Reportáž z New New 2007 - část první

Reportáž z New New 2007 - část první

26. 11. 2007  |  Autor: Fnop  |  Komentáře (9)
Hudební událost podzimního Brna, jak bylo dopředu anoncováno, máme zdárně za sebou. Týden se mi jevil jako optimální čas na to, abych všechny absorbované dojmy urovnala v hlavě a vzpamatovala se z naprosto ojedinělých zážitků, abych je pak mohla předat dál.
New New! festival se letos konal třetím rokem. Za tu dobu se u nás audiovizuální experimentálno zabydlelo takovým stylem, že letošní New New! maraton absolvoval rekordní počet návštěvníků, z nichž mnozí cestovali z rozličných koutů celé republiky. Brácha pražského Stimulu a Sperm festivalu je už stálicí na poli projektů neobvyklého rázu, proto se není čemu divit. Je zajímavé sledovat, jak se každý ročník proměňuje stejně, jako se proměňuje hudební i filmové prostředí.

Pro představu:
2005.newnew.cz
2006.newnew.cz

Ještě zajímavější je uvědomit si, že z velké části mají toto v rukou obyčejní lidé, kteří na základě vlastního zájmu a předností s pomocí internetu a obrovského množství jednotlivých projektů vybírají to „nejlepší“ v totální svobodě, která teď (díky bohu) kyberprostorem vládne.

new new

U New New! je to to nejlepší z toho nejšílenějšího, nezvyklého, jiného, zvrhlého, novátorského. A to od začátku do konce. A protože toho bylo opravdu hodně, o čem je mluvit, rozhodla jsem se reportáž rozdělit na dvě části. Teď si užijte tu první, která rozpitvá první a druhý den festivalu- čtvrteční operu a páteční hudební masakr:

Čtvrtek, section no. 1 : Opera v klubové kuchyni při sklenici piva.
Přicházím těsně před začátkem představení, stíhám koupit půllitr zlatavého moku, abych si následně uvědomila, že jdu na operu. Podívám se kolem sebe. Víc půllitrů-uklidnění. Slovenský divadelní spolek SkRAT představuje kousek ze svojí dílny s názvem Smrť v kuchyni.

Napravo dirigent, smyčce, dechy, piano, nalevo muž ve středním věku v trenýrkách. Jeho žena, kterak cupuje zelí a řeší telefonický hovor s kamarádkou prapodivně nalomeného hlasu. Telefonický hovor v operní árii. Občas se nahlas zasměju a přemýšlím, jestli je to tak správně. Po vyslechnutí prvotních výměn informací ohledně nadýmání způsobeného zmíněným pokrmem a problémů s muži už chápu, že tady se můžu smát. Přece jen- můj poslední operní zážitek byla Dvořákova Rusalka. Tohle mě bavilo víc. Zpěvem se odhaluje manželská krize, více než zelí začíná být cítit vyčpělost manželství, blondýnka odhazuje kalhotky, gagy střídá procítěná árie která mě uzemňuje. Konec, který přišel dřív, než bych čekala. Tohle představení je údajně kritiky velmi dobře hodnoceno. Mě pobavilo. Proč by nás opera nemohla bavit? Zvykám si, New New! začalo v hardcore stylu.

Na vedlejší stagi je slovenský bard Tibor Holoda. It is so groovy! Tričkem sděluje svůj negativní postoj k digitálním formátům hudby. Fuckuje MPtrojky a je tak na NN! jedním z mála vinylových kouzelníků. Raut časopisu Metropolis se stává veřejně přístupným a mírně narušuje Tiborovo vystoupení. Guláš s bramboráčky, tlačenka, lososové nugetky a kokos. Zvláštní jev.

Nastupují Greatest Hits Colective, aby dokonali to, co Tibor započal. To už se Fléda baví ve velkém stylu a nastává hromadné vlnění s výskoky. Hrozně si přeju zůstat, zároveň vím, co mě čeká v pátek, a v nejlepším odcházím, abych si druhý den ověřila, že to bylo to nejlepší, co mě mohlo napadnout.

Pátek, section no. 2: Exhibicionismus v barevné temnotě, radostná agresivita, elegantní zvrhlost
Pátek byl jednoznačně největší nášup, takže není třeba to nijak dál zaobalovat. Jako první přišli na hlavní stage The Complainer & The Complainers. Máme tu čest s totální hudební i vizuální koláží, lítají vlaštovky, foukají se letadélka. Rozeznávám salsu, polku, breakcore, techstep a něco, co zní jako freetekkno. Turntablisté, selektoři, zpěváci. Perkuse, klasická španělka. Nevycházím z údivu a lituju každého, kdo si tohle nechal ujít. U mě osobně se nejedná o enormní zalíbení nebo souznění s hudbou, je to čirý údiv přecházející v obdiv. Nečekaná rozcvička.

Asi taková:


Tahle partička rozvařila publikum natolik, že jsem měla strach, co bude následovat, když měl na scénu přijít tolikrát opěvovaný Phillip Quehenberger známý svým hravým a showmanským přístupem nebo kostýmy. Snad to byl jen můj osobní pocit, že tohle se vůbec nedělo. Žádná obrazová ani tělesná vizualizace. Hudba poměrně temného rázu, která se mi jevila nepřiměřeně tichá. Na mě osobně Phillip zapůsobil výrazně depresivně, jeho rovná rychlá zlomenost přímo volala po masivnějším zvuku, kterého se mi výrazně nedostávalo. Elegán za laptopem mi absolutně nekorespondoval s tím, co jsem očekávala. Odteď už nebudu očekávat, jen vsakovat, slibuji sama sobě.

Zkoumám vedlejší scénu a nemůžu se odtrhnout. Židlochovický rodák a hudební tvořitel Sonority (http://www.myspace.com/sonorityidm) mě totálně okouzlil. Chill out prostor se pozvolna neproniknutelně plní. Jemnější zlomeninky, ambientně-taneční atmosféra, vesmírný breakbeat. Takhle si představuju kvalitní IDM. Tohle nebylo jen o zvláštnosti, tohle si mě získalo a naplnilo mou duši naprosto dokonalými pocity. I proto jsem na další vystoupení na main stagi přišla se zpožděním a jen díky zvědavosti.

V tenhle moment bych se nejraději rozpůlila, protože němečtí Bodi Bill ve spojení vizuálního mága VJe Koloucha ( http://www.myspace.com/vjkolouch) pokračují v masáži mého hudbylačného srdce i mozku s takovou pečlivostí, že zůstávám přilepená nohama přímo před pódiem a při každém otevírání dveří zas stražím uši na vedlejší scénu. Rozčtvrcení těla i duše vyhrávají Bodi Bill. Atraktivní „týpci“ houpající se za svým MacBookem, co mají styl. Berou do rukou kytary, housle, zpívají. Ať žije renesanční model člověka. Dojemné hlasy, smyčce, německé techno. Nářez (http://youtube.com/watch?v=S1x3P_2hZwY&feature=related)střídá totální doják (http://youtube.com/watch?v=UOdJoPc_5VY&feature=related) a všichni jsou nadšení. Bodi Bill skvěle komunikují s publikem, dopracováváme se tak k definici NN! ( „Maybe we are new for you and you are new for us...“) Taneční doprovod účinkujících nemá chybu a potěší oko, skupina se omlouvá po každém konci písničky, že zrovna tenhle track už končí. Publikum je miluje a hodina se jeví jako pár minut. Tohle mi ne NN! vadilo.

new new

Milanese mi zněl v uších už několik týdnů předtím a byl pro mě jednoznačným vrcholem pátečního večera, už proto jsem se předem obávala, že mi zmíněná hodinka rozhodně stačit nebude. Adrenalin stoupá a jemné okouzlení z předešlých Bodi Bill se pomalu transformuje do agresivnější dravosti a masochistických pocitů. Vím, co mě čeká, těším se na to a dostávám ještě víc. Na pódium přichází přidrzlý malý gangsta v kšiltovce. Prubne pár basů. Tuším, že Bad Man Walking. Jako kdyby to měl být přepověď toho, co se stane. Už zkouška mi přivodí husí kůži. Zase myšlenky na krátký čas vyhrazený jeho vystoupení. Zhasnout, jede se na ostro. Ten drzoun na nás začne pokřikovat, hádá se, nutí nás rozbít sál. Neovládám se. Album Extend zní rozohněnou Flédou. Mr. Bad News wobbluje svoje : „bla bla bla!“, striktní pecka Double Face mě zoufalým vokálem made by Kate Kestrel zabíjí. Dubstepové orgie, ať si kdo chce co chce říká. Agresor nás rukama povzbuzuje, abychom mu oplatili jeho hudební násilí. Dostáváme smrtící dávky jungloidních neurvalostí přecházejících do breakcoru (snad Boss Eye?), tady se trošku ztrácím, někteří si teprve začínají přicházet na své-ať žije postmoderna.

Nervuje mě Svkschä , který jako by chtěl Milanese co nejdříve dostat z pódia. Zpočátku to zkouší přátelsky, když rozjetému Milanesovi nese Plzeň, o kterou nás všechny požádal. Později ho na férovku vyrazil. Tohle mě dostalo. Naštvaná odcházím, přece jen, zabojovat si o místo s headlinerem chce kuráž. Vedlejší scéna mi dává klid. Přemýšlím o tomhle reportu a zkusím se vrátit na main stage. Troufám si říct, že už jsem dostatečně vychladla na to, abych mohla být alespoň do určité míry objektivní, ale u hlavního pódia nevydržím. Tohle už moje omezená duše nepobrala, takže snaha o objektivitu nejspíš marná. Hudbu bych ještě překousla, i podle myspacu (http://www.myspace.com/svkschae) se mi ještě před vystoupením jevila v pořádku a zajímavá, nevydržitelné pro mě však byly falešné vokály, obsesivně-narcistický projev a celkové pocity, které ve mě (i vzhledem k prázdnému sálu) tahle show vyvolala. Třeba příště!

V hlavě mám nádherné zmatky, tenhle večer bych nazvala výletem s cílem peklo, cestou skrz psychiatrické zařízení s občasnými zastávkami na obláčcích lásky a harmonie. Víc už nevstřebám, proto nabírám směr domov a děkuji pořadatelům za to, co mě čeká v sobotu. Po tomhle pátku už bych větší kadenci nesnesla.

Sobota a neděle v další části. Není třeba mít obavy, agresi vystřídala něžnost a minimalismus.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

NEW NEW 2007! / CINEMA DAY

Čtvrtek 15. 11. 2007
Vstup: 150 Kč
Vystupují:
tibor holoda (sk), greatest hits collective (uk/cz), diskuze: how to make diy label in v4 / diskuze združenie pre súčasnú operu (sk) / opera „smrt v kuchyni“ hudba a libreto: lubomír burgr (sk) metropolis session / zahajovací party festivalu
Další informace
9 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
fnop
29. 11. 2007 | 16:23:22
+0 | -0

milanese

je proste zlobivec, hecoval nas a ne ze ne.) moc bych se ho nezastavala, myslim ze by s mym popisem souhlasil.)

Choval se jak spratek a desne mi to k nemu sedlo- yepeee! .)
insomnia
29. 11. 2007 | 11:00:27
+0 | -0

fnop

vis co je teda mozny, ze ja jsem neslysel, jak to rikali Bodi Bill... a pak to Milanese v prubehu setu jenom zopakoval, ale jsem si jistej, ze to rekl :) Stal jsem celou dobu cca 3 metry od nej



btw. Milanese porvaval, protoze porvavali lidi ve predu na nej a z toho pak taky vzniklo takove to pratelske Fuck You, ktere se stridalo mezi lidmi a Milanese... preslo to vlastne az do toho bodu, ze se ve finale ptal, jestli ma hrat dubstep nebo d´n´b ... tem jelitum co rvali d´n´b bych nafackoval, ale myslim, ze je slusne smetl prave tim Clark remixem :)
fnop
28. 11. 2007 | 17:04:21
+0 | -0

4 insomnia

nene, ten bodibill jsem si naprosto jista, tohle nevyslo tobe...delala jsem si u toho poznamky...rekl to koneckoncu do mikrofonu, kterym milanese neoplyval...vzala jsem to fakt svedomite...



jinak milanese byl pro me vrchol a takhle jsem ho videla, prislo mi to skvely, jak na nas porvaval... :) jestli to nekdo chape spatne, s tim uz musim pocitat.) Tpo je prece samozrejmost, ze vnimani je u kazdyho zcela odlisny ze.. pro me je jeho hudbu agresivni, spinava a zla a mam ji takhle rada. On to cele svym buracenim dokreslil.
insomnia
28. 11. 2007 | 09:58:31
+0 | -0

fnop

neco k MILANESE:



"Bodi Bill skvěle komunikují s publikem, dopracováváme se tak k definici NN! ( „Maybe we are new for you and you are new for us...“)" ---- tohle ti trosku nevyslo, protoze to zaznelo na NN! z ust Milanese v podobe "Maybe I am something new for you and maybe you are something new for me"



ten posledni track, co hral Milanese byl remix Clarka



trosku me prekvapuje i tvoje vyjadreni "Ten drzoun na nás začne pokřikovat, hádá se, nutí nás rozbít sál." --- vim, ze to nejspis nemyslis zle, ale asi jsme to kazdy vnimal trosku jinak



jinak je to ctivej report a i jsi me pobavila "rovná rychlá zlomenost"
fnop
27. 11. 2007 | 17:48:55
+0 | -0
haha, mam ho vyfoceneho, takovy mensi kompromis a muzeme byt spokojeni vsichni .)



luketyt:



http://fnop.rajce.idnes.cz/par_z_NewNew!/images/IMG_0724.JPG



mnq
27. 11. 2007 | 15:29:58
+0 | -0
tibor sice hraje z notasu ale ne z mp3 ale z wavek ;)

27. 11. 2007 | 14:08:45
+0 | -0

skvělej report

Fakt poklona!!! Moc pěkně se to čte :)
fnop
27. 11. 2007 | 11:48:13
+0 | -0

do haje :)

nj, vzdyt ho mam i vyblejsklyho pred Macem.)

Dave
27. 11. 2007 | 10:43:35
+0 | -0
Wow, Hezky napsáno.

Tibor Holoda podle me hraje z Notasu takze ty mptrojky na tricku spíš bude nejakej druh ironie :))
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika