Recenze mixážního pultu Reloop RMX 40 USB

Recenze mixážního pultu Reloop RMX 40 USB

19. 03. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (3)
Měl jsem příležitost otestovat nový mix od firmy Reloop s označením RMX 40 USB, což je verze vycházející z RMX 40 DSP. Po příjemné zkušenosti s cd přehrávačem Reloop RMP 2 jsem ihned souhlasil. Jaké jsou moje dojmy si můžete přečíst v této recenzi. Tomáš Kafka, Dj-obchod.
Při prvním pohledu na tento čtyřkanálový mix jsem si nemohl nevšimnout určité podobnosti – jak rozměrově, tak rozmístěním ovládacích prvků - s mixem Pioneer DJM 600. Ovšem jak jsem zjistil dále, nabízí něco extra v podobě USB.

Po zapojení jsem byl velmi zvědav na zvuk a musím říct, že je velice dobrý. Hned další důležitá věc, která mě zajímala, je reakce korekcí. A zde jsem byl velice překvapen. Korekce krásně zabírají u všech tří pásem, kdy při stažení basů nebo výšek se opravdu stáhnou jen tato pásma, aniž by nějakým způsobem zkreslovala ostatní. Co se týče gainů (ovládání hlasitosti každého kanálu), zde bych uvítal o něco větší možnost zesílení. Někomu to může vyhovovat jak to je, ale já mám raději větší rezervu. Naštěstí to ale není nějak závažný zápor. Nad gainy se nachází přepínače vstupů phono a line, u kanálů 1 je ještě možnost přepnutí na USB a druhý mikrofon a u kanálu 3 na druhé USB. Pod korekcemi se nachází tlačítka cue pro příposlech do sluchátek. Vedle prvního kanálu je vstup na první mikrofon, který má také komplet korekce, gain i tlačítko na funkci Talkover (automatické utlumení hudby při použití mikrofonu). Vedle kanálu 4 se nachází ovládání hlavních výstupu Master 1 (klasický tahový potenciometr) a Master 2 (otočný potenciometr), dále Balance pro nastavení poměru zvuku levé a pravé strany a přepínač na Mono a Stereo. Všechny tahové potenciometry (šavle) se lehce ovládají a každý má možnost nastavení nájezdu (křivky) Curve a tlačítko Reverse na opačné ovládání. U každého kanálu a masteru je LED indikace síly signálu, která je velice dobře viditelná.

reloop

Pod šavlemi se nachází crossfader, který je také plně nastavitelný. Nachází se u něj ovládání pro přiřazení kanálů na levou a pravou stranu crossfaderu, přepínač na aktivování funkce Fader start a nastavení průběhu (křivky) Curve. Vedle crossfaderu se z obou stran nachází Kill funkce, které také zabírají velmi dobře.

Vstup na sluchátka je klasicky na velkého jacka a je dostatečně silný. Signál se dá přepnout na mono nebo stereo, dále nastavit hlasitost, poměr mezi signálem ve sluchátkách a masterem (co hraje ven) a nakonec je zde otočný potenciometr, který slouží jako ekvalizér. Dá se jím nastavit, zda signál ve sluchátkách bude hrát více do basů, nebo do výšek. Šikovná funkce, která se určitě hodí.

Jedna z posledních a důležitých funkcí jsou efekty. A i zde budu chválit. Uspořádání prvků je zde stejné jako u již zmiňovaného mixu Pioneer DJM 600. Dva displeje ukazující BPM, zvolený efekt či parametr efektu, pod nimi malá tlačítka pro zvolení doby efektu a to vše obklopeno diodami signalizující nastavení. Efektů je zde 8 (Pan, Trans, Echo, Delay, Flanger, Filter, Phase, Pitch Shift) a všechny znějí poměrně slušně. K nastavení slouží čtyři otočné potenciometry (volba efektu, přiřazení na určitý kanál nebo na master, parametr – čas, a hloubka – hlasitost efektu) a tlačítko na aktivaci efektu.

Nyní něco o USB, což je hlavní doména tohoto mixu, a musím konstatovat, že skrývá veliké výhody. Dva USB konektory se po připojení do počítače chovají jako dvě zvukové karty (samozřejmě můžete připojit jen jedno USB) a lze je použít pro hraní z počítače (na mixu kanál 1 a kanál 3), nebo přímo s nějakým DJ softwarem (například s dodávaným Alcatech BPM Studio). Nebo se dají USB použít pro nahrávání do počítače – první USB nahrává kanál 1 a druhé USB nahrává Master 1. Možnosti jsou veliké a posouvají tento mix minimálně o třídu výš. Nahrávky jsou čisté a ani jsem nezaznamenal žádný problém při použití obou USB současně.

Konektory Line / Phono jsou u všech čtyřech kanálů klasicky cinchové, Master 1 můžete zapojit buď cinchema, nebo XLR, Master 2 je jen cinchový. Dále vzadu na mixu najdete výstup pro nahrávání Rec (cinch), dva USB konektory, konektory Send a Return (Jack 6,3) pro externí efektor. Mikrofony je možno zapojit dva – jeden přes XLR a druhý přes Jack 6,3. Jako poslední zde najdete konektory na Fader start, síťový zdroj, potenciometr na doladění hlasitosti Master 1 a čtyři svorky na uzemnění.

Celkově shrnuto mě tento mix více než překvapil. Ať se snažím jak chci, nemohu najít žádné větší zápory. Jediné, co mě trochu mrzí, je menší rezerva u Gainů při zesílení, avšak tohle beru jako malé mínus oproti tomu co RMX 40 USB nabízí. A když se přikloním k ceně, která je neuvěřitelných 13100,-- Kč, nemám k tomu co dodat. Tento mix rozhodně patří do té vyšší třídy nejen díky USB a vydařeným efektům, ale i díky dobrému zvuku. Firma Reloop posouvá laťku vysokým tempem nahoru a začíná směle konkurovat špičkám na trhu.

Tento mix si můžete zakoupit v obchodech www.dj-obchod.cz, nebo
www.umerkura.cz za 13100,- Kč včetně. DPH.

3 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Marek
15. 04. 2009 | 00:25:27
+0 | -0
Opravdu se tenhle produkt po pripojeni USB zdirkou chova jako zvukova karta?





pokud to chapu spravne, staci jen tento MIX a zdroj hudby( treba jen PC?).



jde to nejak udelat, aby tenhle mix byl kompatibilni se softwary bez zadnyho dokupovani redukci a tak?
Robert
22. 03. 2007 | 11:49:27
+0 | -0
Byl jsem si ho vyzkoušet v Domažlicích u DJ Obchodu a můžu ti říci, že tenhle mix se fuckt dost povedl. Vynikající korekce, šavle jakbysmet. Efektor je rovněž v pohodě. Ale šetřím si na DJM, takže jsem jej nevzal. Za ty prachy je ale slušnej.
Muzzy
21. 03. 2007 | 14:33:09
+0 | -0
Vzhledem k mým zkušenostem s gramci této značky mě tento mix moc nepřesvědčuje...imitátor...stejně jako Gemini. Ale třeba se vážně polepšili.
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika