Shaolin míří do Prahy a Brna

Shaolin míří do Prahy a Brna

23. 05. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Fascinující mniši z legendárního čínského kláštera Shaolin, kolébky bojových umění, se představují světu a České republice při Shaolin Czech Tour 2007.
Sledujte, naslouchejte a přemýšlejte o příběhu a odkazu jednoho z nejpozoruhodnějších, dnes světoznámých klášterů -  čínského kláštera Shaolin. Pro začátek usazeni do hlediště, z něhož můžete, podobně jako před vámi už 3 a půl miliónů diváků od Asie přes Austrálii, Afriku, Ameriku a další země Evropy sledovat fascinováni v přibližně dvou a půlhodinové zkratce vystoupení současných mnichů z tohoto monastýru. Nehrají jenom bezbolestné divadlo, když své tělo vystavují ráně, ostří meče nebo hrotu kopí. Nepodávají jen sportovní výkon, ačkoliv sklízejí potlesk i jako artisté a bojovníci zároveň.

Před více než 1500 lety vydal císař staré Číny nařízení, aby byly přeloženy zralé vědomosti indického buddhismu i do řeči jeho lidu. Mnichům, kteří tak činili, císař daroval 700 kilometrů od Pekingu kus krajiny, horu Songshan s přilehlými pozemky, aby tam založili klášter a působil. Mniši klášter pojmenovali Shaolin. Znamenalo to: Mladý les.

shaolinUznávaný mnich Tamo, jenž s učením z Indie do Číny přišel, po celých deset roků meditoval v jeskyni nad klášterem Shaolin. A snažil se přizpůsobit učení každodenním potřebám života kláštera, jenž se ocitnul v oblasti, napadané často vojsky nepřátel. Mniši v klášteře Shaolin se tak zakrátko učili nejen očistě svého ducha, cvičením mysli, ale také cvičením svých těl. V přísné řeholní disciplíně, za vytrvalého tréninku psychiky i fyzické přípravy, se tak vyvíjelo cvičení, které sloužilo k obraně kláštera, pak i země, a dostalio název kung fu.

Učení mnicha Tama i po jeho smrti zavazovalo mnichy kláštera Shaolin, a zavazuje je podnes, aby používali jejich bojovou techniku výlučně k obraně, nikdy ne k napadání a agresi. Měli být kdykoliv připraveni k obraně své říše a zůstávat v klášteře, plnit své poslání a sloužit Buddhovi. Stovky let stál centrální chrám Shaolinu v centru spirituálního života Číny. Někteří z císařů se, ale obávali rostoucí síly kláštera a tak se jim podařilo lstí mnichy vyhnat, chrám spálit.

Patrně netušili, že vědomosti těchto mnichů ze Shaolinu a jejich žáků, které začali učit i všude tam, kam za nimi po světě došli, si najdou útočiště i mimo starobylý klášter. Tak se kung fu, šaolinské umění, stalo dnes uznávanou matkou všech bojových umění světa.

Úžasnou skupinu mnichů - bojovníků z čínského kláštera Shaolin, znovu vystavěného, od desetiletého žáka až po osmdesátiletého mistra, máte možnost spatřit při dvou vystoupeních v rámci Shaolin Czech Tour 2007: v Praze a Brně. Uvidíte na vlastní oči a zblízka to, co před vámi například žasnoucí prezident USA, britská panovnice.

Brno - Nová hala Vodova, 28. 5. od 19 hod
Praha - Kongresové centrum, 29. 5. od 19 hod

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika