Hexstatic v Paláci Akropolis

Hexstatic v Paláci Akropolis

09. 08. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V rámci čtyřdenního festivalu elektronické hudby a umění nových médií se v Paláci Akropolis představí i britské duo Hexstatic působící pod vydavatelstvím Ninja Tune. Ale ani ostatní večery nebudou marné, na festivalu vystoupí například Midi Lidi nebo Sonority.
10.09. Sonority (22:30 Malá scéna)
Jednočlenný projekt Sonority, vlastním jménem Jan Janák, pochází z moravských Židlochovic. Jeho cit pro výjimečné hudební kompozice bezesporu ovlivnilo i bohaté muzikální prostředí vlastní rodiny, kde se převážně poslouchala díla z oblasti vážné hudby. Vedle elektronické hudby se Sonority věnuje i tvorbě klavírních skladeb a částečně i živému muzicírování – hraje na klavír a trubku. V Praze se poprvé představil v březnu letošního roku v Paláci Akropolis jako přeskokan amerických Telefon Tel Aviv. Na Akropolismultimediale vystoupí Sonority se speciálním audiovizuálním setem za doprovodu VJ Koloucha.

sonority
 
11.09. Filmový večer
(22:30 Malá scéna)
Unikátní filmové projekce „živě“ ozvučené DJs.

12.09. Natur Produkt (22:30 Malá scéna)
V roce 1999 začali hrát jako baroví a chill-outoví DJs experimentalní elektroniku a ambient z labelů Warp records, Ninja Tune, Hymen, Rephlex, Planet-Mu atd. O něco později se začali zabývat i VJingem. V současné době tvoří audiovizuální sety složené z vysamplovaných videoklipů a filmů nejrůznějších žánrů, přičemž využívají zvuk i obraz. Při živých vystoupeních mixují tyto samply v jeden celek. Tento způsob je vynikajícím spojením DJe a VJe v jednu osobu, čehož není možné docílit, pokud obraz a zvuk jsou reprodukovány odděleně.

13.09. Midi Lidi (22:30 Malá scéna)
Tříčlenný elektronický projekt kolem filmaře Petra Marka (ex Muzikant Králíček, Dekadentní divadlo Beruška, Kakaduo, Dr. Kombajn zábavy atd.), herce a hudebníka Prokopa Holoubka (ex Triglav, Lynx-Lynx, Dekadentní divadlo Beruška, Dr. Kombajn zábavy) a šperkařky Markéty Lisé, vznikl na základech emo/elektrogothic kapely Krásný stěhovák Gerard a Sexuální nábytek, jehož jsou všichni tři členy. Fungují teprve od dubna 2006, za tak krátkou dobu však odehráli velké množství koncertů v ČR a na Slovensku.

midi lidi

Stylově se kapela pohybuje na hranách elektra / experimental / IDM a to ve velmi tanečním a energickém mixu. Hudba je doprovázena odsekávaným sborovým zpěvem originálních českých textů. Právě toto spojení (elektronická hudba vs. české texty) kapele pomohlo najít rychle velké množství fanoušků a poměrně nečekanou hranost písní v rádiích (Rádio 1 a Rádio Student). Součástí živých performance je i VJ, který „realtime“ obrazově významně doplňuje vystoupení – všichni VJs – Filip Cenek, Magdalena Hrubá a VJ Kolouch (Anymade.org), kteří s kapelou vystupují, patří mezi etablované české vizuální umělce. Kapela se už od roku 2006 stihla představit mj. na festivalech Sperm, Veveří 2006, NEW NEW! 2006, Electronic Beats Tower Special a letos ozdobí letošní podvečer na hlavním pódiu Summer Of Love 2007 Open Your Mind.

14.09. Hexstatic (19:30 Velký sál)
Britský projekt čarodějů se zvukem a obrazem Hexstatic tvoří Robin Brunson a Stuart W. Hill. Svou uměleckou dráhu započali v roce 1995, kdy do značné míry rozbořili základy audiovizuální zábavy a začali zásadním způsobem ovlivňovat její další vývoj. Jejich první A/V album Rewind (vydané na CD/CD-Rom) spatřilo světlo světa v srpnu roku 2000. Každá skladba tohoto alba obsahuje dokonale synchronizovanou vizuální složku, která vznikla za použití nástrojů pro mixování videa. Hexstatic také spolupracovali se svými bratry z rodiny Ninja Tune - Coldcut - a organizací Greenpeace na Natural Rhytms Trilogy, která zahrnovala i tolik oceňované video Timber. Klipy vč. zvukové stopy, povětšinou vysamplované z filmů o přírodě, byly sestříhány, přeházeny a upraveny do rytmických smyček tak, aby utvářely perfektně synchronizované A/V dílo se silným ekologickým apelem, kde namísto slov dokonale funguje nonverbální komunikace. Hexstatic spolupracovali s řadou zvučných jmen, namátkou např. David Byrne. Jejich dílo bylo k vidění v Centre Pompidou v Paříži, v Getty Museum v Los Angeles či v Guggenheim Museum v Bilbao. Významná je také jejich spolupráce s britskou TV stanicí Channel 4, pro niž vytvořili projekt onedottv a několik znělek k pořadům jako Vinyl Tap neb SWEN.



Speciální video-remixy vytvořili i pro MTV USA a pořad britské BBC Tommorows World.
Experimentovat s videem a dalšími médii začali Hexstatic na prvním Big Chill festivalu v roce 1995. Poté se začali objevovat i jako VJs na nejrůznějších klubových akcích (viz proslulá ninjatunovská noc Stealth). Svou účastí obohatili řadu festivalů zaměřených na digitální umění a nová média, jako jsou Onedotzero, London Film Umbrella, Portabello film festival, Chicago arts fair, Cinefeel Imagina či Vienna film festival. Pro známou edici Solid Steel, vydávanou u Ninja Tune, připravili v roce 2002 mixované CD nazvané Solid Steel Presents Hexstatic. V roce 2004 vyšlo u téhož vydavatelství jejich další A/V album Master View. V červenci vyšlo třetí album Hexstatic s názvem When Robots Go Mad, opět na labelu Ninja Tune. Předcházel jej singl Red Laser Beam.
 
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika