Boris S: Miluju hraní LIVE!

Boris S: Miluju hraní LIVE!

10. 11. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Jeden z mála skutečných odborníků na rytmické hardtechno tracky, které v sobě určitě nepostrádají originalitu a promyšlenost. Nezadržitelné BPM, typické hardtechno vokály a basová linka budicí dojem „rozjetého vlaku“ jasně dokazuje, že Live vystoupení tohoto ojedinělého producenta bývá tou nejvyšší ligou v hardtechno/schranz směru.
Překvapením pro mnohé tedy jistě bude, že se sám této hudbě věnoval jen okrajově a "zakázkově", kdy vydával tracky pro známého Felixe Kröchera - vzpomeňme třeba na track Travell Pussy, který má právě tento producent „na svědomí“. Nicméně nabídky z labelů, jako Toptraxx, Skull Tunnes nebo Synopsis na sebe nenechaly dlouho čekat a dnes už jeho rukopis můžete slyšet opravdu všude. Jeho live act bude na Apokalypse jistě velkým lákadlem pro všechny, kteří mají rádi přímo pekelnou jízdu.

boris s

Apokalypsa již představila většinu hardtechno ikon. Jsi jedním z mála, kdo na této party nehrál. To se však 23.11. změní a i tebe bude české publikum slyšet. Řekni nám tedy o sobě nějaké základní informace.
Ahoj, jmenuji se Boris Schalk a pocházím z Německa. Narodil jsem se v Heidelbergu, ale současně bydlím v Solingenu blízko Kolína. S oficiální hudební kariérou jsem začal někdy v roce 1998, kdy jsem poprvé vydal několik tracků. Začínal jsem tedy spíše jako producent. V současné době je to tedy už skoro 14 let, co se produkcí zabývám. Dělal jsem s programy typu Commodore 64, dnes používám Logic, nebo Cubase. Hraním jsem se začal zabývat až v roce 2000 a musím říct, že mě to naprosto pohltilo. Od roku 2004 pak také vystupuji live.

Apokalypsa má prý velmi dobré jméno i v zahraničí… Slyšel jsi o této akci něco?
Ano, samozřejmě, o Apokalypse jsem toho slyšel už hodně, hlavně od svých známých, kteří tam už hráli. Pro většinu z nich prý Apokalypsa byla jednou z nejlepších akcí, na které kdy vystupovali. Takže jsem už hodně zvědavý a na 23.11. se moc těším

Vystupuješ jako live projekt. Co všechno ke svému hraní potřebuješ?
Používám pouze notebook, programy Ableton Live 6, dále Midi-Controller (Evolution UC-33), myš a samozřejmě spoustu různých vedlejších zvuků a efektů.

Stalo se ti někdy, že jsi kvůli technických (nebo jiným) komplikacím nemohl vystoupit?
Ano, už se mi něco takového opravdu bohužel stalo… Měl jsem hrát v Brazílii a uletělo mi letadlo, byla hodně dlouhá fronta u pasové kontroly a nestihl jsem nastoupit… Byl jsem z toho hodně zklamaný, do té Brazílie jsem se fakt těšil… Jednou jsem také nemohl přijet hrát, byl jsem hodně nemocný a opravdu jsem na to „neměl“. Myslím ale, že takové věci jsou pochopitelné, může se to občas stát…

Neodpustím si otázku...z jakých důvodů preferuješ live set před djingem?
Miluji hraní live!!! Hlavně proto, že si zkrátka můžu dělat co chci, nejsem ničím omezený, jako při klasickém DJ setu. Líbí se mi ta svoboda, hraju tak, jak to cítím. Také se můžu při hraní live daleko více přizpůsobovat nárokům a požadavkům publika, se kterým tedy mohu tímto i více komunikovat…

Zajímá mne, nakolik je tvé vystoupení připravené. Jsi schopen v jeho průběhu improvizovat?
Hmm, trochu si své vystoupení připravuji, ale jen do určité míry, mám improvizaci rád. Přichystám si jen takový základ, na kterém pak „stavím“. Takže bych to asi nazval „připravená improvizace“

Podle některých názorů je techno mrtvé. Evropě vládne na jedné straně minimal, na druhé trance. Co si myslíš o budoucnosti hardtechna?
Nemyslím si, že by techno bylo mrtvé. Každý styl má prostě svá dobrá a špatná období, která se ale střídají. A to se týká i techna. Jak ale všichni vidíme, ti nejlepší techno DJové pořád mají co „na práci“, stále hrají, takže to tak zlé nebude…
Musím uznat, že trance mi kdysi nebyl až tak vzdálený, dokonce moje první deska, kterou jsem vydal, byla ve stylu hardtrance. Minimal mi moc sympatický nikdy nebyl, ale to asi nikomu, kdo dnes hraje hardtechno. Je pro mě zkrátka moc pomalý a z mého pohledu postrádá tu správnou energii. Nemůžu ale tvrdit, že by minimal byl špatný – je to záležitost každého, co se mu líbí. S budoucností hardtechna je to těžké – v tomto směru by to chtělo přijít s něčím novým. Proto se také neustále o nějaké inovace sám pokouším, třeba zapojuji do tracků více melodií…

Promítáš do své tvorby i vlivy jiných stylů?
S produkcí se nijak neomezuji, dělám vždy to, co se mi líbí. Občas si dělám jen tak, pro zábavu, houseové tracky. A právě to je pak pro mě skvělá inspirace pro produkci hardtechna – svoje dojmy a postřehy z jiných stylů pak zkouším „přenést“ i do hardtechna.

Vydáváš na labelu Killaz, Compressed atd. Pověz, v čem máš ještě „prsty“?
V současné chvíli plánuji své druhé album. To první mělo nečekaný úspěch, což mi dodalo energii a chuť začít s druhým albem. Jinak mimo to plánuji vydat i spoustu dalších tracků – v příštích měsících by mi měly vyjít desky na labelech Inflicted, Compressed, Abstract, Artillery a ještě na několika dalších.

Spolupracoval jsi s Felixem Kröcherem na jeho albu Forward Movements. Jak vaše spolupráce probíhala? Často se takto podílíš na cizích projektech?
Musím podotknout, že jsem s Felixem nespolupracoval pouze na tomto albu. V podstatě jsem mu vytvořil téměř všechny tracky, které vyšly jako jeho. Někdy jsem mu dokonce rychle přes týden udělal pár tracků, aby měl o víkendu něco nového na hraní. Byl jsem v té době asi dost naivní… S produkcí pro ostatní jsem už ale definitivně přestal a věnuji se jen sám sobě.

Kde bereš inspiraci pro svou tvorbu?
Jak už jsem řekl – skvělou inspirací je mi různá hudba, poslouchám spoustu stylů a tak najdu vždy něco, co mě zajímá

Jaký je pocit, slyšet své desky v setu někoho jiného? Vzpomínáš si třeba na nějakou situaci, kdy ti to udělalo opravdu radost?
To je dobrá otázka Jasně, vždycky mi udělá radost, když slyším své desky, a to skoro od všech hardtechno DJů, které znám. Někdy si ale říkám – sakra, to neznají i nějaké další producenty? 

Zpět k Apokalypse. Co říkáš na line-up? Chris Liebing, Brian Sanhaji, Tube-Tech.
Myslím, že to je výborný line-up, mnoho různých stylů. Takže věřím, že si Apokalypsu lidé užijou, protože celou noc nebudou slyšet jen to samé…

Co je pro tebe synonymem dobré party? Vnímáš například atmosféru, reakce lidí a ostatních djs, nebo se soustředíš jen na svůj výkon?
Na dobré party nesmí chybět pořádný dav lidí, kteří mají ruce nad hlavou a hudbu si umí užívat. Mám radost, když vidím, že se lidi baví, je to ta nejlepší odměna pro každého DJe.

Při live vystoupení máš určitě „hodně práce“. Zbývá ti vůbec čas na komunikaci s publikem?
Jasně, mám hodně práce, ale vždy si najdu čas na komunikaci s publikem. To je podle mě nezbytné, protože neznám nic horšího, než to, kdy má DJ po celou dobu setu hlavu skloněnou a dělá, jako byl na party sám…

Dovedeš si představit, že bys nemohl zahrát tak, jak jsi zvyklý a jediné řešení by bylo půjčit si něčí desky?
Určitě, zvládl bych zahrát z desek, které neznám. Stačí si na pár vteřin pustit track do sluchátek a už víte, o čem bude a jak bude dál znít. Asi by to nebyl perfektní set jako z desek, které znám, ale v rámci nějaké improvizace nebo nutnosti by to nebyl problém.

Na závěr - kdybys měl možnost říct na uvítanou něco do mikrofonu, co bys před svým vystoupením na Apokalypse lidem pověděl?
„Hey all crazy party people out there! Let’s go to have a big, fat, great, party all night long with me! I will enjoy it... And you too!“ :)

Ptaly se Misa Salacova & -kat-
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOKALYPSA LET´S GO TECHNO

Pátek 23. 11. 2007
Vstup: Online předprodej 369 Kč, na místě 479 Kč
Vystupují:
Chris Liebing, Tube-Tech, Brian Sanhaji, Boriqua Tribez, Boris S, Mayla, The Keeper & Steen, Michal Poliak, Jerry, Misa Salacova, Golpe,Roman Hyde, Adam N, Martin Gredner, No Money, Ringo, Ian Void
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika