Indičtí Afričané v Akropoli

Indičtí Afričané v Akropoli

09. 10. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Rituály z Africké Indie, magické spojení kultur, které trvá 8 století, aniž by si toho Evropané všimli. Africké bubny obohacené indickou muzikálností se spirituální nadstavbou sufijských fakírů.
Koncerty Sidi Goma jsou velkolepým hudebním rituálem, čtyři bubeníci doprovázejí osm tanečníků-akrobatů. "Poslové ze světa, v němž je rytmus, barva i radost nastavena o několik čárek nad normou. Úžasné rituální divadlo. Extatické síly, kulminující v explozi," píše světový tisk.

Indičtí Afričané Sidi jsou původem z východní Afriky, do Indie přišli před osmi sty lety a usadili se v indickém státě Gujarat. S sebou si přinesli bohaté hudební tradice, které během generací dále rozvíjeli. Mnozí z nich se do Indie dostali proti své vůli, když ve 13. století Arabové začali podnikat do Afriky otrokářské výpravy. Někteří předkové indo-afrického etnika Sidi přicházeli jako otroci maharadžů, jiní se v Indii usazovali jako obchodníci, námořníci či otrokářští králové. Černoši byli tehdy v Indii velmi žádaní, protože měli pověst spolehlivých sluhů a v očích šlechty představovali symbol luxusu.

sidi goma

Tradiční profesi těchto Indo-Afričanů se stala hudba a tanec, mnozí z nich se živí jako kočovní fakíři. K hudebně nejtalentovanějším patří příslušníci kmene Sidi, hudba je pro ně pomůckou ke splynutí s Bohem. Řada z nich má v islámských komunitách roli muezzínů.

Hudbu černých Afričanů z Gujaratu západní publikum dosud neznalo, skupina Sidi Goma je první svého druhu, která vyjela do Evropy. Její koncerty jsou fascinující podívanou, k níž patří hudba, tanec, akrobacie, fascinující kouzla s kokosovými ořechy i sufijský náboženský rituál.

Sufijové na rozdíl od islámských fundamentalistů věří, že hudba, poezie i láska jsou nedílnou součástí duchovního života a že silný prožitek z hudby či zpěvu může vést k duchovní extázi. K mistrům sufijského umění patřil například pakistánský zpěvák Nusrat Fateh Ali Khan, vířící dervišové anebo středověký básník Jellaludin Rumi.

Sidi Goma užívají staré africké nástroje, z nichž některé na africkém kontinentu už vymizely. Malunga je hudební luk, podobný brazilskému berimbau, nafil je dechový nástroj z mušle, mai misra jsou kokosové perkuse.

www.respectmusic.cz
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika