Datarock přivezou svůj bláznivý electro-rock

Datarock přivezou svůj bláznivý electro-rock

16. 01. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
(Promotion) Z hlavního města norské hudby Bergenu přijíždí do Prahy další skupina, která se nebojí přiznat, že koncert by měl být především pořádná zábava. Dvojice Datarock zahájí 12. února nový ročník série Midnight Sun Sessions.
Fanoušky přivádí do vytržení svojí hudbou, v níž s vražedným smyslem pro humor kombinují odkazy brakové kultury minulosti s dynamickým electro-rockem. Chytlavé refrény jsou pro Datarock stejným poznávacím znamením jako černé brýle a červené teplákovky, v nichž vystupují.

Nový ročník Midnight Sun Sessions zahájí norská dvojice Datarock. Svým originálně neoriginálním stylem předznamenali před léty současnou vlnu electro-rocku a patří k nejvýraznějším představitelům této nejaktuálnější klubové vlny. Jejich chytlavým skladbám, jež jsou zároveň roztomilé i sexy dominuje posedlost svobodomyslnými časy začátku osmdesátých let, kdy se rock a taneční hudba ještě nevylučovaly. Mají za sebou jedno úspěšné studiové album, několik hitů a koncerty v téměř třiceti zemích celého světa.

datarock

Přijít dnes v hudbě s něčím originálním je skoro nemožné a norská dvojice Datarock se rozhodla být alespoň originálně neoriginální. Když se před osmi lety kamarádi v norském Bergenu na jednom večírku opili a slíbili si, že založí skupinu, která "stane na vrcholu hudební evoluce", nevypadalo to na začátek něčeho zásadního. Tak či onak, tehdy vznikla skupina Datarock. Ze čtveřice už dnes zbyli jen Fredrik Saroea a Ketil Mosnes, kteří ale svůj slib vzali vážně. Historie populární hudby posledních třiceti let je pro ně nevyčerpatelná studnice inspirace a útržky více či méně brakové kultury drží pohromadě vražedný smysl pro humor. "Jsme jako skvělá kapela hrající coververze, která zapomněla svůj repertoár a musela si písničky napsat znovu," tvrdí v žertu Fredik Saroea.

Největší vliv na ně ale mělo krátké období konce 70. a začátku 80.let, kdy se ve tvorbě kapel jako Talkin Heads nebo The Cure svobodomyslně křížil rock a taneční hudba. Největší vliv na ně měli Devo, od nichž převzali jednotný styl oblékání. Kombinace křiklavě červených teplákových souprav, tenisek a černých brýlí je dnes už pro Datarock poznávacím znakem. Použité teplákovky s logem kapely jsou dokonce vyhledávaným artiklem na internetové aukční síni eBay, kde se prodávají za cenu sahající až ke stovkám dolarů. Image je ale na nic, když nejsou hity. S tím Datarock problémy nemají. Naivní radostí Computer Camp Love a Fa-Fa-Fa se nechali nakazit posluchači progresivních rádií po celé Evropě a žádný div, že u Datarock si kliku podávají kreativci z reklamních agentur, kteří chtějí jejich hudbu použít v reklamách. Jejich dDlouhohrající debut Datarock Datarock vyšel v roce 2005 na jejich vlastním labelu a je na něm slyšet třeba další hvězda z Bergenu - zpěvačka Annie. Ta výrazně přispěla k mezinárodnímu věhlasu kapely, když Fa-Fa-Fa zařadila na konec svého mixu z populární série DJ Kicks.

Zmíněné debutové album Datarock sklidilo příznivé recenze a následně se dočkalo oficiálního vydání v Británii i v USA. "Konečně kapela, do které se lze šíleně zamilovat" hlásí v recenzi britský hudební časopis The Fly. "Teď už není pochyb, že Datarock jsou budoucnost indie rocku," rozplývají se jejich kolegové v NME. Publicisté navíc přiznávají bergenské dvojici nepochybné zásluhy v tom, že předznamenali současnou vlnu kapel, které kombinují electro as rockemem a nebojí se přiznat vliv dříve zapovězeného kýče osmdesátých let. "Když jsme začali hrát, lidi si ještě mysleli, že veškerá taneční hudba je generovaná počítači," vzpomíná na začátky Saroea, kdy na ně chodila jen hrstka lidí. Dnes se Datarock můžou pochlubit jednou z nejoblíbenějších koncertních show v Norsku a vlastně celé Evropě, kterou projezdili křížem krážem. Českému posluchači na koncertě, který proběhne v rámci Midnigt Sun Sessions rádi podají důkaz osobně.

www.myspace.com/datarock
www.datarockmusic.com
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MIDNIGHT SUN SESSIONS

Úterý 12. 2. 2008
Vstup: 350/450 Kč
Vystupují:
Datarock (NOR), Ungdomskulen (NOR)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika