Slet Bubeníků objede ČR

Slet Bubeníků objede ČR

09. 10. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Letos se na českých podiích představí pestrá směsice bubeníků a jejich přátel různých stylů i hudebního vnímání již pošesté. Čeští špičkoví hudebníci se potkají na jednom pódiu s muzikanty z Afriky, Ameriky, Asie i Austrálie
První ročník Sletů bubeníků proběhl v roce 2002 z iniciativy Pavla Fajta a Romka Hanzlíka (agentura AMP). Na počátku byla jednoduchá idea: Pozvat na jedné straně přední české invenční bubeníky, na straně druhé renomované zahraniční hudebníky z různých žánrů, kultur a různého vnímání hudby na týdenní tvůrčí dílnu a iniciovat tak vytvoření unikátního uměleckého díla – společné kompozice, jejíž výsledkem je živý koncert rytmických nástrojů. Slet bubeníků chtěl zahrnovat všechny hudební směry, překlenovat rozdíly mezi kulturami a přístupy k tvorbě, navodit jiskřivou tvůrčí atmosféru a následně ji přenést na pódium.

slet bubeniku

Výsledek tohoto prvního Sletu byl fenomenální. Obecně bývá také skoro pravidlem, že vidět profesionální muzikanty zapojené v projektu, který jim dovoluje vyskočit z vlaku rutinní obživy (jakkoli by bylo zbytečné obviňovat zúčastněné z uměleckého rutinérství) a zcela se oddat kouzlu okamžiku, bývá zážitkem. Zde to platilo dvojnásob; už kvůli tomu, že před prvním veřejným vystoupením bylo jen pár dní na sezkoušení programu. Skloubení schopnosti maximální improvizace s maximální kázní a ohleduplností k ostatním na pódiu zavdalo na maximální dojem. Ti, kdo byli přítomni této neřízené i obdivuhodně ukázněné spoušti rytmů, mohli hovořit o zážitku srovnatelném s atmosférou kmenových rituálů, ryzím kontaktu se samotnou prapodstatou hudby.

Euforie po prvním Sletu, doživovaná ještě dlouho po skončení nadšenými ohlasy diváků (kdesi v archivech ČT se nachází i jedinečný záznam koncertu z krápníkové jeskyně v Moravském krasu), dala podnět k významnému posunu. Z původní myšlenky jednorázového setkání bubeníků se vyklubal nápad opakovat tuto mystickou seanci každoročně.

Slet bubeníků tak vstupuje již do 6. ročníku. Každoročně se schází jiná sestava bubeníků a vznikají stále nové skladby. Vydavatelství Indies vydalo před dvěma lety 2CD zaznamenaného výtečného koncertu z Laterny Magiky.

Celkem se na pódiích rozezní až dvě tuny nástrojů - bicích souprav, činelů, mnoha etnických bubnů a elektroniky, ale i lidské hlasy (Yumiko z Japonska) či didgeridoo Ondřeje Smeykala.


Přehled potvrzených koncertů

2007-10-09 Smržovka
2007-10-10 Olomouc
2007-10-11 Šumperk
2007-10-12 Havlíčkův Brod
2007-10-13 České Budějovice
2007-10-14 Rožnov p. R.
2007-10-18 Praha - Archa
2007-10-19 Chomutov DK
2007-10-20 Týnec nad Sázavo
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

SLET BUBENÍKŮ

Čtvrtek 18. 10. 2007
Vstup: 350 Kč
Vystupují:
Pavel Fajt, Miloš Vacík, Alan Vitouš, Štěpán Smetáček, Mohamed Bangoura, Ondřej Smeykal, Yumiko, Ephraim Goldin
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

15. 10. 2007 | 21:11:10
+0 | -0

stojí za poslech!!!

Zdravím všechny!

Byla jsem na Sletu bubeníku v Havl. Brodě a můžu vřele doporučit, má to šmrnc, byla jsem dojatá když to rozbalili v prvním songu, kdo má rád rytmus a ocení bicí, tak si to užije! Složení kapely je super! překvapí v každé písničce různými nápady, uslyšíte Afriku, Japonsko, uvidíte skvělou šou:))) Úžasné zvuky didgeridoo mě naprosto dostaly, takhle jsem na tento nástroj nikoho hrát jeste neslyšela ;)

Takže hurá na Slet bubeníkůůůů !!! :D
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika