Rova Saxophone Quartet

Rova Saxophone Quartet

26. 02. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Nadžánrové sdružení čtyř špičkových saxofonistů z Kalifornie můžete syšet 9. 3. v rámci koncertů Other Music v Paláci Akropolis.
Rova Saxophone Quartet, nadžánrové sdružení čtyř špičkových saxofonistů z Kalifornie, vzniklo v prostředí hudebních experimentátorů na univerzitě v Berkeley, Kalifornii. Díky tvůrčímu nasazení se kvartet vypracoval z respektované, leč izolované pozice do světové špičky nové hudby. Spolupracoval s Johnem Cagem, Kronos Quartetem, Johnem Zornem, Fredem Frithem. Rova Saxophone Quartet stojí v čele hnutí napříč hudebními žánry, které má své kořeny ve free jazzu, avant-rocku, nové hudbě 20. století i v etnických i populárních stylech Afriky, Asie i západních zemí.

Rova Saxophone qvartet


Rova Saxophone Quartet rozpíná hudební obzory už od roku 1977. Jeho členové disponují absolutní virtuozitou a experimentují na hranici komponované hudby a kolektivní improvizace. Výsledkem je hudba, v níž se prolínají intelektuální výzvy, dobrodružství i vášně. I když většinu repertoáru komponují členové Rovy, skupina též spolupracovala s řadou významných skladatelů. Od svého založení skupina natočila více než dvacet alb s původními kompozicemi.
Není překvapivé, že hudbu Rovy ovlivnili saxofonoví skladatelé post-bopové éry jako John Coltrane, Albert Ayler, a Anthony Braxton. Ale kvartet též čerpal inspiraci od avantgardních autorů jakými byl například velikán musique concrete Edgard Varese anebo experimentující průkopník John Cage. Jedna z prvních nahrávek kvartetu, As Was (1981), je milníkem tvůrčí hudby 20. století. Dalším mezníkem se stala skladba Ascension od Johna Coltrana, kterou skupina hrála poprvé roku 1995 na počest 30. výročí jejího vzniku. Tehdy Roku 2003 se Rova spojili s Fredem Frithem a dalšími osobnostmi experimentální hudby, aby koncertně provedli a natočili novou verzi téže skladby Electric Ascension.
Encyklopedie The Penguin Guide to Jazz popisuje hudbu tohoto neustále se vyvíjející se kvarteta jako "životem překypující vesmír saxofonových zvuků, které zpochybňují konvenční hranice zvuku i prostoru". Respektovaná publikace The Jazz Rough Guide píše: "maximálně vynalézavá, eklektická a stále experimentující Rova patří k nejvýraznějším saxofonovým kvartetům, které vznikly v konjunktuře tohoto formátu v 70. letech." Více na www.rachot.cz

Ceny vstupného: 300,-
 
Internet
http://rova.org/
 
Sestava
Bruce Ackley - soprán a tenor sax
Larry Ochs - tenor a sopranino sax
Jon Raskin - baryton, alt a sopranino sax
Steve Adams - alt a sopranino sax
 
Vybraná Diskografie
As Was / Atavistic (1981)
Electric Rags II / New Albion (1989)
Resistance / Victo (2003)
Electric Ascension / (Atavistic) (2003)

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika