Filmový klub ČT2

Filmový klub ČT2

18. 12. 2007  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Ve zbytku prosince a na začátku ledna nás čeká na programu ČT 2 v rámci filmového klubu několik zajímavých děl. Kromě třetího pokračování experimentálního Naqoyqatsi se bude vysílat hong - kongský horor Oko nebo Dogville dánského režiséra Larse von Triera.
Oko 19.12. – 21:30
 
Transplantace oční rohovky jí vrátila zrak. Odkud ale pocházejí tajemné vidiny, které ji od té chvíle pronásledují? Hongkongský koprodukční horor (2002). Hrají: Sin-je Leeová, L. Chiou, Ch. Rujinanonová, C. Loová a další. Scénář a režie Danny a Oxide Pangovi
V kantonském, anglickém, thajském a mandarinském znění s titulky)
 
Mun je od dětství slepá. Ve svých dvaceti letech však podstoupí náročnou operaci, která jí má navrátit ztracený zrak. Je jí zdařile transplantována rohovka zemřelé dívky a Mun po mnoha letech temnoty konečně uvidí denní světlo. Všichni v jejím okolí i ona sama jsou nadšeni. Munino štěstí se však začne velmi brzy kalit. Ještě v nemocnici ji začnou pronásledovat podivné obrazy. Vidí věci, které nezažila, a navštěvují ji lidé, které nikdy nepotkala. Není před nimi úniku a přicházejí stále častěji. Nakonec Mun pochopí, že se musí vydat na dlouhou a nebezpečnou cestu za tajemstvím neznámé dárkyně, jejíž oči zřejmě viděly to, co jiným zůstáváskryto.


Mysteriózní horor natočili známí hongkongští tvůrci, bratři Danny a Oxide Pangové, a jejich dílo patří ke špičce svébytného žánru současné velmi progresivní asijské kinematografie.
Za ztvárnění hlavní role dívky Mun získala slavná malajsijská zpěvačka Angelica Leeová (zde pod jménem Sin-je Lee) několik cen pro nejlepší herečku na nejvýznamnějších filmových festivalech asijského kontinentu, na Mezinárodním týdnu fantastického filmu ve španělské Malaze získal film Cenu diváků a na podobně zaměřeném filmovém festivalu v katalánském Sitges Cenu za kameru.
 
Naqoyqatsi 27.12. – 21:40
 
Vize 21. století podle režiséra Godfreyho Reggia s hudbou Philipa Glasse. Americký umělecký dokument (2002).
Poslední část jedinečné filmové trilogie režiséra Godfreyho Reggia je završením filmových úvah o vztahu přírody a civilizace. Pro názvy jednotlivých filmů použil Reggio výrazy z jazyka arizonských Indiánů kmene Hopi: Koyaanisqatsi vyjadřovalo "život vyvedený z rovnováhy", Powaqqatsi pak "život na úkor někoho jiného". Naqoyqatsi znamená "život jako vzájemné zabíjení", "válku jako způsob života" či v přeneseném smyslu "civilizační násilí". Režisér se tentokrát zaměřil na moc moderních technologií a na jejich vliv na lidstvo. V metaforickém smyslu technologické výdobytky začínají pohlcovat své stvořitele a uvrhávají lidstvo do válečných konfliktů...

Na rozdíl od dvou předešlých snímků (a středometrážního dokumentu Anima Mundi) zvolil Reggio odlišné výtvarné pojetí: valnou většinu použitého materiálu tvoří archivní snímky. Prakticky každý záběr přitom prošel výraznou proměnou s pomocí počítačové animace, zoomu, kolorováni, prací s negativem, zmnožováním či dělením obrazu atd. Reggio se opět opírá o fenomenální hudbu newyorského minimalistického skladatele Philipa Glasse. Hudební doprovod tentokrát obsahuje sólové party, jejichž interpretem je světoznámý cellista Yo-Yo Ma. Některé záběry pocházejí i z českých archivů; pamětníci jistě ihned rozpoznají masové výjevy ze strahovských spartakiád.
 
Kabaret 2.1. – 20:25
 
Život je jako schody na jeviště. Jen si nezlámat vaz. Americký muzikál, oceněný osmi Oscary (1972). Hrají: L. Minnelliová, M. York, H. Griem, J. Grey, F. Wepper, M. Berensonová a další. Režie Bob Fosse (v anglickém znění s titulky)
 
Jedno z nejlepších děl americké muzikálové tradice převedl do filmové podoby legendární choreograf a režisér Bob Fosse. Příběh o milostných vzplanutích několika hrdinů se odehrává v Berlíně třicátých let, tedy na pozadí nastupujícího fašismu. Britský student Brian si zde najde podnájem a vydělává si vyučováním angličtiny. Zamiluje se do lehkomyslné americké kabaretní zpěvačky Sally. Do jejich vztahu však vstoupí aristokratický boháč Maximilian, který svede oba dva. Zamilovanou dvojici vytvoří též obchodník Fritz a dcera zámožných židovských rodičů Natalia. A zatímco všichni prožívají své milostné trable, v ulicích německých měst dochází k násilnostem. Mládež v hnědých košilích organizuje svůj vlastní druh podívané, a na rozdíl od kabaretních umělců to myslí smrtelně vážně...
V hlavní roli uvidíme Lizu Minnelliovou, která za roli potřeštěšné, ale i sexuálně přitažlivé Sally získala Oscara. Tutéž sošku obdržel za vedlejší mužskou roli Joel Grey, jenž neopakovaelným způsobem ztělesnil ďábelsky svůdného kabaretního konferenciéra. Dalších šest Oscarů získal Kabaret v kategoriích nejlepší režie, kamera, výprava, střih, zvuk a hudební aranžmá.
 
 Dogville 3.1. – 23:25
 
Variace na téma lidské dobroty a zla s Nicole Kidmanovou v hlavní roli. Dánsko, Švédsko, Francie, Norsko (2003). Dále hrají: S. Skarsgard, S. Fallon, Ch. Sevignyová, P. Clarksonová, J. Davies, B. Brown a další. Režie Lars von Trier. V anglickém znění s titulky
 
Dramatický epos kontroverzního dánského režiséra Larse von Triera na téma lidské dobroty a zla nás zavede do fiktivního amerického městečka Dogville ve Skalistých horách. Přenese nás do třicátých let, tedy do období hospodářské krize. Obyvatelé Dogville žijí zcela izolovaně daleko od civilizace, končí tu silnice, bývaly tu stříbrné doly, kde se dnes už netěží. Zdejší dobří lidé své město ale neopustili, žijí v uzavřené, hierarchizované komunitě a dodržují zaběhané rituály. Jednoho dne se v Dogville objeví krásná mladá žena Grace, která tu hledá úkryt na útěku před gangstery. Ujme se jí mladík Tom, místní intelektuál a samozvaný mluvčí města. Díky jeho přímluvě vezmou obyvatelé Dogville dívku mezi sebe. Grace jim na oplátku nabízí výpomoc. Zprvu o její služby není zájem, časem se ale bez ní v Dogville nikdo nedokáže obejít. Tak jak narůstá na intenzitě vztah mezi Grace a Tomem, rostou i Graceiny pracovní povinnosti. Ve chvíli, kdy gangsteři nabídnou za vydání Grace odměnu, stane se z dívky výhodný obchodní artikl. Každý v Dogville teď stojí před pokušením dívku vydat jejím pronásledovatelům. Hlavní roli Grace v koprodukčním snímku Dánska, Švédska, Francie a Spojených Států ztvárnila Nicole Kidmanová.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika