FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

RealBeat: Každá mince má dvě strany

RealBeat: Každá mince má dvě strany
27. 06. 2007   |   Autor: Teczka   |   Komentáře (16)
Tenhle report zdá se být spíš vybitím se nějaké zdravě revoltující naštvané pubescentky. Ale chce být spíše sondou do nespokojené duše, které reggae zkřížilo cestu, tentokrát pod hradem Točník, v malebné krajině Čech. Chce alespoň trochu připomenou a zhodnotit pocity uplynulých dní, aby mohly být překryty dalšími zážitky.
Sotva jsem dožvýkala poslední hořickou trubičku, už zase stojím na dálnici a lákám na zdvižený palec kolem projíždějící kamióny. V batohu mám tentokrát vše, co je třeba a možná pár věcí navrch. Z kapsy mi vykukuje program Real Beatu, prvního komerčního reggae festivalu u nás. Protože pokud jsem čekala, že mě pod Točníkem čeká slunce, klid a mír, tvrdě jsem se mýlila a vzápětí dostala štědrou lekci.

Stojím před areálem, hodinky ukazují půl hodiny do koncertu první kapely a já se marně snažím dostat dovnitř. Pouští se až s prvním brnknutím na kytaru skupiny Sandaal. Tedy pouští. Na guest list se jaksi zapomnělo - tak si počkám ještě další hodinku, než skutečně projdu důkladným šacováním a očistou v podobě zbavení se láhve s vodou…
Sandaal mi tedy uniká, škoda, slyším o nich ze všech stran. Zvědavost zůstává neukojena.

realbeat

Přicházím až do rozvlněného kotle na United Flavour. Hrají výborně. Charisma zpěvačky Karmen pohlcuje jak vody Atlantiku a dav tleská k zbláznění. Ruce a zapalovače, tanec a pot. Půlhodinová přestávka. Ladí se nástroje a věší se plachta s nápisem Irie Revoltes. Tahle německá partička vznikla v roce 2000 a její hvězda stoupá, nicméně jazyk je mi nesrozumitelný a tak nemohu posuzovat smysluplnost textů. S Angličtinou tento problém nemám. Antony B však ani nějakou znalost nepotřebuje. Všichni rastové mu rozumějí. Pro ty, co si jeho „superšou“ nechali utéct, ji přináším tady: Smokin ganja everyday/Jah Rastafari/Smokin sensi/King Sellaise/Unity/Dredlocks/Ganjafarmer/One Love/Say Ganja/Ganja/Jah/Ganja/Jah. Lidi se tímhle baví, kotel vře, pivo teče proudem a dle pokynů velkého pana zpěváka se po kýblech kouří marihuana.

Rádá bych si tohle jeho dogmatické vykřikování také užívala, některé melodie mě dokonce opravdu roztančí, ale stále musím přemýšlet. Přemýšlet, jestli se reggae na Jamajce nestává jen jakýmsi komerčním výlevem zaprodaných prázdných „huličů“. Jen soustavou hesel bez hlubšího významu. Jen kusem něčeho, co se chtělo nazývat kulturou, nedejbože náboženstvím.

Zpravit se chci na Dubioza kolektivu. Bosna, dub, živé vystoupení mě rozechvívají. Těším se, že alespoň zakončení večera na hlavním pódiu bude zdrcující. Když vyběhnou lidé ve stejných oblečcích, se slunečními brýlemi (toho času jsou asi 2 ráno), když začnou namísto dubu s nějakým diskorapem, už nemůžu. Lituju uši všech, kteří usnuli na louce pod pódiem. Lituju, že ještě stále přicházejí očekávání, která se neplní.

Odcházím na druhou scénu. Říká si dancehallová. Naštěstí tu teď vládne reggae a vládne pevnou polskou rukou. Konečně cítím známe šimrání a nechávám se napravovat masáží East West Rockers. Kluci ze mě shodili balvan obav. Obav, že tenhle festival je prokletý a zlý. Poskytli mi odreagování, které Toníček B zdaleka ne. A kdyby nevypadla v 5 ráno elektřina, protančila bych se až do úmoru.

Probuzená hutnou basou ze Stan stage věřím, že dnešek bude mým zadostiučiněním. Otevírám stan a.. I počasí se rozhodlo mě zradit. Zatéká nám do stanu. Do bot. Do duší. Zůstáváme zalezlí, schovaní před světem, spolu. Doufáme. S dalšími desítkami lidí se tiše modlíme ke slunci. A ono nás v poledne konečně vyslyší. Volím však před hudbou raději procházku na hrad Točník, kopeček mě trochu vyhecuje a uklidní a já davám Real Beatu druhou šanci.

Jsou 4 odpoledne a na dancehall plotně se pečou Pavlačový Zewlové. Jejich vystoupení je standardní, to znamená příjemné a energicky nabité.Gramofony a živý zpěv. Mě zcela vyhovující kombinace.) Bohužel svádím boj mezi nimi a Urban Bushman, což je další moje duševní záležitost. Nakonec jdu přeci jen na hlavní pódium a zazpívám si pár fláků z jejich výtečného alba Heart. Cocoman a Solid Vibez, kteří následují, jsou opět v plné polní a dávají svým fanouškům co proto. Jedna láska se stala hymnou a další písně věřím potká podobný osud.

Poté je na programu zřejmě nejzajímavější záležitost. Na dancehall scéně vrcholí 45 Clash. Do finále ve zpěvácké kategorii se probojovala Mikatchou a Y1see, který po 5 kolech (kde se zpívalo do reggae, dnb, dancehallu i do ticha) zaslouženě vítězí. Mezi dj´s svádí souboj muž proti muži – Admirál Kolíbal vs. Papa Pot. S hlavou svěšenou nemusí odejít ani jeden, boj je vyrovnaný, Papa Pot má mírně navrch. Konečná válka desek však přináší zvrat a publikum si nakonec vykřičí za svého šampiona Admírala Kolíbala. Finále Dancehall Queen je však divácky nejpřitažlivější. Na place se vlní 7 krásných žen a snaží se co nejvíce uchvátit pozornost svými pohyby. Ukápne nejedna slina, nafouknou se nejedny kalhoty. Erotično srší do všech koutů a nejvíce jej prý vydávají Iva a Nicol. Ty dvě proti sobě nakonec stanou a vrtí boky a prsy na maximum. U mě je vítězkou Nicol, pánové však mají jiný názor a pohár si odnáší tanečnice Iva.

Je po půlnoci. Na placu za mnou se rozhoří ohně a započne fireshow, propracované vystoupení mému oku lahodí více než vrtící se zadnice a jen v duchu závidím ohňovým lidem. Nevydržím však dlouho. Dva dny se podepisují na mém těle a nezbývá, než se jít naložit do spacího pytle. Nemám na výběr a Bongo Chilli snad přinesl dobrou tečku, ne však slečně, co tou dobou polykala andělíčky.
REALBEAT FESTIVAL

REALBEAT FESTIVAL

Pátek 22. 6. 2007 až Sobota 23. 6. 2007
online předprodej 450 Kč, na místě 550 Kč
Vystupují:
Anthony B live! /Jam/, YT /UK/ + Top Cat /UK/ + Bongo Chilli /Jam/ & Dub Passport band /De/, Big Famili aka King & Kalabash & Baron Black /Mar-Fr/
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
ondreej | 23. 07. 2007 | 05:08:43
absolutne mimo

tento clanek neni v zadnem pripade report, jedna se o soubor vetsinou nesmyslnych a pomatenych informaci od cloveka, ktery se nevyzna ani v zakladnich pojmech, ktere souvisi s reggae kulturou. Pro priste doporucuju vyslat nekoho s alespon zakladni orientaci v teto kulture.
Teczka | 16. 07. 2007 | 07:30:28
Mighty s. ani Ziznikov nejsou ciste o reggae a dancehallu. Meeting je dobrovolny, Hořice bez plotů.
vector | 16. 07. 2007 | 11:57:00
Tvuj report je plny gramatickych chyb, o stylistickych botach ani nemluve.
da_andracka | 13. 07. 2007 | 01:01:53
"program Real Beatu, prvního komerčního reggae festivalu u nás"......Ziznikov je nekomercni? Na Mighty sounds neni zadna plachta sponzora, stan red bullu? atd.
To s tim vecnym propagovanim Ganjy me taky stvou, ale co se da delat. furt lepsi, nez poslouchat dokola Má ji motorovou. Jednou je to puvodne jejich kultura, ne nase, tak jim do toho nemuzem moc kecat. Od toho mame CR kapely a MCs, aby prihodily nejaký jiný témata.
Dubioza me taky zklamala. ale zas mě obecně potěšil line-up, kt. se snažil na 3 stageích ukazat nejen domací scénu,ale i polskou, nemeckou, jamajskou , britskou, bosenskou...
jakub | 12. 07. 2007 | 10:59:43
to teczka: byla si na nakym zahranicnim festivalu? nebo proste na jinym festivalu? myslim ze ostraha byla dost volna, to ze tam nechtej vlastni piti se moc nedivim. Report ma obcas svetle stranky, ale nechapu smysl kritiky pocasi. Anthony zpival o huleni, protoze jake jine tema? politika, holky (a-la hip hop mrdat mrdat mrdat) nebo snad rasismus?
jediny co me na koncertu anthonyho mrzelo byla doba jak dlouho hral a prekvapilo me, ze nic nepridal... ale asi je hold zvyklej na Xkrat vetsi massive
glaver | 12. 07. 2007 | 08:33:01
Hmmm...

ok, nebylo to uplne idealni, ale bylo to lepsi nez tvuj nazor, s kterym se z vetsi casti vubec neztotoznuji a jeste s ukradenou fotkou, zverejnenou bez souhlasu autora, takze s tou prvni vetou z celeho srdce souhlasim. Drza a nastvana kradouci pubescentka ;o) Ale jinak peace, treba si ji i s tim clankem prodej do Aha, at si doplnis zakladni vzdelani :-D
zase Teczka | 10. 07. 2007 | 11:20:34
A mmch, "příště bych nedával akre" je jaksi mimo, nebo opravdu mám psát, jak je všude báječně?! Ač si to nemyslím? K čemu jsou pak reporty?!
Blik.
Glo.
Teczka | 10. 07. 2007 | 11:18:46
Myslím, že úvod mluví za vše... možná jsem jen jiná, mám jiná očekávání, možná zhýčkaná... a zkrátka mi není vlastní a příjemné propojení téhle muziky a komerce (pro mě myšleno reklama, security, ploty,...) Ale jdeme dál a nikde není psáno, že všichni musí mít stejný nebo opačný pocit. Můj zážitek byl takový a basta. Já taky nikoho nebudu hanit za to, že se mu tam líbilo...
Hynek | 30. 06. 2007 | 04:34:53
3 stages/ 2 days/ 1 love ?

Možná, že přehnané (pro někoho), ale upřímné. A navíc "pravdivé" (podle mého). Sic jsem si festival užil, nejsem slepý a být hluchý by kolikrát přišlo vhod, protože GANJA, GANJA a nic než GANJA to je i na mě, který ji rád :), trošku moc.
A nezapomeňme na JAHa!
Peace.
youda | 29. 06. 2007 | 03:04:21
potrefena husa?

a co chcete podkladat? libimseti sponzoring?
Myslim ze hodnoceni bylo jeste mirne.
Ano, chce to cas, proto tady jde jasne videt, ze se nvyplaci zacit s festem na takove urovni ale jaksi postupne.
ganja, jah, ganja, jah.
jak proste.
Sapa | 29. 06. 2007 | 10:30:00
Zní to zamindrákovaně,nemáš nákej problém?
achayo | 29. 06. 2007 | 08:13:27
...

První komerční reggae festival? Co to jako znamená? Co to třeba nějak podložit? No prostě tragická recenze, žadnej pocit z toho nemám a program a výkony taky težko si představit. Prostě tenhle slohovej úlet tiše přejdeme a uvidíme se na Reggae meet., za kterej Jah Musis navždy u mě hvězdy!!!
to everyone | 28. 06. 2007 | 10:32:31
myslim ze to je trosku prehnany. jako melo to nedostatky, ale je to jen prece jen prvni rocnik a reggae neni u nas tak proflakly...chce to cas lidi!
fnop | 28. 06. 2007 | 08:15:27
to supporter

chces-li cist agitky a ne reporty, jen tak dal...
supporter | 28. 06. 2007 | 07:29:43
přesně opačný názor...příště bych ji akreditaci nedával...kdyz neumi ocenit na ceske pomery nevidanou kvalitu a jeste do toho plete pocasi...jasne organizacne nebylo vsechno uplne ok,ale hudba byla super!
bastis | 28. 06. 2007 | 11:00:49
zupppa

super napsany report od slecny :-)....chvalim

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |