Red Snapper vystoupí na Music Infinity

Red Snapper vystoupí na Music Infinity

06. 12. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Palác Akropolis uvítá 25. ledna anglickou skupinu Red Snapper. Po šestileté přestávce se v ní znovu sešla trojice, která společně tvořila jednu z nejpopulárnějších anglických kapel 90. let. Jejich neortodoxní pojetí jazzu zasahující do funku, hip hopu či taneční hudby jim získalo pověst koncertní senzace a v éře samplování byly jejich živé koncerty na klubové scéně velkým unikátem.
Palác Akropolis uvítá 25. ledna, v rámci projektu Music Infinity, anglickou skupinu Red Snapper. Po šestileté přestávce se v ní znovu sešli Ali Friend (basa), David Ayers (kytara) a Rich Thair (bicí), kteří společně tvořili jednu z nejpopulárnějších anglických kapel 90. let. Jejich neortodoxní pojetí jazzu zasahující do funku, hip hopu či taneční hudby jim získalo pověst koncertní senzace a v éře samplování byly jejich živé koncerty na klubové scéně velkým unikátem. A platí to dodnes. Pauza se na koncertní síle Red Snapper nijak nepodepsala, právě naopak - trio hudebníků je ještě hladovější po společném hraní.

red snapper

Začátek devadesátých let je na britské klubové scéně ve znamení míchání hudebních stylů. Uprostřed horečky taneční revoluce se v roce 1993 schází v zkušebně v západolondýnské čtvrti Hammersmith trio jazzových instrumentalistů. Jejich cíl je jasný - proměnit svůj hudební um ve výbušnou směs pro novou generaci extáze. Ali Friend (basa), David Ayers (kytara) a Rich Thair (bicí) se nikdy nebáli zkoušet nové cesty. S každým novým spolupracovníkem se jejich nahrávky proměňovaly. Od acid jazzu ranných EPček došli přes trip hop až k drum'n'bassu a breakbeatu. Škatulky u nich ale nikdy moc nefungovaly, Red Snapper vždy do své hudby otiskli něco svého a originálního mimo rámec směrů a žánrů. Ještě před vydáním debutu Prince Blimey v roce 1996 platili za obrovskou koncertní senzaci a to jim vydrželo. Jejich hudba sedí na poctivém funkovém groove, které produkuje mašina rytmické sekce. Další jistotou je nervní kytara Davida Ayerse, která často musí o místo v záři reflektorů bojovat s nikdy nekončícím zástupem hostů, vokalistů a rapperů, jež přispívají k proměnlivé podstatě hudby Red Snapper. V roce 2002 se po třech studiových albech jejich historie uzavřela. Nebo to tak alespoň tehdy vypadalo. Trio se rozešlo za svými soukromými projekty a jejich příznivci se museli spokojit jen výběry rarit či remixů. Sny o návratku Red Snapper se naplnily letos v červnu, kdy kapela oznámila, že se znovu sešla v původní sestavě a pracuje na nových písních i koncertním repertoáru. V době kdy se výbušný breakbeat vrací do módy se tak vrátili ti, od nichž by se všichni současní milovníci zlomených beatů mohli učit. Red Snapper jsou zpět v plné síle a dokazují to na svém aktuálním evropském turné, v jehož rámci dorazí 25.ledna do Paláce Akropolis.

Anglické trio Red Snapper začalo svoji pouť v roce 1993. Na svoji dobu neobvyklé míchání elektronických a akustických nástrojů a živelné koncerty jim získaly hned v počátcích dostatek fanoušků. První mapování neprošlapaného terénu přišlo s trojicí EPček, na nichž je ke slyšení také saxofonista Alan Riding nebo tehdy ještě neznámá zpěvačka Beth Orton. Originální postupy přivedly Red Snapper do stáje experimentálního labelu Warp Records a ocitli se tak po boku Aphexe Twina nebo Autechre. Ranné singly posbírala v roce 1995 deska Reeled And Skinned a o rok později už vydávají svůj dlouhohrající debut Prince Blimey. Nealbový singl Image Of You pronikl do britské Top 75 a skupina na sebe upozornila také povedenými remixy pro Garbage, Davida Holmese, Lamb nebo Coldcut. V té době také předskakují tak rozdílnými kapelami jako jsou Massive Attack, The Fugees nebo The Prodigy. Album Making Bones z roku 1999 je patrně vrcholem jejich tvorby, když nahrávce dominují energické skladby provázené rapperem MC Detem z jungleové scény. Je to také první nahrávka, která je k dostání po celém světě. Jejich třetí album Our Aim Is To Satisfy z prvního roku nového milénia shrnuje všechny stylové výboje, kterými si Red Snapper prošli a dominuje jí breakbeatová formulka. Je to bohužel na dlouhou dobu poslední studiový počin kapely. V roce 2002 oznamují, že Red Snapper končí. Pod jejich jménem ještě vychází mixované album It's All Good, kolekce remixů Redone nebo bezejmenná sbírka rarit, jednotliví členové bandu už ale v tu dobu pracují odděleně. Ali Friend byl vždy vyhledávaným studiovým hráčem na kontrabas a už v 90. letech hrál na deskách The Chemical Brothers, Beth Orton nebo Afro Celts. Kytarista David Ayers během pauzy skládal hudbu pro televizní pořady a bubeník Rich Thair se mihl ve skupině Toob. Svůj návrat do lůna společné kapely potvrdili oficiální tiskovou zprávou letos v červnu, v listopadu poprvé stanuli před diváky na londýnském festivalu Big Chill. Na leden a únor mají naplánované evropské turné.

www.myspace.com/redsnapperofficial


Diskografie

1995 Reeled and Skinned
1996 Prince Blimey
1998 Making Bones
2000 Our Aim Is to Satisfy Red Snapper
2002 It's All Good (DJ mix)
2003 Red Snapper (rarity)
2003 Redone (remixy)
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY

Pátek 25. 1. 2008
Vystupují:
Red Snapper live
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika