Hluk (na party) versus náš sluch

Hluk (na party) versus náš sluch

08. 03. 2007  |  Autor: Otherside  |  Komentáře (3)
Určitě všichni dobře známe situaci, kdy se po party vracíme domů, máme nepříjemně zalehlé uši a s kamarády se musíme bavit hlasitěji než obvykle, protože se zkrátka neslyšíme. Negativní vliv hluku na naše uši je ovšem mnohem silnější než si stačíme uvědomit.
Negativní účinky na sluch či sluchové orgány má hluk nad 85 decibelů a ničí je nezvratně. Nadměrným hlukem je v podstatě postižen celý organismus - poruchy imunitního systému, negativní vliv na pozornost a srdeční systém a odpor kůže. S věkem citlivost na hlukové podněty stoupá a pokud člověk už měl nějaké problémy se sluchem, tak se také chrání. Prevence tedy zpravidla začíná až ve starším věku, kdy už bývá pozdě.

Největší noční můra muzikantů je poškození sluchu. Potíže s tím mají i Bono Vox nebo Jan P. Muchow. Trpí nemocí zvanou tinnitus. Tinnitus je ušní onemocnění, které se typicky projevuje neustálým pískáním nebo hučením v uchu a porucha je často neléčitelná. Tinnitus měl i Bedřich Smetana, u nějž to byl ovšem důsledek třetího stádia syfilitidy.

O tom, že původ potíží nesouvisí jen s hlukem, svědčí příklad pražského DJ Blue, který aspiroval na zápis do Guinessovy knihy rekordů, coby nejdéle nonstop hrající dj (vydržel 81 hodin). Dle jeho slov nemá problémy se sluchem z hlasité hudby, ale díky úrazu z dětství, kdy se praštil do hlavy a od té doby mu prý neustále hučí v hlavě.

Kytarista a zpěvák britské skupiny The Who Pete Townshend, který má problémy se sluchem, varoval před poslechem hlasité hudby ze sluchátek. Nebezpečí vzniku hluchoty je podle něho v tomto případě ještě větší, než u živých tónů na rockových koncertech. Za příčinu svých vlastních sluchových potíží nepokládá velmi hlasitá vystoupení skupiny The Who, ale roky studiové práce se sluchátky na uších. Townshend je nucen činit při pořizování nahrávek ve studiu až šestatřicetihodinové přestávky, aby se jeho opotřebovaný sluch zregeneroval.

Hudba působí jako fyzikální fenomén bez ohledu na to, je-li vnímána ať už dobrovolně či nedobrovolně. Hudba začíná být škodlivá jako jiný zvuk, překračuje-li svou intenzitou určité měřitelné limity. Hudba však v sobě obsahuje také emocionální působení: je-li vnucována, působí jako cizí hluk a vyvolává negativní odezvu s možností způsobit psychosomatické poruchy.

Účinek hudby na party, který byl zkoumán na dobrovolnících, kteří se vystavili v laboratořích po dobu čtyř hodin hluku srovnatelnému s parties ukázal, že se zhoršila řada parametrů sluchových funkcí:

• U všech se o deset až patnáct decibelů zhoršil takzvaný sluchový práh.
• Vnější vláskové buňky byly unavené.
• Prodloužila se kritická hodnota funkce sluchové pauzy. To je minimální přestávka v kontinuálním zvuku, kterou jsme schopni postřehnout a která se v hlučném prostředí prodlouží jako následek únavy sluchu.

ucho

Zmíněné efekty se mohou při dlouhodobém působení vysokých hladin zvuku v dospělosti a ve stáří zhoršovat a my můžeme ztrácet sluch dříve, než bychom jinak museli. Problém je často v tom, že zvuk z reproduktorů by měl na parties klesat se vzdáleností od nich, ale v uzavřené místnosti se odráží od stěn, podlahy a stropu, takže dva metry od reproduktoru může dosáhnout přes 120 dB. Když se lidé citliví na hluk dlouhodobě zdržují v takovém prostředí, natrvalo si mohou poškodit sluch.

Spousta z nás také neudělá krok bez discmanu, walkmanu nebo mp3 přehrávače. Výrobci přehrávačů by měli být vázáni předpisy, které připouštějí horní hranici hlučností 80 dB, vyšší intenzity by mohly poškodit sluch. Sluchátka vkládající se do ucha zvyšují intenzitu působení hluku, což může být při dlouhodobějším poslechu rovněž velmi rizikové. Vhodnější jsou mušlová sluchátka, která obalují uši.

Kritériem dobrého sluchu je schopnost slyšet kapající kohoutek v sousední místnosti. Částečná hluchota se vztahuje nejen na sílu zvuku, ale i na fekvenci (výšku). Proto mnozí lidé zpočátku začínají špatně rozlišovat sykavky a vysoké tóny. Existují spolehlivé laboratorní metody, které umí přesně stanovit, zda jde o lehkou nahluchlost (slyší do 4 m) či střední ( do 2 m), nebo těžkou (slyší zvuky pouze těsně u ucha). Příznaky se vyvíjejí pomalu a postižený si nahluchlost uvědomí až když nerozezná šepot, sykavky, vysoké tóny a okolí ho upozorňuje, aby hovořil potišeji, ztišil rádio či televizi.

S tím, že hluk není jediný faktor, který může sluch poškodit, souhlasí i hudebníci. Kytarista Michal Pavlíček získal svůj "šelest" kvůli zánětu středního ucha. Ke kuriózním případům patří příhoda slavného kytaristy Peta Townshenda z britské mod kapely The Who.Ten kompletně ohluchnul na jedno ucho v šedesátých letech, když bubeník Keith Moon během přímého přenosu odpálil pod svojí soupravou menší nálož. Většina hudebníků, kteří se s tinnitem potýkají, si ho ale uhnala při živých vystupováních. Například Phil Collins i kvůli tomu oznámil, že s živým vystupováním končí úplně.

Pokud se tedy nechceme potýkat s výše uvedenými problémy, měli bychom se na party zdržovat ve větší vzdálenosti od beden, neposlouchat hudbu ze sluchátek na maximum a v extrémně hlučném prostředí si sluch chránit špunty do uší.
3 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
ĐuĐo
27. 05. 2007 | 19:51:55
+0 | -0

It's All Gone Pete Tong

Super film na toto tema (dle skutecne udalosti) " It's All Gone Pete Tong "



http://www.csfd.cz/film/209030-its-all-gone-pete-tong/
sine.nomine
13. 03. 2007 | 18:08:20
+0 | -0
jeste v seznamu chybi ed rush - ten ma tinnitus od toho, ze mu pri nahravani desky wormhole explodoval reproduktor ve studiu...:)

09. 03. 2007 | 15:51:38
+0 | -0
mu to furt rikam,ze zacina bejt hluchej...:D
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika