V hale atraktivní, v klubu stále opovrhovaný

V hale atraktivní, v klubu stále opovrhovaný

13. 09. 2007  |  Autor: dance-girl  |  Komentáře (22)
Článek pojednává o současném stavu hudebního subžánru Trance a jeho zakotvení na domácí taneční scéně. Zkuste se společně se mnou zamyslet nad tím, jaké akce upřednostňují čeští clubbeři a proč, zda to zdejší taneční scéně prospívá či nikoliv.
Zdá se, že celá situace se vyvíjí příznivým směrem – naši republiku již navštívilo mnoho zahraničních Djs zvučných jmen (mezi nimi samozřejmě Djs obývající přední příčky uznávané ankety DJ Mag Top 100), přičemž většina z nich má na hraní v ČR velmi dobré vzpomínky, spousta Djs se do naší vlasti chystá a trancových party stále přibývá. Zhruba dvakrát do roka se koná pod značkou Transmission halová party pro několik tisíc návštěvníků, jejíž popularita neustále stoupá. A není se čemu divit – letošní díl Transmission (v pořadí již čtvrtý) bude hostit celkem pět hvězd světového formátu za doprovodu výborných vizuálních efektů a projekcí, to vše v luxusním prostředí Sazka Areny.

transmission

Kdo by odolal... Jediným vroubkem na kráse těchto halových party by se mohla zdát cena vstupného, avšak je zřejmé, že ani vyšší vstupné tancechtivé partypeople neodradí. To se potvrdilo i letos v souvislosti s jednou z nejznámějších (a zároveň i nejkomerčnějších) taneční akcí na světě – Sensation White – která se v ČR konala vůbec poprvé, a zaznamenala vskutku neobvyklý zájem. Je otázka, zda většinu návštěvníků přilákal na tuto party line-up či reklamní masáž, a zda všichni věděli, co od této party očekávat, tak či onak se stane datum 2.6.2007 důležitým mezníkem pro českou taneční scénu. Ostatně i média začínají na téma taneční hudby a parties nahlížet poněkud odlišněji než dříve – přestává se používat termín techno, jakožto označení všech žánrů EDM, drogy nejsou ukazovány jako nezbytná součást party a všeobecně můžeme říci, že taneční parties mají v médiích podobný obraz jako rockové koncerty či diskotéky.

sensation white

Smutný je oproti tomu fakt, že ačkoli velké halové akce jsou čím dál tím populárnější, klubová scéna (alespoň ta trancová) se vyznačuje návštěvností malou, až by se dalo říct mizernou. Pro příklad můžeme uvést třeba brněnskou E-Motion (dříve Sound Of Ibiza), na níž se již vystřídalo několik kvalitních djských jmen od Ronski Speeda až po Solarstone, zdejší atmosféra je nepopsatelná, avšak ve výsledku se dostaví většinou spíše trancoví nadšenci z nejrůznějších koutů republiky a celá akce dopadne po finanční stránce ztrátově. Na otázku, proč lidé nechodí do klubů neexistuje jednoznačná odpověď, důvodů může být více. Asi málokdo je ochotný dojet si na party do města vzdáleného přes půlku republiky, někdy může odrazovat i výše vstupného či absence většího množství djských hvězd, a v neposlední řadě také prostý fakt, že klubové akce (resp. menší promotéři) nemají tak rozsáhlou reklamní kampaň jako velké promotérské agentury.

Těžko se lze hádat, zda jsou lepší halové či klubové akce, a čí vina vlastně je, že zatímco halovky se těší velkému počtu návštěvníků, kluby zejí prázdnotou. Oba typy akcí mají svá specifika, rozdílnou atmosféru i profil návštěvníků. Všeobecně předpokládejme, že na halovky se chodí lidé spíše bavit a kromě hudby hrají důležitou roli také vizuální efekty či různá jiná vylepšení, která dodávají party tu správnou atmosféru, a klubovky navštěvují obzvláště hudební požitkáři, jejichž hlavním zájmem na party je právě hudební produkce a povětšinou se tolik nezajímají o doprovodný program. Samozřejmě, že toto rozdělení není nikdy stoprocentní a je potřeba jej brát s nadhledem, dle mého názoru však o něčem vypovídat může. Abych byla konkrétnější - návštěvníků halových party je sice hodně, avšak zdaleka ne všichni se o taneční hudbu zajímají do hloubky, málokdo sleduje nově vydané singly, a spousta z nich se dokonce ve volném čase ani taneční hudbě nevěnuje. Proto už ani není překvapením, že klubová scéna se nachází na takové úrovni, na jaké bohužel momentálně je. Jistě, že party jsou zaměřeny především na zábavu, avšak kromě ní mohou nabídnout i jakýsi druh kulturního zážitku v podobě hudební produkce, a jsem toho přesvědčení, že pokud by se lidé začali o taneční hudbu zajímat podrobněji, situace v klubech by se zlepšila. Otázkou ovšem zůstává, zda by to taneční scéně skutečně prospělo, jelikož již od začátku své existence se vyvíjela jako scéna undergroundová, a zda by ji tedy větší popularizace nezbavila undergoundového zaměření a nepřipravila ji tím o jedinečnou krásu, kterou v sobě skrývá.

I přese všechny nesnáze se však menší čeští promotéři nevzdávají a stále pořádají zajímavé trancové klubovky. Letošní podzim je toho důkazem – do České Republiky zavítá například Menno de Jong (a to hned dvakrát, poprvé v rámci párty 3G v ostravském Fabricu, podruhé na Entrance v Roxy), Giuseppe Ottaviani a Cosmic Gate zazáří na afterparty Smíchoff Summer v pražském Retru, v polovině října se bude konat další díl výše zmiňované brněnské E-Motion, tentokrát s Britem Adamem Whitem, a v neposlední řadě nás přijede poctít svou návštěvou Daniel Kandi, jakožto headliner party Language of Trance, jež se po menší odmlce vrátí do nově zrekonstruovaného pražského klubu Vertigo. Tato nabídka je dle mého názoru více než slušná, a troufám si tvrdit, že návštěvníkům uvedených party bude naservírován luxusní hudební zážitek. A to si přece nikdo z nás nechce nechat ujít.

 
22 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
achayo
20. 09. 2007 | 07:47:12
+0 | -0
Počkej , jak dlouho jsou tady halové trance party?! :-). Já tedy tuhle otázku chápu spíš v rovině nechození do klubů na stejnou hudbu, na kterou do haly přijde kupa lidí a nechá tam hromadu peněz. Každej snad ví , kde je roxy, ale koukněte na složení lidí na ZENu či ENTRANCE, vozí se už i velká jména, který ještě roxy zasanuje honorář a za pár kaček vás čekaj legendy či nová krev taneční scény a stejně je tam třetina "náhoďáků", třetina turistů a jen třetina lidí, kteří se na to vážně těší...Chození na halovky je prostě moda, věřím tomu, že tak 80% lidí z nich do klubů nechodí (tím teda nepočítam mish masch a podobnej okultismus). Na druhou stranu alespon hopsaj na kazdej track a DJ si myslej, jak paradne nehrajou a pak jsou z toho nadšeny, jak je tu gramotny publikum a jak to tu maj radi:-).
Andrews
19. 09. 2007 | 09:30:08
+0 | -0
Nejen Čechy, ale většinu lidí v civilizovaném světě ovlivňují média. A není ani tak problém v nich samotných, jako spíš v lidech, kteří sebevětší shit konzumují. Ukazuje se, že člověk pokud má na výběr, je v tomhle směru docela dost primitivní a pokud, jak už jsem říkal, nemá něco vybudovanou silnou mnohaletou tradici, tak se nedá čekat, že hned dosáhne nějaké velké obliby. Např. do divadel se chodí bavit, řekl bych, každý víkend (a nejen víkend) nesrovnatelně větší počet lidí než do klubů. Obojí je to zhruba stejně 'náročná' zábava, ale divadlo je tu dobrých několik století, zatímco taneční hudba možná 15 let. Obdobně koncerty vážné hudby. Můžeme se tu vztekat jak chceme a hledat příčiny, případně se je pokoušet řešit, ale tohle je něco, co musí dorůst samo.

19. 09. 2007 | 00:48:23
+0 | -0
Jeden dalsi problem ,kvuli kterymu zejou cluby prazdnotou je ,ze vetsina Cechu sou zblbly mediama a ve vetsine pripadu chtej bejt hlavne IN a nic moc je nezajima asi nejakej komplex a dokud radia ,Tv a spol budou do lidi sypat jen dva proudy popik a zk+++eny RNB moc se toho nezmeni :-(( A ze je to dost o tom byt in svedci napriklad Mecca ,Duplex a spol .Kde to neni o hudbe ale o stylu ,jelikoz se tam hrajou ty samy kolovratky jednotvarny a jeden dalsi fakt porovenejte treba navstevnost Transmission.Amazing city kde krom vizualizace byl kvalitni lineup VS.Sensation White ktera je znama po svete a kazdej tam musel bejt jen proto aby byl IN a mohl o tom vsude vypravet .Pochybuju ze ty samy lidi cghodej na ostatni halovky
Andrews
18. 09. 2007 | 10:59:30
+0 | -0
Halovky nepřilákají do klubu téměř nikoho a nepomůžou ničemu. Na velké akce a na pravidelné menší klubovky obecně vzato chodí rozdílní lidé, s jinou mentalitou a s jinými hodnotami. Samozřejmě že se najdou lidi, kteří navštěvují obojí, ale je jich velmi málo. Stejně tak je velmi malé množství lidí, které navštěvování halovek přivede k nějakému bližšímu zájmu o hudbu. Drtivá většina lidí tyhle akce konzumuje velmi povrchně a vzhledem k jejich obvykle vysoké návštěvnosti a popularitě se tenhle vliv přelévá zpátky na samotné djs, producenty a scénu vůbec. Nikdy to nefunguje tak, že z širokého mainstreamu žije klubový underground, musí to přijít z druhé strany. Problém naší zemičky je ten, že my jsme, vzhledem k našemu vývoji, přeskočili tu počáteční fázi, kterou zažila většina západoevropských zemí a začali tady bez jakékoli tradice v rámci tranceu aplikovat rovnou masový model, a to navíc v momentě, kdy i v zahraničí se od něj začali odvracet. Vzniknul zajímavý paradox, ve kterém chodí tancovat na trance tisíce a zároveň pouhé desítky lidí. Je nepravděpodobné, že by se pozice tranceu u nás v dohledné době dostala do nějaké lepší kondice; místní scéna je dost malá a jediná věc, která by s tím dokázala hnout, by mohla být druhá silná vlna tohoto stylu, která by se globálně objevila v rámci celé elektronicko-taneční scény. V tu chvíli by byl předpoklad, že by i u nás někdo zareagoval (tím je to ovšem podmíněné) a už s nějakou tradicí by se tady mohla vybudovat určitá základna nebo snad scéna. I když - návrat oldschoolových tranceových zvuků už v EDM probíhá cca od minulého roku (i když se nejedná o trance v pravém slova smyslu) a kdo chce tohle poslouchat, tak si k tomu cestu najde sám.
terenc
16. 09. 2007 | 23:10:55
+0 | -0
Osobně si myslim, že na to kdo kam chodí jestli do klubů či jen do haly má vliv taky to, zda preferuje jen jeden styl nebo ne. Ten kdo preferuje jen trance tak bude střídat kluby a těšit se na halovky na oblíbence z I. ligy tranceu, ale ten, kdo má rád více stylů (jako já) tak třeba půjde na PvD do haly a na d'n'b do klubu...
torph
16. 09. 2007 | 18:57:02
+0 | -0
co se tyka trance v klubu, nevim nevim u nas ve meste nebyla jeste zadna trance party, jen techno , to se tu vali docela dobre, na mistni pomery. V dohledu je trance akce tak jsem zvedavy jaky to bude mit ohlas. Bojim se ale ze malou, co se psalo v clanku, bud mensi agentury nemaj prachy na poradnou reklamu a pak druha vec obsazeni dj...je hodne trance djs, ale kolik lidi zna trance dje? Vetsina si rekne toho nezname a za tolik penez to tam nejdu, ti vic znali, nebo ti kteri se chteji bavit jdou po tom , ale svou navstevou toho moc nevytrhnou..Financni pozadavky jsou asi hodne velke na klubovku. POkud teda majitel neslavi svuj nekolikaty milion nebo svoje narozky. :-D
torph
16. 09. 2007 | 18:51:17
+0 | -0
infos..hee ty jses taky vsude, tvuj nazor me prijde docela chabej....co se tyka obsahu poslouchej.net tak nema obdobu...neni zamerena jen na techno, drum atd...ale zaber je mnohem vetsi, ale to asi ty nevidis, pac nectes nevis ..bez urazky ..je svoboda slova, tvuj prispevek respektuju.

16. 09. 2007 | 00:07:00
+0 | -0
Podle me je to jen o tom, ze do klubu chodi urcita skupina lidi, ktery hudbou tak nejak zijou a chodi pravidelne + par lidi, ktery se zrovna ochomejtnou kolem a jdou si jen zakalit.. Kdezto na halovou akci, ktera ma v cechach (i kdyz nevim proc) stale pro vetsinu lidi stale nadech neceho vyjimecneho, prijdou v 70% lidi, kteri jdou na party jednou dvakrat za rok, maj tuhle hudbu sice radi, prevazne kvuli zazitkum z letnich festivalu, ale set djs je pro ne celistva vrstva prijemnych zvuku a tonu bez toho, aniz by poznali jednotlivy tracky, ktery dj hraje. A podle me tehlech 70% lidi do klubu v zivote nikdo nedostane. Tady v londyne je to teda posledni dobou taky zajimavy, revoluce dela divy, ale i pres to je i v zajetych klubech porad plno. Je nutno si ale taky uvedomit, ze na "top" kluby, kterejch je cca 6, je tu 13mil lidi, tolik nemame ani v celym CZ a kolik byste chteli nacpat tech klubu?
Czech smejd
15. 09. 2007 | 19:55:22
+0 | -0
Souhlas s BARTem. Je to ta, české klubech je zažité techno, tranceová komunita clubberů tu ještě není vybudovaná, proto je těžké dostat lidi do klubů, přestože je lineup vynikající. Dopadá to pak tak, jak tu bylo psáno - do klubu se sjedou lidi z celé ČR, ale pravidelných návštěvníků je poskrovnu.

SW byla sice průlom v české taneční scéně, ale já jsem na ni nejel - mě v první řadě zajímá lineup a ne jméno akce, popřípadě že daná akce je momentálně in. Pravá SW jedině v Holandsku, co si budeme povídat.

Infos - tak tebe chlapče fakt lituju, plácáš tady samý nesmysly.

To Kolin - ano lineup je základ, ale na druhou stranu pokud neznáš viz zmiňovaného Daniela Kandiho, tak to o něčem taky svědčí. Bohužel příčinu vidím zase v klubech a lidech okolo. Doporučuji ti poslouchnout si občas ASOT nebo podobné radio show a něco od Daniela tam určitě uslyšíš.
Bart
15. 09. 2007 | 11:07:25
+0 | -0
No asi takhle, lidi se tu dohadujou nad tím co je a co není lepší, což si já osobně myslím, je pouze subjektivní názor každého z nás.. A jestli volit halu nebo klub je věc naturelu každého z nás... Já osobně navštívil všechny 3 dosavadní díly Transmission a ani jednou jsem nebyl zklamán. Akce je to jak po stránce vizuální, stránce line-upu, tak po stránce organizační nejlepší v našich končinách. Ale co mě především na těchto akcích láká je LINE-UP. Hudbu si vybírám dle DJ´s, kteří jí produkují. Zajímám se o klubovou scénu cca 5 let a mám ji, dle mého názoru, dobře zmapovanou. Problém, který se tu řeší je jen jediný a to je ten, že naše společnost má klubovou scénu zafixovanou pouze pod pojmem techno. Z toho vychází, že pokud se lidi mají orientovat také na jiné klubové (elektronické) hudební styly, musí se jim dostat do podvědomí = HALOVÉ AKCE. Negativum, které z toho vyvstává je, že lidé si trance začínají spojovat s velkou halovou akcí, kde je hromada vizuálních, hudebních, emočních vjemů.... Takže trance jako hudba je v podstatě doplněk celé téhle akce. Ale je to krok k tomu, že z té masy lidí se postupně začne větší a větší část publika o danou hudbu zajímat = VRÁTKA DO KLUBU JSOU VŠEM OTEVŘENA!!! Sám navštěvuji kluby, ale pouze podle předem zjištěného line-upu = záruka kvality. Ale v klubu je to skutečně jen o vnímání té hudby, tedy pro mě hudební zážitek po všech stránkách. A moje resumé: Jak halovky, tak kluby mají něco do sebe a každý si v tom musí najít to svoje. Proto buďme rádi za menší klubovou scénu, která je ochotna investovat do kvalitních DJ´s i za cenu ztráty a na druhou stranu díky za halovky, kde se skloubí nejen skvělá hudba, vizuální prvky ale i efekt spokojenosti všech zúčastněných stran...protože TRANCE = nadšení, extáze, trans.. Díky za slovo ;-)
achayo
14. 09. 2007 | 11:56:17
+0 | -0

ozzby

čeče, myslim, že sensation, jako produkt, co se prodava sám. Je tím také stanovena jeho cena. Jestliže si Clear Vision rozhodne místo dovážení eventu vydupat svou vlastní noc, musí ji pořádě vmasírovat PR kecma do lidí a to něco stojí, jenže tyhle přostředky ušetří za nákup značky party. Vzhledem k rozpočtu sensation mi reklamní podpora přišla vážně "mírná", protože nebyla potřeba, nejvíce zafunguje, když si to lidi řeknou mezi sebou sami a to važně zafungovalo (vzpomen si, jak o tom mluvil každej znamej na kazdém večírku uz mesice předem). To, že se lupeny prodaji v první předprodejní vlně není nic hrozného, ta cena je ve vztahu, kolik oni pak musí čerpat z otevřeného úvěru na zajištění akce, což se se prodraží = postupné navýšení ceny ve vztahu k času. Oba ale dojdeme ke stejném závěru, že UM jsou jasný jedničky a klidně, at me ždímaj do sucha, ty peníze jim vysázím s usměvem :-).
anonym
14. 09. 2007 | 11:05:15
+0 | -0

infos

milý anonyne, na takovy chudacky jako jsi ty jsme zvyklí odevšud :-D Ja budu jen rad, kdyz se na tenhle server uz pro jednou vyseres a pujdes kydat hnuj jinam :) Dekuji!
infos
14. 09. 2007 | 10:58:15
+0 | -0

clanek o nicem

Mila redakce poslouchej.net, nektere clanky z vasi produkce jsou strasny. Ach jo...zamyslete se obcas na sebou. Nemusite clanky publikovat za kazdou cenu, jen aby neco bylo... Vite o po radani akci kulovy (ja minimum), ale tvarite se, ze znate vsechno. Beztak se na akci akorat vykalite a pak to tak vypada...
ozzby
14. 09. 2007 | 10:52:53
+0 | -0

achayo

Cece ale bez reklamy bys rozhodne nevyprodal 80% areny :o) Spis je v clanku zbytecne slovo "masivni", ale jinak se spolehni, ze okolo zahajeni predprodeje humbuk celkem byl. Ta reklama měla jinak dve roviny. 1) prodat listky (ikdyz ono je sice fajn, ze se ti produkt krasne prodava, nadruhou stranu pokud prodas skoro vsechno v nejlevnejsi predprodejni vlne, tak z toho taky nejsi uplne happy. 2) cast reklamy (ta masivnejsi) byla uz jen branding a splneni zavazku vuci sponzorum. United Music to dela skvěle, o tom žadna. A meli bychom jim vsichni prat, aby na nas vydělávali a delali tak své akce lepsi a lepsi :o) Oni ty zacatky taky nemeli vubec jednoduche a da se rict, te do nas opravdu hodně investovali.
Kolin
14. 09. 2007 | 10:26:01
+0 | -0
Předchozí patřil Jedimu a ne Vencovi :-)

Omlouvám se za faux pas :)
Kolin
14. 09. 2007 | 10:25:06
+0 | -0

to Venca

Pokud budou jezdit na halovky špičky světového djingu tak pochybuju že halovky vymřou. A když dojde k úpadku tak se to třeba někam posune. Myslím si že se to pořád posouvá ku předu. Nebo chceš říct, že halovka před 5 lety se dá srovnat s halovkou v součastnosti? :-)
Jedi
14. 09. 2007 | 10:08:00
+0 | -0

to Kolin

Jsem zvědavý, jak dlouho vás trencaře bude bavit jezdit pořád do kola na stejný jména. I na halovky jednou dojde a přijde doba, kdy i na halový trance bude chodit málo lidí. Otázkou je, kam ty lidi co chodili na halový trance budou chodit potom nebo možná se trance někam posune, ale v to moc nedoufám.. ;)
Kolin
14. 09. 2007 | 09:29:57
+0 | -0

to Venca

O tom, kdo má pravdu nebo ne, se můžem dohadovat do zítřka. To je každého věc a pohled na věc. Někdo dává přednost klubům někdo zase halovkám. Já asi patřím mezi ty ovečky které si odpustí pár klubovek a zajdou se raději na pořádnou halovku. A masivní reklamu nepotřebuju. Už od března vím že bude TM 4 tak se pravidelně sleduju webovky a sleduju info a nemusí mě oslovit TV nebo rádio. A je fakt, že masivní halovka v sazce nebo T-mobil aréně potřebuje reklamu, aby si promotéře vidělali. Ale taky asi mají čím upoutat.
Venca
14. 09. 2007 | 08:21:55
+0 | -0

to Kolin

no myslím, že nemáš pravdu, ty djs sem jezdí, ale ty party nemůžou konkurovat takovou raklamní masáží jako akce v hale, viz Thunder(Andy Moor 30-tý dj v djmag) nebo další podobný parties jako např. E-Motion nebo Koule (Marcel Woods). Problém je v tom, že lidi sou ovce a když jim někdo předloží že přijede nejdražší, nejprodávanější, nejlešpí z nejlepších tak jdou, a z toho já bliju.
Kolin
14. 09. 2007 | 08:05:08
+0 | -0
Já osobně dám raději přednost skvostnému line-upu za vyšší cenu a cestu přes půl republiky, než klubu ve kterém hrají DJ´s mně neznámí a tudíž nevím co od nich můžu očekávat. Například jméno Daniel Kandi mě nic neříká. Jo, kdyby do klubů jezdily DJ´s z top 30, jak je tomu ve světě, tak by bylo hned narváno. :-)
achayo
14. 09. 2007 | 07:55:13
+0 | -0

...

Škoda těch zbytečností..."zda většinu návštěvníků přilákal na tuto party line-up či reklamní masáž"(sensation) ...80 procent listku bylo prodano dva mesice pred akci, kdyz začala relativne slaba reklamni kampan, lidi vedeli a nasli si to sami..."a zda by ji tedy větší popularizace nezbavila undergoundového zaměření"(o taneční scene)...to snad ne, nedělat ze slova undergroud stylovou pózu, prosím :-). Jinak fajn članek, pokud to něco rozhybe...

14. 09. 2007 | 01:15:28
+0 | -0

-_-;;

zatim jsem to necetl, ale dance-girl fandim, pojdme do toho! :)
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika