Horizontální zážitek se Stars of the Lid

Horizontální zážitek se Stars of the Lid

03. 01. 2008  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (3)
V sobotu 15.12. se v pražské Akropoli sešli milovníci ambientu. V rámci vymazlené noci Music Infinity se představila dvojice Američanů Stars of the Lid. Lukeso si nenechal tento zážitek ujít a přináší příjemně uvolněný report.
Sobotní koncert Stars of the Lid v Paláci Akropolis byl událostí, která přivítala široké spektrum posluchačů. Od těch, co věděli, do čeho jdou až po ty, které na koncert SOTL přilákala pověst jedné z určujících seskupení současné ambientní scény. Ta se vyznačuje hudbou, která sahá od nahrávek deště v amazonském pralese až po mnohavrstvé zvukové krajiny charakteristické právě pro Stars of the Lid. Uznávaným guruem tohoto hudebního žánru je jeho zakladatel Brian Eno.

stars of the lid

Americké duo zaujalo širší publikum svou deskou z roku 2001 The Tired Sounds of Stars of the Lid (Kranky, 2001), po které následovalo nedávno vydané a kritikou opěvované album Stars of the Lid and Their Refinement of the Decline (Kranky, 2007). Trvalo 6 let než spatřilo světlo světa, ale zdá se, že se čekání vyplatilo.

Na sobotu v Akropoli si hlavní dva protagonisté Brian McBride a Adam Wiltzie s sebou do Prahy přivezli také 4-členný doprovod: tři hráčky na housle a z Drážďan pocházejícího ‚firemního‘ VJe Luka, který se staral o videoprojekci. Ta se skládala z mnoha ‚snových‘ obrazů: od zpomalených záběrů křídly třepetajícího holuba až po sekvence barev měnících se vzájemným splýváním (‚mžitky, které poskakují pod zavřenými víčky‘). Perfektně tak podkreslovala již tak zahuštěnou atmosféru v sále, který byl navíc příjemně ‚nenatřískaný‘. Skvělou zprávou byly také židličky na sezení – takřka dvouhodinový koncert by se asi těžko dal ‚ustát‘.

Stačilo přidat výbornou akustiku a performance mohla začít. SOTL se svými ‚drženými tóny‘ (drones) a kytarovými experimenty mixovanými se zvukem akustických nástorojů balancovali sice na pomezí s vážnou hudbou, ale zaroveň potěšili každého fanouška ambientu. Zde to nejsou ani změny v rytmické sféře, ani ‚amplituda‘ zvukového signálu (kontrasty tichých a hlasitých pasaží), které tvoří základ hudebního zážitku. Hlavním agentem je zvuk – ten nic nezprostředkovává a tudíž vytváří čistější zvukový zážitek než je tomu v jiných žánrech. A musím říct, že zážitek to byl spíš horizontální než extatický (během koncertu vkusně doplněný ulehnutím muzikantů na pódiu).

Jak říká P. Glass: ‚Hudba už nemá úlohu něco zprostředkovat, odkazovat na něco, co je mimo ni, ale spíš vyjadřuje sama sebe…Hudbu musíte poslouchat jako čistě zvukovou událost, jako děj bez jakékoli dramatické struktury.‘ Z tohoto pohledu se čas v sobotu v Akropoli dostal ‚pod mikroskop‘: najednou se i prázdná židle v zaplněné řadě ostatních stala událostí prvořadého významu – stejnou, jako byl vlastně celý koncert.

(B.Eno: Ambient Music musí být s to umožnit mnoho rovin posluchačské pozornosti, aniž by jednu z nich preferovala; musí být stejně ignorovatelná jako zajímavá.‘)
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY

Sobota 15. 12. 2007
Vystupují:
Stars Of The Lid (USA)
Další informace
3 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Pepe
01. 03. 2008 | 12:26:35
+0 | -0
Luku, jen tak dal!
Tomas
04. 01. 2008 | 19:13:24
+0 | -0
Luky - spisovateli.. parada ja myslim ze to muselo bejt super!!!!
Jedi
04. 01. 2008 | 15:06:02
+0 | -0
pěkně napsaný! škoda že jsem tam nemohl být..
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika