Hard-rocková formace KoRn zavítá do Sazka Arény

Hard-rocková formace KoRn zavítá do Sazka Arény

13. 02. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Americká formace KoRn se po dvou letech vrací do české republiky. Představí se jako exkluzivní hosté Ozzyho Osbourna na jeho pražském koncertě. Ten proběhne 26.6. a KoRn tak dotáhnou loňské turné, které muselo být přerušeno kvůli nemoci frontmana.
Hudební revoluce může být rozdmýchána na nejpodivnějších místech: v Athens ve státě Georgia, v Aberdeenu ve státě Washington, nebo v kalifornském městě Bakersfield. Přesně tak – bezútěšné, vyprahlé a ponuré maloměsto Bakersfield, západně od slavného Death Valley, které by se mohlo stát předobrazem k dalšímu fantasknímu dílu Davida Lynche, dalo světu jednu z nejzajímavějších skupin současnosti: KORN.

korn

Pánové Fieldy, James „Munky“ Shaffer, David Silveria, Brian „Head“ Welch a Jonathan Davis opustili domovské město Bakersfield, aby se společně proslavili v Los Angeles jako KORN. Pomohl jim fakt, že kromě frustrace ze života v nudném Bakersfieldu, byli všichni ovlivněni stejnou kulturou – nazlobeným městským hiphopem a tvrdým death metalem. Přesto zvuk jejich kapely byl zcela svěží a neotřelý a vzápětí začal být dokonce napodobován desítkami epigonů.

Po téměř dvouletém turné Korn uzavřeli smlouvu s labelem Immortal a v roce 1994 u něj vydali eponymní debut – dnes již považovaný za klasiku svého žánru. Korn své album otevřeli prorockou otázkou „Are You Ready?“ než se ke slovu dostal snad vůbec nejhutnější a nejtvrdší kytarový zvuk, který byl kdy ke slyšení. Dvojice Shaffer a Welch naladili své sedmistrunné kytary co nejhlouběji to šlo a nebrali vůbec žádný ohled na tradiční harmonické konsonance. Kovově znějícími hlukovými stěnami prostupovala basa Fieldyho a bicí Silverii, které zvuku kapely dodávaly prvky hiphopové rytmiky, a které dokázaly být stejně agresivní, jako uklidňující. Korn natočili nejtvrdší a nejtemnější debut od dob Black Sabbath. Ale Davis neměl potřebu zpívat o démonech a čarodějnicích, měl dost starostí s vymítáním skutečných démonů, které se jim připletli do jejich skutečných životů. Skladby jako „Faget“, nebo „Shoots and Ladders“ byly osobními zpověďmi, které vypovídaly o drsném dětství. Album končilo v pomyslných slzách drásavou a trýznivou písničkou Daddy. Rádiové hity a klipy na MTV ale album nepřineslo. Zatím.Korn se po vydání debutu vydali se svou hrůzu nahánějící děsuplnou show opět na turné a vystoupili také na slavném Ozzfestu. 

                                                Korn - Freak On A Leash


Na rok 1996 připravili své druhé brutální album „Life Is Peachy“. To jim přineslo platinové prodeje a velký zájem tisku. „Perverzní, psychopatické a paranoidní,“ hlásal list Chicago Tribune“ „Důmyslně vyjádřené osobní lidské peklo,“ dodávaly noviny Cleveland´s Plain Dealer.

„Peachy“ možná nebylo zvukově tak inovativní jako debut a odhalovalo spíše hudební jádro, ze kterého Korn vycházeli, ale všem ukázalo ještě další tvář této kapely, kterou nikdo neočekával: humor a vtip. Příkladem může být coververze „Lowrider“ od War, nebo skladba zvaná „K@#%“, která byla vlastně slovníkem vulgarit. Mnoho kritiků se tehdy stavělo do rolí morálních autorit a obsah této skladby tvrdě odsuzovalo, to ale Korn nevadilo ani v nejmenším. Jistý učitel dokonce vyhodil svého středoškolského studenta jen za to, že do školy přišel v tričku, na kterém stálo jediné slovo: KORN s odůvodněním, že tato kapela je vulgární, nevkusná a obscénní. Když se to kapela dozvěděla, postavila se na stranu studenta a po mnoha protestech dosáhla znovupřijetí zmiňovaného studenta. To bylo poprvé, ale zdaleka ne naposledy, kdy se Korn veřejně postavili za svého fanouška.
 
Stejně jako po vydání debutu, také tentokrát následovalo dlouhé koncertní turné. A opět po dvou letech přišli Korn s novým albem, v roce 1998 vyšlo pod názvem „Follow The Leader“, které debutovalo hned na prvním místě prodejní hitparády Billboard TOP 200. Skupina vydala dva poctivé singly – „Got The Life a Freak On A Leash“ – a album ukrývalo několik vůbec do té doby nejtvrdších skladeb kapely – rap-metalové tracky „Children Of The Korn“ s hostujícím známým raperem Ice Cube a „All In The Family“ s raperem Fredem Durstem. Tyto skladby, společně s několika dalšími z alba se staly měřítkem, podle kterého se začala soudit tvorba jiných skupin v tomto žánru.
 
Rolling Stone oslavil „Follow The Leader“ jako jedno z nejlepších alternativních alb celých devadesátých let a vychválil schopnost Korn vyjádřit znechucení nad stavem národa a formulovat vztek celé generace nad vládnoucím stavem.
Korn byli vzápětí postaveni před vážnou zkoušku. Čtrnáctiletý chlapec v konečné fázi rakoviny projevil přes nadaci Make A Wish přání setkat se na pár minut s kapelou. Korn byli touto žádostí omráčeni, se setkáním však okamžitě souhlasili. Z několika málo minut byl celý den, tento den se proměnil ve dní několik a tyto dny nakonec vyústili ve skladbu Justin.
 
Korn na své fanoušky mysleli více než jiné kapely – přes internet například vysílali pravidelné live přenosy ze studia, kde vznikalo jejich nové album. Toto pravidelné odpolední „poškolní“ vysílání nabídlo fandům možnost být přítomno při vzniku nového alba. A navíc jim umožnilo živě se ptát skupiny na otázky, které je zajímaly. Korn navíc svým fanouškům touto cestou nabídli seznámení s novými hosty: členy 311, The Deftones, Limp Bizkit a porno hvězdami Ronem Jeremym a Randi Rage.
 
To, jak si svých fanoušků váží, dokázali také na následném turné „KORN Kampaign ´98“, na kterém ve stylu amerických politických kampaní propagovali právě zhotovené album. Korn při něm pořádali ve velkých městech fanouškovské konference. Korn také dali dohromady heavy-rock-and-rap-arena cirkus pojmenovaný „Family Values Tour“, ve kterém se objevili všichni od Ice Cube, přes Limp Bizkit, až k Rammstein a který se stal jedním z nejúspěšnějších koncertních turné v létě 1998. Záznam živých vystoupení z tohoto turné se objevil v obchodech další léto a v době, kdy Korn slavili úspěch se svým koncertem ve Woodstocku, obdržel zlatou desku. Mezitím se na vzestupnou dráhu dostal také jejich vlastní nový label Elementree. Hned první smlouva přinesla úspěch – skupina Orgy obdržela za své album „Candyass“ platinovou desku!
 
V té době už každá tvrdá kapela na světě zkoušela hrát s hluboko naladěnou sedmistrunnou kytarou, což bylo v době před existencí Korn úplně neznámou raritou. Korn věděli, že vydání jakéhokoli pokračování „Peachy“ nebo „Leader“, jakkoli by bylo dobré a vítané fanoušky, je krátkozraké. Věděli, že musí natočit něco, co opět pohne kapelu výrazně vpřed. Nastala doba, kdy skupina musela – a chtěla – objevit opět něco nového. Korn si vzali oddechový čas, aby mohli v klidu přemýšlet a pracovat na tom, co by se mělo stát jednou z nejdůležitějších nahrávek jejich kariéry.

„Při skládání tohoto alba jsme dobře věděli, že musíme udělat něco úplně skvělýho,“ vyprávěl tehdy Shaffer. „...Že se musíme pohnout vpřed, pohnout hranicemi a vytvořit něco velmi osobního.“

A Korn opět nezapomínali na své fandy – nabídli jim, ať se stanou autory obalu jejich nového alba. Fanoušci posílali své výtvarné návrhy a dílo jednoho z nich nakonec pro tento účel vybrali. Několika dalším se dostalo té cti, že od Korn obdrželi limitovanou edici nového alba s jejich vlastním grafickým návrhem.
Po muzikální stránce se „Issues“ stalo nejlepším albem skupiny od vydání debutové nahrávky. Úsilí skupiny se plně vyplatilo. Korn podruhé ve své kariéře debutovali se svým albem na prvním místě žebříčku Billboard. Výborně si vedl také singl „Falling Away From Me“. A album se dočkalo platinové desky hned čtyřikrát. Tento úspěch podpořilo ještě obrovské turné, které odstartovalo na Halloween 1999 v historickém harlemském Apollo Theater.
Pokud „Issues“ reprezentovalo umělecký a komerční triumf, jak Korn zareagují na tlak při natáčení jeho následovníka?

Natočením ještě lepší nahrávky! „UNTOUCHABLES“. Korn vytvořili za pomoci producenta Michaela Beinhorna úplně novou zvukovou krajinu, nezměrně tvrdou, nekompromisně introspektivní a opět unikátní. Untouchables dostává Korn na další kvalitativní úroveň.
 
Když vynecháme výběr toho nejlepšího na desce „Greatest Hits vol. 1“, tak se Korn představili ještě se dvěma alby. První v pořadí je „Take A Look In The Mirror“ (2003) a před dvěma lety naservírovali hudební veřejnosti nahrávku „See You On The Other Side“, kterou představili živě i fanouškům v pražské T-Mobile areně před dvěma lety..

www.korn.com

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: KORN a OZZY OSBOURNE

Úterý 26. 6. 2007
Vystupují:
Korn, Ozzy Osbourne
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

28. 02. 2008 | 09:15:42
+0 | -0

korn

senza
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika