Navštivte World Press Photo 2007

Navštivte World Press Photo 2007

25. 09. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Do letošního ročníku souteže se přihlásilo celkem 4 460 profesionálních fotografů ze 124 zemí světa. Společne předložili porotě 78 083 snímku v digitální podobě. Nakonec ocenila v deseti kategoriích 60 autorů ze 23 zemí. Výstava trvá do 7.10. 2007.
Mezinárodní výstava World Press Photo vždy přesně mapovala nejzásadnější události uplynulého roku pomocí objektivu těch nejlepších fotoreportérů z celého světa. Čím to, že v novinách může velkým písmem stát, jak tsunami zabilo 60 000 lidí, ale když k tomu připojí fotku obětí, redaktor je zavalen rozjitřenými dopisy? Nebo že ne vlastní příběh, ale až fotografie vojáků zabitých v Iráku vyvolala reakce ze všech míst - požadavek, aby nebyla publikována. Nebo že fotograf pracující s armádou Mahdi je obviněn ze zrady. O všech těchto událostech se může psát, ale jsou to fotografie, které vyvolají reakce veřejnosti. Zdají se prostě skutečnější. Toto vypovídá o moci, kterou fotožurnalistika disponuje, o její schopnosti zhmotnit historické události a vyvolat okamžitou niternou reakci. Fotografie se zapisují do paměti způsobem, jakého slova nejsou schopna. Miliony příběhů se odehrály na nejrůznějších místech světa a výstava World Press Photo mapuje ty nejzásadnější z nich. Výstava WPP v Praze se opět stane príležitostí připomenout si, jaký ten minulý rok vlastně byl.

Vítězná fotografie WPP 07
world press photo

Absolutním vítězem se stal americký fotograf Spencer Platt, který pracuje pro agenturu Getty Images. Porota letošního ročníku souteže byla opět složena z předních osobností světové reportážní fotografie. V jejím čele stála Michele McNally z USA. Třináctičlená porota pracovala celkem jedenáct dnů v amsterodamském sídle nadace World Press Phota a výsledky vyhlásila na tiskové konferenci v lednu tohoto roku.

Výstavu letos uvidí návštevníci na více než 90 místech ve čtyriceti zemích světa. Svoji pouť po světě výstava zahájí na slavnostní vernisáži 23. dubna 2007 v kostele Oude Kerk v Amstero- damu. Během slavnostního ceremoniálu převezmou z rukou nizozemského ministerského předsedy ceny vítězové všech kategorií. V Praze se výstava poprvé uskutečnila v roce 1990 díky velkému přispení tehdejšího primátora Jaroslava Korána. Snad i proto se od té doby udílí Cena Prahy, kterou předává primátor města. První ročníky proběhly v prostorách slavného Karolina, později se výstava přestěhovala do Galerie Ambit. Před pěti lety se ale opět vrátila do nově rekonstruovaných výstavních prostor Univerzity Karlovy. V Karolinu zůstane World Press Photo i v letošním roce. Termín výstavy je 14.9. - 7.10.2007
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika