Ulítlý koncert projektu Tunng

Ulítlý koncert projektu Tunng

04. 03. 2008  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (1)
Tunnggggggg. Jaká škoda, že jsem nemohl být vloni v Glastonbury a smrknout koncert Tunng na jejich údajně nejpodařenějším vystoupení. Abych pravdu řekl, vzhledem k tomu, jakým způsobem rozjeli Akropolis ve čtvrtek 28. února, si myslím, že to asi musel být solidní nátěr. TUNNG.
Historie této šestice je lehce zamotaná, ale když si to tak člověk projde zjistí, že vlastně docela dobře vystihuje celkový dojem eklektického projektu, který kapela na posluchače dělá: lehce stydlivý zpěvák a písničkář Sam Genders (nejprve odmítal účastnit se živých vystoupení…) potká elektrického Mikea Lindsaye, který má nahrávací studio a zkouší to s muzikou kde může. Navzájem se „objeví“, stráví spolu spoustu času a zjistí, že jim to vlastně dobře šlape a že by byla škoda nevyužít takové příležitosti spojit dva totálně odlišné hudební příběhy do jednoho celku. Přichází první album (Mother´s Daughter And Other Songs) a ohlasy fanoušků-kamarádů.

tunng

Do rozjetého vlaku nasedají Ashley Bates, půvabná a klišé o škaredých holkách z Ostrova bořící Becky Jacobs, Phil Winter a Martin Smith. Následují „Comments of The Inner Chorus“ a „Good Arrows“, jejich nejmladší děcko. Album jsem neslyšel, ale z poslechu je prý jasné, že se kluci a holka prostě hledali, až se našli. Sám Mike Lindsey ho v rozhovoru pro server Týden.cz okomentoval takto: „Myslím, že jde o pocitově silnější a přímočařejší desku, než jsou ty první dvě, možná i proto, že je nás šest. Je na ní spousta unison, což mám moc rád, protože vokální lince často pomůže, když ji zpívá víc lidí; zní to pak jako hymna nebo chvalozpěv. Každopádně hudba na Good Arrows více připomíná rozeklaný pop nežli pokroucený folk, jaký jsme dělali v minulosti.“ TUNNG.

Takže o co tu vlastně vůbec jde? No každopádně máme co dělat s pěkně ulítlou bandičkou, která mixuje strhující vokály, jemnou elektroniku, chrastítka, bubínky a tři akustické kytary s nábojem tradičního folku a hrstí psychedelie. Nechtělo by se tomu věřit, ale je to možné: já osobně jsem se dostal na čtvrtečním koncertě od Primal Scream přes soundrack k filmu Vlasy, zvukové tapety Four Tet, elektro-mix Boards of Canada, vokály Chieftains až skoro k Iron Maiden. Bezesporu nejsilnějším prvkem celého koncertu byl zpěv a ty chvíle, kdy se do toho všichni čtyři pod vedením Becky opřeli najednou, jako v „Bullets“: „We´re catching bullets in our teeth /…Our blood and guts are out / We spread our bones across the table at night / We cut our fingers off / To give ourselves those little extra insights“.

Zážitek ještě víc umocňoval psychedelický echo-efekt mikrofonů, takže to celé znělo jako když člověk v létě leží v trávě a dívá se nad sebe na padající hvězdy: hudba éteru. No a když si do toho všeho Becky přinesla třeba dětskou harmoniku nebo hrála na takové to hejblátko pro děti, které napodobuje zvuky nejrůznějších zvířátek, vypadalo to na podiu pro změnu jako na dětském pískovišti (bábovičko, otloukej se!). Sem tam mi sklouzl pohled i na „bubeníka“ Martina Smithe, který seděl v zadní části podia s kapucí na hlavě, bosýma nohama a kolem sebe měl rozvěšené mořské mušle, paličky a činely. Všechny tyto prvky umožňovaly kapele zabíhat do mnoha žánru, experimentovat a neztrácet přitom identitu. Myslím, že víc než cokoli jiného je tvorba Tunng oslavou svobody: jejich muzika svým silným, až mystickým nábojem zprostředkovává pocit bezpečí, radosti a dětské víry ve svět jako místa zázraků a divů. TUNNG.

Není tedy divu, že jiskra přeskočila z podia do publika s první odehranou písničkou a na konci koncertu už celý sál hořel. Mike Lindsay, hlavní postava celého spektáklu, byl evidentně skvěle naladěný. I přes citelnou ztrátu žlutého zvonečku při vystoupení v Istanbulu byl ochotný zbavit se nedopletené čepice, kterou měl celý koncert na hlavě. Pobaveně se pak z podia díval na to, jak se fanoušci navzájem spojují tenkým vlněným vláknem, do kterého se nakonec zapletla celá kapela. Kytary všech zemí, spojte se! TUUUUUUUUUUUUUUUNG!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Čtvrtek 28. 2. 2008
Vstup: 250/290 Kč
Vystupují:
Tunng (UK)
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Obcese
05. 03. 2008 | 11:37:09
+0 | -0
tam by se mi asi hodně líbilo
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika