Pondělí na ČT2 s Woody Allenem

Pondělí na ČT2 s Woody Allenem

22. 04. 2007  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Česká televize už poněkolikáté nabízí ve svém filmovém klubu ochutnávky Woodyho Allena. Můžete se těšit na filmy: Danny Rose z Brodwaye, Září a Jiná žena.
23. 4. – 21:50 - ČT2

Dany Rose z Brodwaye (1984)

Hrají: W. Allen, M. Farrowová, N. A. Forte, C. Monica a další. Scénář a režie Woody Allen.

V newyorské restauraci sedí šest komiků, kteří si vypráví zábavné historky ze svého profesionálního života a soustředí se na známou postavu agenta show businessu. Danny Rose v sobě jaksi ztělesňuje neúspěchy a prohry doby. Dobrosrdečný, obětavý a ve své klienty neúnavně věřící manažer totiž prožívá stále stejná zklamání. Pravidelně jej opouštějí všichni, kterým nějak napomohl k úspěchu a sebevědomí. Danny nakonec zastupuje jen beznadějná "čísla" varieté, jako je jednonohý stepař, slepý xylofonista, mizerný břichomluvec a virtuoska ve hře na skleničky. Nejvíce o něm vypovídá historka, v níž se nechtěně zapletá do vztahu ztroskotajícího zpěváka Lou Canovy k dekoratérce Tině Vitaleové...

Smutkem a nostalgií prodchnutou komedii podle vlastního scénáře natočil režisér Woody Allen. Přesvědčivosti příběhu napomáhá černobílý filmový materiál, na nějž byl nasnímán známým kameramanem Gordonem Willisem. Titulní roli si s chutí zahrál Woody Allen, úlohu Tiny Vitaleové ztvárnila Mia Farrowová.

30. 4. – 22:05 – ČT2

Září  (1987)

Hrají: M. Farrowová, D. Wiestová, E. Stritchová, D. Elliott, J. Warden, S. Waterston. Scénář a režie Woody Allen. V anglickém znění s titulky.

Mladá fotografka Lane tráví konec léta ve venkovském rodinném domu ve Vermontu. Sem za ní dochází její nápadník, ovdovělý učitel francouzštiny Howard, stejně jako soused Peter, který se pokouší napsat román o otci. Na návštěvu k ní přijíždí blízká přítelkyně Stefanie a Lanina matka, bývalá herečka Diana Frazierová, se svým společníkem penzionovaným fyzikem Lloydem. V průběhu jednoho večera, kdy za okny domu vypukne prudká bouře, vyplývají mezi účastněnými na povrch skryté vztahy, jejich touhy a traumata zasetá někdy v minulosti...

Scenárista a režisér Woody Allen se v komorně laděném příběhu, který se poněkud vymyká z jeho tvorby, soustředil na působivé psychologické vykreslení postav a vzdal hold svému vzoru Antonu Pavloviči Čechovovi.

7. 5. - 22:15 – ČT2

Jiná žena (1988)

Hrají: G. Rowlandsová, M. Farrowová, I. Holm, G. Hackman a další. Scénář a režie Woody Allen.

Marion má právě rozepsanou knihu, a protože ji chce za každou cenu dokončit, pronajme si tichou kancelář, kde ji nebude nikdo rušit. Jednoho dne zjistí, že v jejím sousedství sídlí psychiatrická ordinace. Proti své vůli tak často slyší téměř každé slovo, jež je v ní proneseno. Díky jednomu náhodně vyslechnutému příběhu Marion procitá ze svých představ a zjišťuje, že zdaleka ne všichni lidé ji mají tak rádi, jak se tváří. Poznává pravdu o svém manželovi, o nejbližších přátelích. Stejně tak ale konečně pochopí sama sebe...

Režisér Woody Allen si tentokrát zvolil, pro něj nepříliš typický žánr psychologického dramatu, v němž potvrdil jak dobře se vyzná v ženské psychice. Pod jeho režijním vedením Gena Rowlandsová (významná herečka věnující se hlavně spolupráci s televizí) ztvárnila úlohu spisovatelky Marion Postové a Mia Farrowová postavu nepříliš šťastné těhotné Hope.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika