Marco Zaffarano: Je čas ukázat co je v technu

Marco Zaffarano: Je čas ukázat co je v technu

11. 12. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (2)
(Promotion) Headlinerem vánoční Discovery je německý techno matador Marco Zaffarano, který se v Plzni zapsal velice výrazným písmem svými vystoupení v klubu DVD a na party Pigfest. Marca jsme před jeho dalším vystoupením důkladně vyzpovídali a tady je výsledek.
Ahoj Marco. Už je to dlouhá doba, co jsme se viděli naposledy.. jak se tedy pořád máš?
Ahoj, ahoj… mám se skvěle, díky za optání.

Naposledy jsem tě viděl vystupovat v Česku na Summer of Love 2006. Jaké to je vystupovat na jedné stagi s takovou ikonou jakou je skupina Kraftwerk? Ty jsi samozřejmě dlouholetý profesionál, ale toto se určitě nestává každý den. Byl jsi nervózní?
No, to máš teda pravdu. Byla to pro mě velice zvláštní a unikátní noc, hrát spolu se svými hrdiny, s takovými modlami. Nebyl jsem nervózní, to ne, ale byl jsem velice hrdý na to, že já jsem tím, který hraje těsně před jejich monstrózní show.

A jak je na tom seznam tvých „gigů“ v poslední době? Proběhlo nějaké zajímavé vystoupení v poslední době o které by si se s námi podělil?
Ano, tenhle rok jsem měl jeden velice speciální booking. V květnu jsem hrál na Sibiři v Rusku. To bylo úžasné. Když jsem odlétal z Moskvy, tak tam bylo 35 stupňů a na letišti na Sibiři ukazoval teploměr -1. Když jsem skončil svůj set a asi ve 3 hodiny ráno jsem vylezl před klub, tak už bylo světlo. Noci jsou tam strašně krátké. Každý je tam ale velmi přátelský… Ten klub byl obrovský, bylo tam casino, dvě restaurace, tanečnice na stolech a tři taneční parkety. Na hlavní stagi tancovalo kolem 2500 lidí! Díky Dmitry za to, že jsi mě pozval.

marco zaffarano

Pojďme se trochu pobavit o muzice jako takové. Asi každý už zaregistroval, že taneční muzika v posledních letech trochu zpomalila. Proč si myslíš, že se tak stalo? Myslíš, že se tvrdá muzika prostě už omrzela?
V technu to bylo ještě nedávno poměrně smutné. Zvuk stál - obrazně řečeno - na jednom místě a začínal být nudný. A tvrdá muzika přilákala vždy pouze ty nejmladší ročníky. Já myslím, že je nejvyšší čas to změnit a ukázat co dalšího se skrývá v technu.

Jaké jsou vlastně nejoblíbenější taneční styly v Německu? Electro? Minimal techno?
No…velké komerční kluby hrají hodně elektro a house, ale minimal dostává také stále více prostoru a je větší a větší. Ovšem minimal nemusí být vždy jenom nějaké klikání pro intelekruály, jak si mnozí myslí. Tenhle styl může být buď hodně tvrdý, nebo měkký, může být hodně do trance, acid, do rave a mnoho dalšího. Je pousta podob. Jediné co mají tyto “podoby“ společné je rychlost né vyšší než cca 130 BPM.

Hodně lidí tady v Česku pořád volá po hardtechnu. Proč myslíš, že tomu tak je? Myslíš, že ten „trend zpomalení“ sem někdy přijde, stejně jako přišel do téměř celé Evropy?

Jestli si někdo pamatuje několik mých prvních vystoupení v České republice v roce 1995, tak ví, že já jsem byl jedním z prvních zahraničních DJs tady u vás, kteří nehráli takový ten britský trance jako většina českých djů v té době. A troufám si říct, že jsem byl i jedním z těch, kteří to tady u vás změnili, právě směrem k tomu tvrdému technu. Přitom v Německu už se takové techno hrálo o několik let dříve. A teď je to myslím stejný případ. Prostě hudební styly a změny ve vnímání hudebních stylů dorazí do Česka vždycky o něco málo déle než třeba do Německa.

Tebe Marco si tady každý pamatuje jako DJe, jehož sety jsou nabušené energií a tvrdým technem. Nemáš trochu obavu z toho, jestli konzervativní české publikum přijme fakt, že už nehraješ takový “nářez“ jako v minulosti?
No, pro tvojí informaci… ten set co jsem odehrál v DVD clubu před těmi skoro třemi lety, to byl asi poslední můj set vůbec, kde jsem hrál ještě hard techno. Ale nemějte vůbec žádný strach. Pořád jsou moje sety prošpekované energií. Teď jsou ale podle mého názoru ještě víc “cool“ a samozřejmě to BPM je o trochu pomalejší.

Já jsem stoprocentně přesvědčený, že zanecháš dojem. Vždycky jsi ho zanechal. Teď se ale chci zeptat na tvojí produkci… můžeme se těšit na nějaký nový release?
Já pořád produkuji nové tracky, prakticky nepřetržitě. Ale čekám na další release do doby, než to bude opravdu něco velkého! Nemám kam spěchat…

Teď se na chvíli odpoutejme od hudby. Jaké jsou vůbec tvoje plány na letošní zimu? Jezdíš na hory? Lyžuješ?
Ale ano… já mám lyžování moc rád, takže doufám, že si najdu nějaký čas na to někam vyrazit.

25.prosince budeš vystupovat na vánočním vydání plzeňské technoparty Discovery. Co na to říká tvoje rodina, že se na Vánoce sebereš a jedeš někam do cizí země na party a tam trávíš čas za gramofony?
To není pro ně nic neobvyklého. Jsou na to zvyklí už přes 15 let a velmi respektují moji práci a mé poslání.

My se samozřejmě vynasnažíme, aby si se v Plzni cítil co možná nejlépe, to si buď jistý. Ale máš převíjen nějaké speciální přání, se kterým bychom měli počítat už teď? Nějaké požadavky? Nápady?
Mám. Prosím vemte na vědomí, že to budou Vánoce a proto bych byl rád, kdyby DJové co budou hrát přede mnou nehráli nějaký “masakr“. Pokud ano, tak to pak trvá o něco déle, než se lidé chytnou na mojí notu, jestli mi rozumíš.

Rozumím. A co když bude někdo chtít koupit drink Marcovi Zaffaranovi? Co piješ?
Mám moc rád Absynth a originál plzeňské pivo :o)

Tak výborně. Marco, jsme téměř u konce našeho povídání, takže bych se rád zeptal na poslední věc. Jakou zprávu bys poslal lidem, kteří se chystají na Discovery? Nebo třeba i těm, kteří zatím nejsou rozhodnutí?
Dovolte mi, abych se pokusil vytvořit z této vánoční noci opravdu jednu speciální noc právě pro Vás. Chytněte se mě za ruce a důvěřujte mi, jako jste mi důvěřovali už tolikrát před tím. Mám opravdu velkou radost, že můžu oslavit Vánoce právě s Vámi v Plzni!

Wow! Díky moc, Marco. Uvidíme se 25. prosince v Alfě na Discovery.
I já díky. Přeju všem všechno nejlepší a dávejte na sebe pozor. Brzdy naviděnou!


Ptal se Anyrok
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

DISCOVERY

Úterý 25. 12. 2007
Vstup: Předprodej 190 Kč, na místě 250 Kč
Vystupují:
Marco Zaffarano, Toky, Molczik, Jerry, Majkl, Knife
Další informace
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
:)
07. 01. 2008 | 16:32:32
+0 | -0
poslední slovo...brzdy naviděnou:)))))))

15. 12. 2007 | 10:55:26
+0 | -0
jojo staříček Zafa, ten ví.... škoda že je plzěň tak moc daleko
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika