FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Kwé: The Game byl donedávna pro ČR sci-fi

Kwé: The Game byl donedávna pro ČR sci-fi
24. 06. 2007   |   Autor: ozzby   |   Komentáře (3)
Aleš Mikulecký alias Kwé je dle mého názoru jedna z nejvýraznějších postav domácí hip hopové scény. Podílel se na začátcích Hip Hop Kempu, provozuje server Hip-hop.cz, pořádá úspěšnou klubovku FX Bounce v Radosti FX a letos se stal hlavním pořadatelem nového festivalu T-Music Hip Hop Jam, což byl hlavní důvod tohoto rozhovoru.
Čau Aleši, úvodem bych tě rád čtenářům představil, protože dle mě patříš k nejvýraznějším postavám domácí hip hopové scény stojící za spousty zásadních projektů, které u nás ovlivnily masivní zájem o tento hudební žánr. Prosím pokus se představit sám sebe a vyjmenovat nejdůležitější věci, ve kterých jsi měl a máš prsty.
Ahoj, díky za kompliment s tím označením "jedna z nejvýraznějších postav domácí hip hop scény", myslel jsi tím mou výšku 192cm, ne? ;-) Ale abych neodbíhal od tématu, tak.. přes malování jsem se dostal v roce 99 k pořádání lokálních akcí na severozápadě Čech, odkud pocházím. Tou dobou osmnáctiletej typ, chápeš. Byl to punk, ale real. Dodnes mám v paměti nezapomenutelné "dvoupatrovky" v lounské Opeře, první koncerty nynějších top cz kapel atd. Po vojně (jaro 2001) jsem začal makat v Praze a fellovat s DJ Quipem z Bbaráku. BBR v tu dobu fungoval pouze jako online webzine a připravovalo se první papírové vydání. Později už to jelo, distribuce papírového časáku, promo, focení, administrace nového bbarak.cz atd. V roce 2003 jsem to začal dělat na fulltime, jelikož se na to začaly nabalovat akce typu Hip Hop Kemp, klubovky v Roxy, Akropoli - éra Depo Crew. V roce 2004 jsem vlítnul do prvního "vlastního" projektu a to byl update www.hip-hop.cz a jeho následná správa. Je kolem mne perfektní team lidí, takže to funguje dodnes. Zpět k akcím, ty začaly postupem času přibejvat - Hip Hop Kemp, Semtex Culture, Urban Rapublic, ITF, BOTY CZ... vždy jsem měl na triku promo + drobné věci kolem produkce, supr škola, ale vražedné tempo. Začátkem roku 2006 odcházím z Bbaráku a z Depo Crew, a začínám se plně věnovat produkci a hraní v pražské Radosti FX, kde už rok a půl dávám lidem čtvrteční FX Bounce! noci (www.fxbounce.com) . Na loňském Kempu potkávám dlouholetého kamaráda a vzniká myšlenka nového urban culture festivalu. Výsledek naší půlroční práce má nyní hmotnější podobu - www.hiphopjam.cz a to je teprve začátek. Éra 360 Production právě začíná.

kwe

Říkáš, že se do toho postupem času nabalovaly akce typu Hip Hop kemp, takže jsi vlastně stál u zrodu nejstaršího hip hopového festivalu u nás. Kde se vzala myšlenka pustit se do takového festivalu a co to v tu dobu obnášelo?
No s tou myšlenou přišel sám Babs a já byl v tu dobu ještě trošku opodál. Vím, že kluci z Bbaráku (Affro, Arra...) mu tuhle myšlenku moc nežrali. Postupem času se však do toho plynule všichni zapojili a ve finále to tenkrát v srpnu 2002 v Pardubicích opravdu proběhlo. Návštěvnost byla malá díky těm šíleným povodním, ale atmosféra nezapomenutelná. Chápeš, tenkrát poprvé ;-))

Tuším, že to byl rok 2005, kdy jsi mi oznámil, že už toho v Depo Crew bylo hodně a že je čas odejít. Předpokládám, že nebudeš chtít veřejně zde ventilovat, proč ses tak rozhodl, ale zajímá mě, co ti dalo do života tři roky se podílet jako Media Relations na jednom z největších festivalů v Čechách?
Není co tajit, prostě jsem byl unaven prací, lidma kolem sebe a chtěl jsem se realizovat sám. S klukama jsem se nerozešel ve zlém, prostě jsem potřeboval být sám sebou. Najednou jsem měl čas na spoustu věcí, které mi předtím unikaly a to nemluvím jen o vážné známosti, kamarádech z minulosti atd. Co mi dalo do života období Media Relations Kempu 2002-2005? Především spoustu kontaktů a praxe v tomto oboru, zároveň i chyby, které člověk vychytává až ve chvíli, kdy má od všeho odstup. Byla to droga, 5 hodin spánku denně a pak ten blaženej pocit, že jsi dostal v jeden okamžik na jedno místo tolik tisíc lidí. No jasně, je to úchylka! ;-)))

Tím se tedy posouváme do loňského roku, a to především k FX Bouce! Předpokládám, že to je jedna z těch seberealizací, kdy začínáš pořádat vlastní pravidelné hip hopové večírky v Radosti FX. Co pro tebe dnes FX Bouce! znamená?
Yes, new era. Zpočátku nevinná párty, ze které se za rok a půl vyklubala nejvyhledávanější čtvrteční urban music noc v Praze. Produkce je rutina, ovšem pořád je co zlepšovat a člověk nesmí tzv. usnout na vavřínech. To spíš hraní mne začlo víc bavit, máš plnej klub, lidi ti vrací energii. Zároveň závazek hrát technicky líp, takže jsem začal pilovat a aktuálně už mám v šuplíku pár mixtapes, až bude čas na veřejné věci, pošlu ti link ;-)

Takže pojďme dále tam, proč tohle povídaní vlastně vzniklo. Premiéra vlastního festivalu Hip Hop Jam 2007. Jak dlouho jsi tuhle myšlenku nosil v hlavě?
Defakto první impuls proběhl na loňském Mysticu, kde jsem se potkal po několika letech s mým nynějším společníkem Filipem a celou věc jsme si oba utvrdili přesně o měsíc později, když jsme seděli na srpnovém Kempu v nescafé kavárně a řešili život, biz... Od té chvíle jsme začali připravovat prezentaci celého projektu atd.

Jak to v Nescafé kavárně s nápady vypadalo? Respektive jaký nyní vidíš rozdíl mezi prvotními plány a realitou o rok později?
Hele nebyla to žádná věda, prostě u jahodového šejka jsme si řekli, že zkusíme vypracovat projekt nového festivalu, který se bude lišit od stávajících hip hop festivalů větším servisem a fresh headlinerama. O měsíc později už začala vznikat první verze prezentace a pak začalo několikaměsíční shánění partnerů, bez kterých to v dnešní době jak sám víš nejde. Defakto koncem prosince 06 jsme už měli ve většině věcí jasno, v únoru jsem nakopnul booking kapel, DJs a od té doby se jede dle plánů až doposud.

Nemohl jsem si nevšimnout, že festival Hip Hop Jam disponuje silnými partnery jako jsou T-Mobile a Sonny Ericsson. Jak se tito partneři stavěly k úplně novému projektu, který zatím nemá vybudouvanou žádnou tradici?
Festival jim byl odprezentován a shledal se s velmi kladným ohlasem, jelikož do té doby tu akce tohoto druhu (český festival pro domácí publikum, silný headliners, bohatý doprovodný program, odpovídající zázemí a velká mediální kampaň) nebyla nikým nabízena. Je před námi první ročník a všichni do něj vkládáme maximum.

Budou mít T-Mobile a Sony Ericsson i nějaké aktivity přímo na festivalu?
Nabídli jsme partnerům jednotlivé námi předem naplánované "stage" v areálu festivalu (freestyle battle ring, párty zone, taneční aréna, snowpark atd...) a jim se natolik zamlouvaly, že se budou prezentovat vždy jednotlivou aktivitou/stavbou...

Jak podle tebe vnímají návštěvníci festivalů reklamní aktivity komerčních partnerů?
Doba se za ty roky dost změnila a jak návštěvníci, tak promotéři pochopili, že bez supportu komerčních partnerů se nikam nic nepohne. Všimni si, že třeba na Hip Hop Kempu jsou operátoři již třetím rokem a komunita se s tím normálně zžila, nikdo neprudí do toho, že tam bude letos největší prodejce mobilů na světě atd. Na Slovensku jsou v tomhle napřed, tam už tenhle support trvá v masivním měřítku několik let, k nám dorazil teprve letos se stále rostoucí oblibou tohoto hudebního stylu. V druhé řadě pak ovšem záleží na tom, co ve výsledku promotér pošle do akce samotné. Narážím na to, že jsme peníze od generálního partnera poslali do headlinerů, tohle byla jedna z priorit při plánování festivalu a pevně věříme, že to byla správná volba a domácí fanda hip hopu ocení příjezd Gamea a Davida Bannera do Čech.

kwe

Jedna z věcí, která se dořešila až po bookingu, bylo místo konání. Podle čeho jste ho vybírali, respektive jaká kritéria měl v tomto ohledu festivalu Hip Hop Jam?
Tak především jsme chtěli udělat festival v lokalitě, kdy ještě žádná akce podobného druhu neproběhla (teda když nepočítám Czechtek ;-). Přiroda v Ralsku je luxusní a celý areál je dost rozlehlý, takže se s ním dá snadno pracovat. Navíc široká veřejnost zná lokalitu z celorepublikových tuning srazů Mimoňské války a ta dostupnost je též dostačující. Z Prahy za libovejch 45 minut.

Pojďme na hudební program. Podle jakého klíče jste se řídili při výběru účinkujících?
Prioritou bylo dotáhnout opravdu velkou star z US, což se nám v podobě Gamea - bývalého člena G-Unit a ex-parťáka 50Centa povedlo. Druhý headliner je též dost fresh záležitost. Tudíž narážím na to, že jsme nechtěli udělat line up okoukaných performers za zenitem, což už tu v ČR nejeden promotér zkusil ;-) Headliners jsme doplnili o špičku domácího a slovenského rapu. Defakto jsem sledoval, že budeme jediným letním festivalem, kde vystoupí pohromadě na jednom podiu pětka PSH, Indy&Wich + La4, Kontrafakt, Supercrooo, Pio Squad. Další prioritou line upu je párty deejaying, na který já osobně kladu důraz a chceme vytvořit 2 párty zóny, kde vystoupí 20 nejznámějších českých DJs, opět unikátnost oproti jiným letním eventům.

Takže kolik bude celkem otevřených podií a zastřešených tentů?
Dominantou festivalu bude main stage, poté otevřená taneční aréna s bočními tribunami a dále 2 hangáry, kde v každém vyroste luxusní párty zóna (party deejaying, bary...), třetí hangár bude jako Ladies Zone věnovaná čistě holkám, tzn. kosmetika, hygienické zázemí, ladies bar, Djs. Ze čtvrtého hangáru uvažujeme zřídit hospodu ;-). V areálu bude navíc zastřešená zóna, v které bude freestyle ring no a pak Game Zone, v které se bude nacházet snowboard rampa (real sníh!), skatepark, freestyle motocross a další doprovodné aktivity, které budou probíhat především v denních hodinách.

To zní „velice“ :o) Pro kolik lidí je vlastně dimenzovaná kapacita festivalu?
O tom nepochybuj ;-) Kapacitne stavíme areál pro 8000 lidí, ale jelikož aktuálně sledujeme stále se zvyšující zájem, jsme připraveni s areálem dle potřeby hýbat.

Kdybych ti položil otázku, v čem budete jiní oproti letošnímu Hip Hop AllStars a Hip Hop Kempu, co bys mi na to odpověděl?
Nerad na tohle odpovídám, protože vím, že každej z festivalů je nečím vyjímečnej, navíc nejde porovnávat ve chvíli, kdy ani jeden z festivalů neproběhl ;-) Co je však u nás na první pohled patrné, že náš headliner (The Game) byl donedávna pro ČR sci-fi a nikdo by si neodvážil pomyslet, že takhle velké jméno někdy v Čechách vystoupí. Navíc jsme se trošku víc zaměřili na již zmíněnej doprovodnej program, snowboard cotest na sněhu nebo velkolepá letecká show od Red Bullu, to se v Čechách na letním festivalu jen tak nevidí. Za pozornost též stojí již zmíněná Ladies Zone nebo taneční aréna v all new style, breakdance.
T-MUSIC HIP HOP JAM

T-MUSIC HIP HOP JAM

Pátek 3. 8. 2007 až Sobota 4. 8. 2007
online předprodej 650 Kč
Vystupují:
The Game (USA), David Banner (USA), PSH, Kontrafakt, Indy & Wich, Supercrooo, Pio Squad, H16, Vec, Black Starr DJs, Platinum Soul DJs, War Trak Posse, Funky Doggz Squad, Blind Deaf DJs, RnB Paradise DJs
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
black. | 10. 01. 2008 | 05:25:22
a já že se mi dobře tancovalo, když hrál.:)
G-UNOTTTT | 21. 07. 2007 | 09:56:56
big up!

konečně pořádnej rap v ČR. The Game je nejvíc!!!!
Josifek | 25. 06. 2007 | 06:47:34
To je proste moc :)

Tak lidi... pokud se chcete pobavit doporucuju forum na hiphopjamu. Je to opravdu "kvalitni" zabavny cteni :)

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |