Febiofest 2007 v Praze navštívilo na 100.000 lidí

Febiofest 2007 v Praze navštívilo na 100.000 lidí

04. 04. 2007  |  Autor: Little_Lo  |  Komentáře (0)
13. ročník mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa má za sebou první podstatné kolo v celorepublikové štafetě. V pátek 30.3. totiž festival ukončil svou pražskou část a po Středočeších ochutnají filmové lahůdky i v dalších devíti městech (Brno, Olomouc, Ostrava, Hradec Králové, Pardubice, Liberec, Ústí nad Labem, České Budějovice a Domažlice).
13. Mezinárodní přehlídka filmu, televize a videa Febiofest 2007 v pátek 30.3. ukončila svou hlavní, pražskou část. Ta nabídla 449 filmových projekcí 272 filmů z 62 zemí, koncerty domácích kapel i zahraničních hvězd, výstavy a další zážitky. Ještě v průběhu pražské části začala kladenská část festivalu. Po městech středních Čech se Febiofest 2007 přesouvá do dalších 9 českých měst (Brno, Olomouc, Ostrava, Hradec Králové, Pardubice, Liberec, Ústí nad Labem, České Budějovice a Domažlice).

Celková návštěvnost samotného filmového programu hlavního pražského Febiofestu podle počtu vydaných vstupenek (resp. počtu návštěvníků v sálech – tedy včetně bezplatného a sponzorského vstupu) je 71 109 lidí. Vzhledem k tomu, že tento údaj zaznamenává pouze návštěvníky ve 12 kinosálech Village Cinemas Anděl a 2 kinosálech Ponrepa a farního klubu u Panny Marie Sněžné, dá se předpokládat, že skutečný počet návštěvníků přesáhl 100 000, protože například Febiofest Music Festival (kam byl vstup zdarma a bez vstupenek) není možné statisticky přesněji podchytit, přičemž denně ho navštívilo i více než 5 000 lidí (z níž někteří nenavštěvovali filmová představení, ale jen hudební vystoupení). „Považujeme letošní ročník za pokračování diváckého úspěchu z loňska, čísla jsou si velmi podobná. Návštěvníci prakticky ignorovali mírný nárůst vstupného, říká Fero Fenič, ředitel Febiofestu. „Je to pro nás důkaz jejich věrnosti a kvality renomé našeho festivalu.“

febiofest

„Největší zájem sklidily Novinky světové tvorby – bývá tomu tak každý rok a tento zájem by se dal očekávat, i kdybychom neuváděli známé víceoscarové hity jako Faunův labyrint. Potěšilo nás ale, že si diváci našli cestu i na další sekce, namátkou můžeme jmenovat často vyprodané Latinskoamerické kino“, tvrdí Přemysl Martinek, programový ředitel.

Festival svojí přítomností ozdobili Otar Ioseliani, Daniel Olbrychski, Eldar Rjazanov, Bruno Dumont, Béla Tarr, Rona Hartnerová, Labina Mitevska, Marián Labuda a další. Navíc oproti původně ohlášeným hostům přijeli např. i Patrick Tauss a Olivier Dahan, režiséři filmů Přímý úder a Edit Piaf. Osobnostem bylo věnováno Kino č. 1, kde své filmy po tiskových konferencích osobně uváděly a diskutovaly s diváky.

Cena Kristián za rok 2006
Na závěrečném večeru Febiofestu 2007 byly předány ceny Kristián za nejpozoruhodnější tvůrčí počiny v oblasti dokumentu, animace a hrané tvorby. Kristiána za přínos českému filmovému publiku dostal Daniel Olbrychski. Více informací o tomto ocenění naleznete na webové stránce www.febiofest.cz/cz/news.php?nid=98  

febiofest

Mimopražské ozvěny festivalu

Na Kladně festival začal 29. 3. projekcí Marcely Heleny Třeštíkové. V dalším programu se objevila třeba horká životopisná novinka Edith Piaf, slovenský Rozhovor s nepřítelem a další.

V Brně má Febiofest tradičně 3 sály. Scala patří Novinkám světové tvorby, včetně Podzimních zahrad, zahajovacího filmu, a čínského Barevného závoje. Malý sál Kina Art zaplní sekce Česká alternativa anebo třeba hudební film The Knife: Silent Shout. Program tu zahájí kinopremiéra ...a bude hůř o životě a neživotě československého undergroundu. Ve velkém sále Kina Art tamtéž poběží výběr z několika sekcí – Novinky světové tvorby (např. Marie Antoinetta, Bamako, Černá kniha) Panoráma evropského filmu (Valerie, Touha), Balkánského panorámatu (Nafaka, Pád anděla) a také Britsko-americké panoráma (Černá Dálie, Rajcovní boty). Latinskoamerické panoráma zastoupí mexické Housle Francisca Vargase, pojednávající o guerillovém boji zemědělců proti vládě.

V Olomouci bude k vidění 7 filmů, největším hitem bude asi Sunshine Dannyho Boyla. Diváci si mohou díky výběru z Novinek světové tvorby udělat přehled o chystané distribuční nabídce.

V Ostravě se v kině Art bude dát zhlédnout celkem 8 filmů ze sekce Novinky světové tvorby, dvě projekce si tu odbude ...a bude hůř, film Petra Nikolaeva podle provokativního textu Jana Pelce. Tento film se jinak v kinech nepromítá!

V Liberci budeme v Experimentálním studiu uvádět část sekce Česká alternativa a některé hudební filmy (např. John Cale Story), v Synagoze zase část sekce Filmy o duši a víře. V liberecké Varšavě se objeví i některé filmy ze sekce Jiný břeh, např. Vyautovaná jedenáctka (Island) a Letní horko (Filipíny). Z novinek promítá Varšava Podzimní zahrady nebo Marii Antoinettu. Nesprávné vztahy zastoupí evropskou tvorbu (francouzskou) a Vojákova hvězda sekci Svět islámu.

Pardubice: Pardubické publikum se může těšit na výběr napříč sekcemi i národními kinematografiemi. Černá kniha Paula Verhoevena, turecko-řecký (!) Pád anděla i argentinský Rok bez lásky. Zahajovacím filmem tu bude ve čtvrtek 5. 4. Marcela. Chystá se také projekce Ostře sledovaných vlaků na pardubickém nádraží: 9. 4. v 16:00 za účasti Jířího Menzela a Václava Neckáře. Pražští novináři mají možnost využít po domluvě s regionálním organizátorem vyrazit na projekci pendolinem z Prahy.

V Hradci Králové je centrem festivalu Kino Central, které promítne 3 filmy z JuniorFestu a zástupce různých sekcí, například noirovou Černou Dálii Briana de Palmy nebo bengálský artový film se spoustou exotiky a sexu Antarmahal.

V Ústí nad Labem uvádíme 5 filmů, všechny z Novinek světového filmu, např. Sunshine. Zahajovat by měl Bestiář Ireny Pavláskové.

V Budějovicích uvedeme na úvod mladé české Tři kraťasy, následovat je budou novinky, doplněné například o Gadjo dilo Tonyho Gatlifa s Ronou Hartner a norské Tommyho peklo (Junior Festival). Budějovickou specialitou bude projekce Alpha dog z Britsko-amerického panorámatu.

V Domažlicích promítneme v Městském kulturním středisku český speciál s pěti filmy v jediném dni – průřez všemi žánry a více generacemi českého kina. Nabitý den zahajuje Maharal – tajemství talismanu.

www.febiofest.cz

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika