Apollo 440: Tentokrát cestujeme před vydáním

Apollo 440: Tentokrát cestujeme před vydáním

21. 06. 2007  |  Autor: Pav  |  Komentáře (1)
Před nadcházejícím koncertem (3.7.) v klubu Roxy, jsme dostali příležitost vyzpovídat Apollo 440, a to se rozhodně neodmítá. Máme pro vás tedy exkluzivní rozhovor, který pojednává i o jejich současném turné a také o připravovaném, již pátem albu. 
Apollo 440 oslaví příští rok plnoletost, že? Za tu dobu jste toho udělali hodně. Vaše diskografie čítá skoro stovku EP, LP, remixů, soundtracků, kolaborací a vedle toho ještě pracujete na vlastních projektech. Jak je to vůbec možné? Jak se cítíte?
Je fajn se dostat do věku, kdy můžeme pít alkohol, mít sex a řídit velká auta…a to všechno najednou!

Celý svět čeká na vaše 5. album. Jak se na něm pracuje? Je to těžká dřina a nebo to jde raz-dva?
Stručně řečeno, měli jsme hodně materiálu při práci na 4. albu tak, abychom z něj udělali 2LP, takže to další je vlastně 6. Lidé vždy mluví a „problematických“ druhých albech a tohle je naše problematické 5. album. Skládání hudby je snadné, ale to aby byla skvělá a měla správné vyvážení nadčasovosti s životností je už trochu těžší.

Vyrážíte na tour s hotovým materiálem a testujete co to dělá s lidmi, děláte PR, anebo stále chcete zkoušet a hledat správné přísady, které musíte mít, aby byla deska úspěšná?
Tentokrát cestujeme před vydáním desky osvobozeni od tlaku běžného „propagačního scénáře a honění termínů“. Máme tedy šanci vypilovat a seznámit s materiálem lidi a pracovat s ním na základě jejich odezvy. Je to vzácný luxus v dnešní době. Nikdy předtím jsme to neměli možnost takhle udělat.

Hodně se toho změnilo v hudebním světě během těch 17 let. Co bylo pro vás nejpříjemnějším překvapením a co vás naopak velmi zklamalo? Vracíme se k hudebním kořenům a nebo stále hudbu vyvíjíme a rozvíjíme do nových směrů?
Jo, změnilo se toho hodně od té doby, co jsme začali. To nejlepší je, že lidé došli bez komerce k rychlé změně a mají přístup k mnohem pestřejší škále hudby a díkybohu se méně uchylují k hledání sebe sama v základních hudebních žánrech. Jeden národ v jednom rytmu. Jednoduše posledních 17 let vidělo rockery a ravery jak si vycházejí vstříc a přidávají bass. Jedním z negativních vedlejších účinků všech těch voleb je, že dostupnost hudby může někdy způsobit, že samotné její hledání je poněkud nepřesné, klesá na ceně. Jedna z nejlepších změn je, že studiové vybavení a hudební nástroje jsou levnější a menší, a že ty věci vznikají víc spontánně a více svobodně než předtím.

… zpět k albu. Prozraď nějaké tajné detaily, prosím. :)
Zvuk je někde mezi alby „The Mars Volta“ a „Crazy Frog“ a v současné době objevujeme různé „mrtvé formáty“, na kterých vydáme limitovanou edici. Zvukař, který s námi v minulosti pracoval udělal první quadrofonní 7“ singl s řadou skladeb v nekonečné smyčce. Takové věci nás hodně zajímají.

A co SSO (Stealth Sonic Orchestra)? Plánujete vzkříšení tohoto velmi zajímavého alter ega?
Vždy jsme plánovali, že jej znovu spustíme, ale nikdy jsme se k tomu nedostali. Snad letos. Sbírali jsme překrásné strunné nástroje a nechávali je zamčené ve skrýši posledních 10 let, dokud nebudeme připraveni.

Dnes je již obvyklé natáčet záznamy koncertů na DVD. Plánujete jej nebo již na něm pracujete?
To je hezký nápad a pravděpodobně se jím budeme během tour zabývat. Každopádně zatím nic nemáme. Leda, že bys měl kameru a nadšení to pro nás udělat!

Nebyli jste v České republice 7 let. Připravujete pro nás nějaké překvapení?
Ano i ne. Něco nového, něco starého, jako je čas sám starý. Záleží, co dnes lidi vlastně překvapí. Jeden z důvodů, proč jsme tu nebyli 7 let je, že jsem se snažil naučit hrát na těremin. Stále v tom nejsem dobrý. Všechny pohyby jsou vizuálně v pořádku, ale zní to prostě strašně.

Jaký bude váš koncert vlastně? Jak bude dlouhý? Kolik lidí bude na pódiu?
Letos v březnu jsme byli požádáni, abychom vystoupili v hlavním čase na vzpomínkovém koncertě v Londýně na zpěváka Billyho MacKenzie. Bylo to 10 let od jeho tragické sebevraždy, co se udála jen několik týdnů od nazpívání našeho druhého alba „Electroglide in Blue“. Skladba, kterou jsme napsali a společně nahráli „Pain In Any Language“ byla poslední věcí, kterou dokončil před smrtí a my jsme nikdy neměli šanci ji s ním zahrát naživo, takže to pro nás byl nedokončený úkol. Vystoupení se povedlo a tak jsme se rozhodli pokračovat v bavení se a začali jsme přemýšlet, že toho uděláme víc. Takže tak.

Naše složení pro toto léto je trochu variace na obsazení, se kterým jsme v Praze již hráli.

Noko – kytara
Trevor Gray – klávesy
Howard Gray – Vibe Controller
Cliff Hewitt – elektronické perkuse
Rej Ap Gwynedd – baskytara & basové klávesy

Mary Byker, která byla vokalistkou a MC, když jsme tu byli naposledy nyní žije v Riu v Brazílii, takže pro tentokrát máme Ewan MacFarlane, která zpívá v hodně skladbách @440, na albech od „Electroglide in Blue“ z roku 1997, až po „Dude Descending A Staircase“. Místo DJe Harry K převzal Ashley Krajewski, který využije djský set (gramce a mix) a extra klávesy. Náš akustický bubeník Kodish vystupuje v současnosti s Pendulum.

Jak dlouhá bude tour? Co vás čeká a nemine? Těšíte se extra na nějaká místa, města, kluby?
Tahle část našeho života je tak trochu otevřená. Termíny zatím přidáváme, dokud nás to bude bavit. Když jsme naposledy hráli v Praze, užili jsme si víc legrace, než by si jakýkoli mladík zasloužil. A hraní bylo taky OK!

Očekáváte spíš starší publikum, které léta dobře zná Apollo 440? Komu je vlastně převážně věnováno nové album?
Rád bych udělal všechny šťastné, ať už znají naše věci nebo ne. Všechny staré pecky budeme hrát, některé dokonce nově předělané.

Budu muset do Roxy vyrazit a přesvědčit se, jestli je to pravda nebo ne. Nebo se mýlím? Co mi řeknete a nebo čím mě nalákáte, abych šel dovnitř?
Měl bys tam raději být : natočíš přece náš koncert pro naše DVD!

Díky moc.

Není zač, Noko 440, London, UK
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: APOLLO 440

Úterý 3. 7. 2007
Vstup: Předprodej 690 Kč
Vystupují:
Apollo 440
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
mia
04. 07. 2007 | 14:56:56
+0 | -0
Hm, až na to že ani Ewan, ani Mary Mary nebyli ženský :-).
SOUTĚŽTE
Apollo 440, 3.7. Roxy
2 x 2 volné vstupy
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika