FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Balaton Sound: Známe první jména

Balaton Sound: Známe první jména
14. 03. 2008   |   Autor: Acid   |   Komentáře (0)
Loňský festival Balaton Sound nás velice příjemně překvapil svým našlapaným line-upem, výbornou atmosférou a prostředím. Čím se vytáhnou pořadatelé letos? Známe první jména headlinerů tohoto čtyřdenního open-airu. Chtěli byste slyšet Massive Attack, FatBoye Slima a další? Nezbývá než vyrazit směr Balaton, jako se na to chystáme i my.
Loni jsme se o prázdninách nechali zlákat nabídkou velice kvalitního line-upu, doplněného nádherným prostředím, a vypravili se na 1. díl čtyřdenního festivalu Balaton Sound do maďarského Zamárdí. Rozhodně nebylo čeho litovat, protože jsme mohli vidět vystoupení legendárních Beastie Boys, Basement Jaxx a k tomu velkou spoustu jmen jako Tiga, Junkie Xl, Freeland... Proto jsme byli letos nedočkaví a napjatě jsme vyčkávali, až pořadatelé zveřejní první jména dalšího pokračování festivalu. Bude se konat ve dnech 10. - 13.7.2008 a vstupenka na celý festival stojí stejně jako vloni, tedy 16.900,- HUF, což je v přepočtu cca 1.600,- CZK, chcete-li 62,- €.

První jméno, které se díky mayspace dostalo na veřejnost už v polovině ledna, byl anglický dj  a producent Norman Cook aka FatBoy Slim. Po zveřejnění tohoto headlinera jsme byli ještě víc zvědaví, co si na nás pořadatelé letos přichystají. Tento čtvrtek jsme se konečně dočkali a známe první velká jména. Na poli živých vystoupení se představí britská trip-hopová sestava, kterou založili v roce 1988 Robert Del Naja, Grantley Marshall a Andrew Vowles - Massive Attack. Myslím, že jen málokdo neslyšel o jejich albech Blue Lines, Mezzanie a  Protection anebo neznal snad největší hit - Unfinished Sympathy.

Další kapelou, kterou tvoří švédové Magnus Zingmark a Oscar Simonsson, bude elektronické jazzové duo Koop. Tato dvojice je zaměřena zejména na acid jazz, downtempo a trip-hop. Nebude zde chybět ani reggae v podání německého Otto Tillmanna aka Gentlemana. A příznivci hip-hopu si jistě přijdou na své při koncertu kubánského tria Orishas, ve složení Ruzzo Medina, Yotuel Romero, Roldan Gonzalez. Tito rapeři původem z Havany byli první, kteří ve svých textech na začátku 90-tých let upozorňovali na rasové problémy v jejich zemi. Poté emigrovali do Evropy, kde dnes všichni tři, ač každý v jiném státě, žijí. Za svou kariéru stihli prodat více než 750.00 desek a obdržet dvě Grammy.


Že je festival opravdu multižánrový, dokazuje i vystoupení argentinského zpěváka a textaře, Federica Aubela, míchajícího různé styly, jako jsou jamajské dub & reggae, americký ambient a hip-hop, mexické bolero a argentinské tango.

Tranceové fanoušky určitě potěší vystoupení dje, kterého netřeba dlouze představovat. Je to Armin van Buuren, oceněný anketou britského Djmagu jako dj #1 pro rok 2007. Ostatní jistě nadchne David Guetta, elegantní francouz, který pokaždé vytvoří na taneční ploše skvělou náladu.

Pro posluchače minimalu a elektra jsou připraveny lahůdky z německého Frankfurtu v podobě dua Booka Shade aka Walter Merziger a Arno Kammermeier. Booka Shade jsou součástí vrcholu taneční scény a žádný velký festival v Evropě se bez nich neobejde. Dalším německým duem, tentokrát z Berlína, jsou M.A.N.D.Y. aka Philipp David Jung a Patrick Bodmer. Oba páry se velmi dobře znají a dokonce společně vytvořily známý hit Body Language.


Samozřejmě ani d´n´b fanoušci nebudou ochuzeni o svůj díl hudby. Jako zástupce tohoto stylu se určitě bude vyjímat dvojice, kterou jsme mohli několikrát slyšet i u nás v ČR. Anglický dj a producent Danny Williamson aka LTJ Bukem s nerozlučným MC Conradem. A v Anglii ještě zůstaneme, neboť na Balaton Soundu zahraje další londýňan, Kevin Ford aka Hype, který začínal jako dj v londýnských pirátských rozhlasových stanicích a byl oceněn jako Nejlepší mužský dj a jako Nejlepší rádio dj.

Pořadatelé také letos opět zveřejnili jméno José Padilla. Tento španělský dj,  producent ambient a chill out hudby, je rezidentním djem Café del Mar a nahrál první kompliaci známé Café del Mar pro label React. Loni byl José Padilla snad jediným vystupujícím, který se festivalu nezúčastnil, tuším že pro nemoc. Tak snad to letos vyjde. Jako bonus se nám ještě podařilo u některých účinkujících zjistit datum jejich vystoupení:

10.7. – M.A.N.D.Y.
11.7. – Armin van Buuren
12.7. – Booka Shade, LTJ Bukem and Mc Conrad, David Guetta

Po loňském úspěchu to vypadá, že tento druhý díl bude minimálně na stejně kvalitní úrovni, jako ten loňský a nezbývá, než se těšit, jaká jména ještě pořadatelé odhalí. Tak co, vydáte se letos s námi?

Zdroj: www.balatonsound.hu , http://www.myspace.com/deadcodeproduction

BALATON SOUND (HU)

BALATON SOUND (HU)

Čtvrtek 10. 7. 2008 až Neděle 13. 7. 2008
Celý festival 69,-/ 79,- Euro. Jeden den 28,-/ 36,- Euro
Vystupují:
Massive Attack, Fatboy Slim, Goldfrapp, Mylo, David Guetta, The B-52's, Koop, Armin van Buuren, Gentleman, Nicola Conte, Booka Shade, Orishas, LTJ Bukem, José Padilla, Federico Aubele, Gabin, Sergent Garcia, DJ Hype, Richie Hawtin, M.A.N.D.Y., Buscemi, Los de Abajo, Krafty Kuts, Anima Sound System, Neo, Satoshi Tomiie, Mango, URBS, Žagar, MC Conrad, ColorStar, Quimby, Russkaja, DJ Bootsie, Singas Project, Re:Jazz, Péterfy Bori & Love Band, Jimi Tenor & Kabu Kabu, Fine Cut Bodies, Anselmo Crew, Irie Maffia, Beat Dis, Varga Zsuzsa, Barabás Lőrinc Eklektric, Erik Sumo Band, Palotai, Daddy Earl, Budapest Bár, Cadik, DelaDap!, Tzumo Electronic Dreams
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |