Import/Export

Import/Export

11. 10. 2007  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Ve svém druhém hraném filmu objevuje režisér snímku rakušan Ulrich Seidl pararely mezi mladou ukrajinkou Olgou, která najde práci v bohatém Rakousku, a mladým rakušanem Paulem, který se svým otčínem odjíždí na ukrajinu montovat automaty na bonbóny do zchátralých městských čtvrtí.

Je šedivá, mrazivá zima, v Rakousku stejně jako na Ukrajině. Dva odlišné světy, které se čím dál víc podobají jeden druhému. Východ vypadá jako Západ, Západ jako Východ. 
 
V takové atmosféře se odehrávají dva příběhy, které na první pohled nemají nic společného. 
 
Hrdinkou prvního z nich je Olga, mladá zdravotní sestra s dítětem. Olga chce od života víc. Chce vypadnout z města na venkov. Rozhoduje se odjet do Rakouska. V cizí zemi na Západě si najde práci, kterou pak zase ztratí. Začíná jako hospodyně a končí coby uklízečka ve starobinci.   
 
Dva osudy, dva opačné směry 
                                                                                                                                                     Hlavním hrdinou druhého příběhu je mladý Rakušan Paul. Konečně si najde práci jako člen ochranky, ale téměř obratem dostane vyhazov. Zase se ocitá na pracáku. Má dluhy a tak si znovu a znovu půjčuje – od přátel, od neznámých lidí, od svého nevlastního otce. Ten ho vezme s sebou na služební cestu na Ukrajinu, kde mají instalovat hrací automaty.                                                                                                                                                                     

Olga a Paul. Oba hledají práci, nový začátek, nový život: Olga pochází z východní Evropy, kde je chudoba běžná. Paul pochází ze Západu, kde nezaměstnanost neznamená hlad, ale pocit méněcennosti a bezvýznamnosti.   
 
Oba hledají víru v sebe sama, hledají smysl života. Na Západě i na Východě. Oba jedou do neznámé země a objevují její zákoutí. Film IMPORT / EXPORT je o sexu a smrti, o životě a umírání, o síle a bezmoci a o tom, jak vycpané lišce dokonale vyčistit zuby. 

Režie: Ulrich Seidl   
Scénář: Ulrich Seidl, Veronika Franz 
Hrají: Ekateryna Rak, Paul Hofmann, Michael Thomas, Maria Hofstätter, Georg Friedrich, Natalija Baranova, Natalja Epureanu, Petra Morzé, Dirk Stermann, Erich Finsches 

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika