Reportáž z Club Stage na Trance Energy

Reportáž z Club Stage na Trance Energy

03. 03. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Únorový trancový svátek mnohé nadchnul a některé naopak zklamal. Našli se však i tací, kteří se tanečním orgiím oddávali na housové stagi. A udělali dobře! Shapeshifter připravili ještě jednu reportáž z Trance Energy, ryze z Club Stage.
Trance Energy je bezesporu svátkem všech trancerů, na kterém je k slyšení spousta subžánrů tohoto hudebního stylu. Trance však není jediné, co lze na této mega-akci zaslechnout, i když se to nemusí na první pohled zdát. Letos byla stejně jako na předchozích ročnících přítomna clubstage, na které si přišli na své milovníci housu. A jak to tam tedy vypadalo?

Osobně jsem vždy chtěl navštívit Trance Energy, jednu z největších evropských tanečních akcí a letos se mi konečně naskytla příležitost se do Utrechtu podívat. První zklamání přišlo v podobě odhalení line-upu. Samozřejmě byl skvělý, ale přeci jenom by člověk na hardstagi čekal umělce hrající hardtrance a ne techtrance a progressive trance. Každopádně jsme měl již náhradní plán – podívat se na clubstage, kde byl hlavní hvězdou v Nizozemí nesmírně populární DJ Jean.

Na clubstage jsem se dostal až po prohlídce areálu a poslechnutí si několika trance DJů, kteří mě příliš nezaujali, čili zhruba ve čtvrt na dvanáct. Svůj set zde právě končil Funkerman, který dohrával v tónech příjemného funky housu. Celá stage byla postavena ve stylu těch nejluxusnějších londýnských house klubů. Uprostřed ní byla zavěšena konstrukce s několika disko-koulemi a po stranách několik malých stagí pro dobrovolné tanečníky. Za mixpult nastoupil za hlasitého slovního doprovodu sličné MC Boogshe další DJ Tony Cha Cha. Jak jsem podle vtipného jména správně tušil, tak jeho specialitou je funky house, ale nezůstalo jen u něj. Zavítal i do vod progressive housu, electro housu a nejvíce překvapil trackem Sia – The Girl You Lost To The Cocaine (Sander van Doorn mix), který byl v průběhu večera skrz naskrz stagemi asi nejhranějším ze všech. Clubstage se začala pěkně zaplňovat a já se rozhodl jít občerstvit. V tomto směru byla housová stage skvěle strategicky umístěna poblíž baru, stánků s jídlem a laviček k posezení. Navíc byla stage z obou stran obklopena záchody a já jsem začal litovat, že takový luxus nemáme v Čechách taktéž.

Po krátkém odpočinku jsem se vydal zpět k stage, kde dominoval house. Tony Cha Cha se při neznámém tracku rozhodl pěkně zascratchovat, čehož využila Boogshe ke krátkému zarapování. Narozdíl od vedlejší hardstage, kde MC připomínal irského opilce a lidi nehorázně štval, zde dokázala Boogshe přivést tancující dav do varu. Celá clubstage se začala zaplňovat lidmi a nebylo se čemu divit, protože se blížilo půl třetí ráno a na programu nového dne byla hlavní hvězda této stage – DJ Jean.

Na toho jsem se i osobně velmi těšil. Bohužel se mi zdál zvuk velmi hlasitý, a tak aniž bych byl exhibicionistou, tak jsem byl „vyhnán“ na ministage pro tanečníky. Rozhodně jsem však nelitoval, protože zde nejenom, že nebyl zvuk tak hlasitý jako uprostřed stage, ale navíc se mi naskytl pohled na clubstage, která doslova praskala ve švech. Jasně, že je Jean v Holandsku hvězdou, ale na mainstage exhiboval legendární Tiësto a takovouto návštěvnost haly věnované housu jsem vážně nečekal.

Jean, který se tradičně neobešel bez svojí kšiltovky, začal pomalu vytahovat vinyly a MC Boogshe se do toho pustila pěkně zhurta a svými rýmy navnadila snad všechny přítomné. Jean odstartoval set nadčasovým trackem Moby – Go a jízda mohla začít. EDM klasiku začaly střídat tvrdší bassy komerčního housu a všichni přítomní se začali svíjet v jejich rytmu. Jeanův styl hraní, který on sám nazval jako mad house, lze nazvat jako kombinaci klasického housu, electro housu, starého trancu bez přívlastku a vlastně všeho možného ve stylu pejsek a kočička vařili dort, který ale všem chutnal. Při songu David Guetta – Love Is Gone zpívala celá hala a já zjistil, že i mně se derou slova této písně z úst, i když bych to možná před svými přáteli později nepřiznal. I když jsem z hardstyle a hardcore akcí věděl, že pořádný MC dokáže pořádnou party svými hlasovými vložkami ještě zlepšit, tak jsem nečekal, že to samé mě čeká i na clubstagi Trance Energy.

Set pokračoval a já se poprvé rozskákal při tracku Soutside Spinners – Luvstruck, který u nás zná většina lidí z tanečně-ujeté komedie Kevian & Perry Go Large alias Klub Sráčů. Taneční a hudební orgie pak pokračovaly s trackem z vlastní Jeanovy produkce, a to Launch Relaunched, který je aktuálním předěláním klasiky z roku 1999. Milovníky electro housu pak potěšil okšiltovaný DJ libovým songem Bodyrox – Yeah Yeah v mixu od D.Ramireze. Set se chýlil ke konci a Boogshe hecovala dav svým „bow-wow chiki bow-wow“ popěvkem. Konec pak byl završen doslova live vystoupením Boogshe na legendární rockovou skladbu Queen – We Will Rock You. Opravdu se jednalo o live vystoupení, protože Boogshe perfektně zpívala na Jeanovo ne hraní, ale scratchování. Kdo nezažil, nejspíše nepochopí.

Duo Jean a Boogshe si vysloužilo hromový aplaus a na stage dorazil hlasitě vítaný Roy Gates, kterého jsem do té doby příliš neznal. Začal hezky od podlahy a já valil oči i uši, když druhý track, který hrál byl Cygnus X – Superstring (Rank 1 mix), hymnu historicky první Sensation, které neměla přívlastek Black nebo White.

Já však směřoval pryč z clubstage na mainstage, což byla moje největší chyba večera. Sice jsem si to zamířil na mainstage, kde hrál Sander van Doorn, ale jeho set byl nejenom dle mě dosti tragický. Díky únavě, vzdálenosti stagí a nutnosti obcházet dokola celý komplex, jsem se na housovou stage již nedostal. Celkově však hodnotím clubstage velmi kladně a musím s úsměvem dodat, že Trance Energy byla tak moje nejlepší housová party.

Autorem článku je Shapeshifter
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

TRANCE ENERGY

Sobota 23. 2. 2008
Vstup: 38 €
Vystupují:
Tiësto, Ferry Corsten, Marco V, Sander van Doorn, Kyau and Albert, Mark Sherry, MC Mighty Mike, Marcel Woods, Rank 1 (dj-set), Nic Chagall, Alex M.O.R.P.H., Ronald van Gelderen, Ernesto vs. Bastian (dj-set), Joop, Jochen Miller, Sean Tyas, Phynn, John O'Callaghan, Airbase, Tom Cloud, Sied van Riel, MaRLo, Ultraform, MC Gunner, Jean Funkerman, Tony Cha Cha, Chris Rox, Mike S, Roy Gates
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika