí i na pole dokumentárního filmu. Celý Febiofest se letos odehraje od 22. 3 do 30. 3. v Praze a od 29. 3. do 15. 4. v regionálních centrech republiky a i letos nabídne několik specialit, jako například Febiofest Music Festival 2007.
„Letos například chystáme unikátní projekci filmu Satanské tango od maďarského mága Bély Tarra. Film má 445 minut a bude se tedy promítat celý půlden. Aby toho nebylo málo, vyrazíme ještě do dalších prostor, abychom promítli i mimořádný 24 hodinový radikální experiment, zpomalené Hitchcockovo Psycho,“ slibuje programový ředitel Přemysl Martinek. „Chceme být prostě festivalem invenčním a osobitým a proto Febiofest reflektuje nejen dění na ostatních velkých festivalech přísným výběrem z oceněných titulů, ale zároveň je doplňuje o vlastní objevy,“ vysvětluje Přemysl Martinek. Členění programu v jednotlivých sálech bude obdobné, jako v posledních letech. Geografické zaměření sálů odlišuje Febiofest od jiných festivalů a široká divácká veřejnost tuto přehlednost velmi oceňuje. To také pomáhá přivádět na festival další nové diváky.
 
febiofestSekce Novinky světové tvorby si zachová rozšířenou podobu z loňského ročníku a   zaplní dva největší kinosály multiplexu Village Cinemas Anděl. Nabídne opět nejen distribuční předpremiéry, ale také výběr  z oceněných titulů jiných filmových festivalů a zajímavá díla jednotlivých národních kinematografií, nejen evropských. Programový ředitel k tomu říká: „Více prostoru letos v této sekci dostane například asijský film, který letos bodoval na festivalu v Benátkách i v Cannes. Zajímavé budou i úspěšné francouzské, africké a americké filmy.“
Panorama mladého evropského filmu v samostatném sále se skládá z cca 15 celovečerních filmů generace nastupujících tvůrců, značnou část z nich tvoří debuty a druhé filmy. Program letos doplníme také o tři výjimečné krátké české filmy, které jsou velkým příslibem pro budoucnost českého filmu.
 
Latinskoamerickému kinu věnujeme jeden celý kinosál, nejsilnějšími kinematografiemi budou brazilská, argentinská, a především mexická, výběr zhruba 8 snímků z „nové vlny“ posledně jmenované země přinese skutečné filmové zážitky.
 
Britsko-americké kino představí nejnovější kanadské, americké a britské filmy především nezávislého ražení vznikající mimo velká studia. Partnerem sekce je společnost British American Tobacco. Chybět samozřejmě nebude ani tradiční Asijské kino, plné novinek z dynamického regionu včetně vietnamských a indonéských filmů.
 
Jižnímu kinu budou dominovat  novinky ze (severní) Afriky a Blízkého východu. Promítneme současnou izraelskou tvorbu a filmy o různých problémech v muslimském světě – od sovětské invaze do Afghánistánu až po nejnovější dokumenty o dnešním Iráku.

Východoevropské kino letos představí novinky nejen např. z Polska, Ruska, ale i z Albánie a Bosny, kde se točí méně. Doplní je i podstatná kolekce, retrospektivně mapující zajímavé dění v maďarském filmu posledních let.
Připraveno je i kino věnované gay a lesbickým filmům se sekcí Jiný břeh. Od svého zařazení do programu Febiofestu patří právě tato sekce každý rok k nejnavštěvovanějším.
 
Chybět nebude ani zvláštní  sekce věnovaná filmům pro děti a mládež Febiofest Junior, která nabídne, v dopoledních představeních, pražským školám pohled na nejnovější dětskou tvorbu ve světové kinematografii (s kterou se v české distribuci můžou setkat jen velmi mimořádně).
 
14. Febiofest 2007 pokračuje i v tradičním Kině osobností v sále č.1, ve kterém každý den uvede mini portrét jednoho režiséra, autora nebo herce. (Vloni to byli např. Claudia Cardinalová, Julia Jentschová, Claude Lelouch, Ivan Passer, Rjúiči Hiroki nebo Chistopher Mitchum.) Osobnosti tu své snímky samy uvedou a budou diskutovat s diváky. Prvním z letošních potvrzených hostů v sále Kina osobností je provokativní francouzský režisér Bruno Dumont, oceněný letos v Cannes. 
Videosál bude letos zasvěcen experimentálnímu filmu, dokumentům a dvěma sekcím hudebního publicisty Pavla Klusáka: představí v nich aktuální výběr hudebních filmů nejrůznějších žánrů a zvláštní progresivní sekci DIY – Do It Yourself, která sleduje nové trendy a technologie.
 
V rámci projekce hudebních filmů jsme stejně jako v loňském roce připravili také doprovodný koncert prezentující jeden z nejprogresivnějších skandinávských hudebních směrů, nazývaný „finský přátelský underground“. Ve spolupráci s festivalem alternativní hudby Stimul představíme tvorbu skupin Islaja, Es a Kemialliset Ystävät v klubu ROXY.
 
Ve spolupráci s NFA a s Galerií Rudolfinum Febiofest připravil projekt věnovaný japonské tvorbě 60. let. Filmový festival se v něm protne s výtvarným uměním nejen v kinosále NFA – v Ponrepu, ale i na půdě Galerie Rudolfinum. Kino Ponrepo kromě japonských filmů uvede také výběr zajímavých a netradičních deníkových filmů a videí v kurátorském výběru Heleny Bendové (Cinepur). Sekcí, za kterou se nechodí na festival, ale kterou festival přináší přímo mezi určitou skupinu diváků (např. v minulosti promítání v nemocnici, ve škole, na policii, hlavním nádraží, poště nebo v židovské obci, či pardubické promítání v krematoriu), budou letos duchovní filmy, kterou bychom rádi uvedli přímo v některém z pražských kostelů.

Febiofest Music Festival
Je doprovodná akce 13. ročníku Mezinárodního festivalu filmu televize a videa Febiofest, letos posílí o zahraniční účast a řadu nových jmen. Program obsahuje více než 50 hudebních těles, která se představí na 2 pódiích přímo ve festivalovém centru ve Village Cinemas Anděl v Praze. Vstup je jako každý rok volný!

Febiofest Music Festival sleduje nové hudební trendy a na sekce filmového festivalu, členěného převážně na regionální kinematografie, navazuje dramaturgickou linkou plnou world music a exotických rytmů. „Program se odehraje od pátku 23. 3 do pátku 30. 3. na dvou pódiích, v ‚undergroundu‘ garáží –3 a v přízemí v pizzerii Mediterrane. Hlavním letošním zpestřením jsou zahraniční hosté: hlavní hvězdou bude Rona Hartner,“ říká za Febiofest Music Festival jeho koordinátor Jiří Březina. Rumunskou zpěvačku a herečka německého původu známe např. z filmů Tonyho Gatlifa nebo Michaela Hanekeho. „Na koncertech ji doprovázejí rumunští a moldavští hráči na housle, akordeon a kytaru. Může to být opravdu nespoutaný zážitek,“ dodává Jiří Březina.
Jamajsko-americké uskupení Mr. Crow & Mr. Reed představí svůj energický mix akustického blues, country, rocku a reggae. Rageous Gratoon (z Francie) a El Gafla (Francie / Alžírsko) míchají severoafrické, cikánské i ryze francouzské styly a jejich písně jsou (v případě kapely El Gafla) plné revolty, lásky i melancholie.

Zahraniční hosty doplňují i dvě maďarské kapely (Korai Öröm a Kampec Dolores) a vibrující samba Boom Brasil. „Dřív to bylo tak, že jsme oslovovali kapely, aby na Febiofestu zahrály, teď skupiny chodí s nabídkami za námi, dokonce i ty zahraniční,“ říká potěšeně ředitel festivalu Fero Fenič. „Máme z toho radost a vzhledem k letošnímu programu je téměř jisté, že ‚v garážích‘ bude nabito, stejně jako vloni.“

Českou sestavu tvoří Traband, Trombenik, Gang ala basta, Soil, Swordfishtrombones, Nierika a mnozí další. Řada českých kapel také míchá styly a nechává se inspirovat cizokrajnou melodikou.

www.febiofest.cz

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

FEBIOFEST 2007

Čtvrtek 22. 3. 2007 až Pátek 30. 3. 2007
Vstup: Bude upřesněn
Vystupují:
Bude upřesněno
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika