Midnight Sun se vydařil nad očekávání

Midnight Sun se vydařil nad očekávání

03. 07. 2007  |  Autor: Obsession  |  Komentáře (0)
I přes absenci headlinera akce a částečné nepřízni počasí se oslava nezapadajícího slunce vyvedla nad očekávání dobře. Podle mého skromného odhadu byla původní kapacita 1500 lidí naplněna jen z poloviny, takže se pohodlí po celý večer stalo velkým plus.
Odbíjí desátá hodina a konečně mám v práci padla. Vlněné kalhoty, čepice, s nostalgií vzpomínám na vedra dnů minulých, když cestou na tramvaj nakláním deštník proti směru přívalového deště. Na zastávce Lihovar následuji skupinku lidí a po krátké cestě tmou se přede mnou brzy otevírá nevelký areál na Císařské louce.

midnight sun

Line-up před akcí nikde zveřejněn nebyl, takže k mému zklamání zjišťuji, že bratři Orffové zrovna dohráli a vystoupení Skyline neuniknu. Na pódiu zrovna probíhala zvukovka Tata bojs, a tak jsem se vydala za zvuky bubnů, které už od počátku vábily mou pozornost. Naskytla se mi podívaná na jednu z nejlepších fireshow jakou jsem kdy viděla, i díky tomu, že nad hlavami performerů bylo umístěno dlouhé plátno, které je snímalo a vizuálně násobilo dojem ze show díky zpožděným záběrům a obrazovému zdvojení počtu účinkujících. Všude vonělo pálící se dřevo, barmani míchali lahodné drinky ze kterých ani jeden nechutnal stejně jako ten předchozí. Ve Finsku se při oslavách nezapadajícího slunce alkoholem nešetří a tady to nebylo jiné.

midnight sun

Celý areál byl dobře ozvučený, takže nebylo nezbytně nutné stát hned před pódiem, když Tata bojs spustili intro ze svého nového alba Kluci kde jste? Potom nasadili Elišce z Nanoalba a při Časové z Biorytmů se jdu na ně podívat trochu z blízka. Kluci tradičním jelimánkovským způsobem komunikují s publikem a z pozice náhradníků se rozhodují předvést nový materiál s nějakou tou vzpomínkovou na konec. Textům jde dobře rozumět. Dříve bych to uvítala, ba ani enviromentalistická tématika mi není cizí, ale Eko Echo se svým „Dřív než stihneme z našich domovů utéct, řeky si samy řeknou, kde chtějí téct“ mne utvrzuje v tom, že se jim ze slov s léty nějak vytrácí vtip a nadhled. Jinak stejný podíl elektroniky jako dříve, obvyklé hudební postupy, které už nepřekvapí, standardně dobrý koncert - na který si už raději sednu. Stárneme všichni.

midnight sun

Dalšími na programu byli druzí z našich festivalových tahounů tohoto večera – už nějaký ten rok stále stejní Skyline. Osobně znám tři lidi, kterým pořád dokola hecující Skyline líbí, takže se nabízí otázka: kde se vlastně ty davy berou? V časech jejich debutu Riders on the Store jsem si na ně taky s chutí zaskákala, ale to mi bylo 19, což je vlastně možná průměrná věková skupina jejich publika. Asi nebudu sama, kdo vzal znovu Skyline na milost s příchodem energické zpěvačky Jitky Charvátové se kterou jejich koncerty znovu na čas začaly být zábavné, taky talentovaný MC Jacob dal kapele jistý posun. Jacob ale bohužel nezastíní tradičně zbytečně zesíleného MC NuC, který mi už před delším časem pravidelně pil krev na brněnských B4B. Hoši svorně napodobují popěvek MC z jednoho oblíbeného ragga válu který zná každý člověk co se kdy o zlomenou scénu jen trochu otřel, a já už raději prchám se podívat na videoprojekci, která nabízí relaxační panoramatické pohledy na severskou krajinu. S potěšením náhle zjišťuji, že koncert končí.

midnight sun

Český standard a ověřená kvalita do této chvíle stíraly růžky originality. Lidí stále ubývalo, přičemž vrchol večera teprve přicházel. Vzhledově nenápadný ale muzikantsky mocný Jori Hulkkonen už svým nástupem vyrovnal poměr dojmů ze stojatých vod české pop music vs. trendy (přesto ne prvoplánově chytlavé muziky) sebevědomě ve svůj prospěch. Mixpult byl postavený v čele stanu, který byl této chvíle spíše velkým průchozím barem. Díky zhruba čtyřiceti tanečníkům se rychle dostávám do atmosféry malé klubovky s přirozenou vzduchotechnikou a zatraceně spokojenými návštěvníky. Jori báječně vrstvil tu směsici deephouse a electra, tu techno v libově minimalistickém hávu. Jde vidět, že je ovlivněn spoustou muziky, je to nebývale talentovaný člověk, skutečný originál mezi producenty taneční hudby a neméně fascinující Dj. Kdysi dávno mi bylo jeho album zapůjčeno se slovy, že jeho muzika zní jako soundtrack k nejlepšímu sexu, co jste kdy měli. Hulkkonen na živo je ale ještě lepší zážitek.

midnight sun

Midnightsun byla příjemná akce, která snad bude mít v dalších letech pokračování. Přála bych mu bedlivější asistenci náladové slečny Štěstěny. Počasí vlastně může být jaké chce, když se dobře bavíte a když vám někdo přímo před očima vyrábí muziku tak dobrou, že s ní by jste mohli být kdekoliv. Jen těch Koop je opravdu škoda.

Fotoreport z Midnight Sun
 
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika