Recenze březnových novinek

Recenze březnových novinek

01. 04. 2008  |  Autor: dance-girl  |  Komentáře (0)
Dnes se podíváme na březnové a některé únorové vinyly zejména z oblasti housu a trancu. Můžete se těšit na housové stálice Sebastiana Legera či Steva Angella, nebo se naopak nechat překvapit trancovými nováčky z východu skrývajícími se pod jmény Dima Krasnik či Natlife.
Fedde Le Grand – Get This Feeling
styl: house
label: Cr2 Records

Začneme mladým holandským Djem a producentem, jehož vystoupení si budeme moci vychutnat na pražské Sensation White. Fedde se zapsal do povědomí většiny fanoušků (nejen) housové hudby songem Put Your Hands Up (For Detroit) a jeho další výtvor není o nic méně zábavný. Rozjuchaný a zároveň uvolňující rytmus je doplněn jednoduchou melodií a krátkým mužským popěvkem za doprovodu několika pasujících synthů. Působí velmi příjemným dojmem, je vhodný jak pro domácí poslech, tak na parket. Avšak pozor, přilišný poslech může způsobit závislost a hrozí nebezpečí, že onu vtíravou melodii celý den nedostanete z hlavy.
Ukázka

Steve Angello & Laidback Luke – Be
styl: house, electrohouse
label:Mixmash

Steve Angello i Laidback Luke patří ve světě housu k absolutní Djské i producentské špičce. A shodou okolností se oba dva jmenovaní chystají v brzké době objevit i v naší zemi – Steve zavítá 25. dubna na brněnský Cybertronic, Luke pak 31. května na megaakci Sensation White. Jejich společné dílo vyjadřuje jednoduchost co se týče názvu i formy songu. Nejdůležitější je zkrátka „být“. Neustále se opakující hlavní motiv nevykazuje vysokou míru složitosti, což však neříká nic o jeho kvalitě. Naopak – snadno zapamatovatelná sekvence několika tónů je více než chytlavá. V Lukově Rave Editu je doprovázen poněkud tvrdší basovou linkou, v případě Masi And Mello Reworku je umně zakomponován do rebelského elektronického podkladu a celý song tak dostává zcela novou dimenzi.
Ukázka

Sebastien Leger & Chris Lake – Word / Ghost
styl: house, electrohouse
label: Rising Music

A aby těch zahraničních housových návštěv nebylo málo, v souvislosti s následujícím vinylem musím zmínit přítomnost Francouze Sebastiena Legera na halové Electronic Connection 2. května. A co říci k hudebnímu počinu, který tento pán stvořil? Jedním slovem – pohoda. Word i Ghost představují ty (elektro)housové songy, na které se dá naprosto skvěle a bez zábran tancovat, lidově řečeno 'kravit' na parketu, bavit se a nic neřešit. Ze sklaby Word je možno nasát atmosféru nějaké středomořské pláže za poledního horka, melodičtější Ghost se hodí spíše pro večer či podvečer. Každopádně oba songy obsahují něco poutavého – to 'něco', co dodává electrohousovým trackům podobného ražení šťávu, uvolněnost a zároveň možnost zábavy pro široké spektrum posluchačů.
Ukázka

Arkus P – Indian Love
styl: hardtechno
label: T:Classixx

Další vinyl má na svědomí německý hardtechno mág Peter Schmidt alias Arkus P. Ústředním motivem singlu Indian Love je sampl obsahující zvonečky a útržek ženského vokálu, brzy je však celá tato melodická sekvence přehlušena nekompromisní smrští tvrdých beatů. O první remix se postaral parťák Robert Natus a nutno řici, že se s tím rozhodně nemazlil. Kromě pár melodických vložek šlape tato verze jako hodinky. Indian Hate Rework je o poznání klidnější, avšak ani ta by rozhodně na party nedělala ostudu. Konečně Singl verze dává co nejvíce vyniknout vokálu i zvonkům a evokuje tak nejvěrněji atmosféru indiánského tábořiště při západu slunce.
Ukázka

Dima Krasnik – Rise
styl: trance
label: Daif Records

Jak známo, velký objem současné trancové produkce vzniká ve východní Evropě, což dokumentuje například mladý talent z Ukrajiny jménem Dima Krasnik. Svým prvním samostatným releasem dokázal, že trance scéně má rozhodně co nabídnout. Krásné éterické chytlavé melodie přesně dokumentují to, co dělá trance trancem. Jemné piánko padne tomuto songu jak ulité a spolu s dalšími elementy dotváří emocemi nabitou náladu, jíž lze zažít například při projížďce loďkou během západu slunce, jež je zobrazena na obalu vinylu. Nejvydařenější verze pochází z dílny jeho ukrajinského kolegy Natlifa, o němž bude ještě řeč. Jedná se spíše o poslechovou melodickou záležitost než o pecku, která boří parkety.
Ukázka

Natlife – Space Colonization
styl: trance
label: Redux Recordings

My o vlku a vlk ... v přehrávači. Natlifovým domovem je taktéž země známá svými širými lány či pracovitými dělníky – Ukrajina. Popisovat tento song by bylo jako házet hrách na stěnu – to se prostě musí slyšet. Ale ve stručnosti: opět chytlavá melodie (ostatně, jde to v trancu jinak?), jež graduje do ústředního bodu, kde se rozvine do krásného opusu, aby si poté přizvala na návštěvu i basovou linku a vytvořila s ní základ pro orgiastické trancové řádění. Pakliže u přechozího Rise dostala nejlepší ohodnocení Natlifova verze, potom v případě Space Colonization musím vyzdvihnout Dimův remix, který je tentokrát pěkně našláplý. I Tragida Tech Vibes Mix má něco do sebe, ovšem epičnosti originálu ani Krasnikova remixu se zdaleka nevyrovná.
Ukázka

Ferrin & Low – Atlanta / Westworld
styl: trance
label: Fenology

A do třetice všeho dobrého trancového. A nebo také „to nejlepší na konec“. Duo Ferrin & Low zabodovalo v roce 2006 songem Breeze a v březnu tohoto roku vydali hoši navíc ještě singl Chimaera. Westworld obsahuje všechny náležitosti, které by neměly chybět tracku, který aspiruje na to být označován pojmem 'uplifting trance'. Podmanivá basová linka, vzletná euforická až trochu megalomansky pojatá melodie, která odnáší tělo i mysl kamsi do neznáma, jemné dívčí vokálky. To vše se vzájemně propojuje a vytváří tak jedinečný celek. Atlanta je laděná poněkud více při zemi a není tak podbízivá jako přechozí Westworld, avšak rozhodně se není za co stydět. Melodie i celá struktura songu je opět precizní. Zkrátka – kdo do svého setu zařadí jeden nebo druhý song z tohoto vinylu, rozhodně neprohloupí.
Ukázka

Mistabishi – Falling In Love / She Lied
styl: drum'n'bass
label: Hospital

Jeden z nejnovějších releasů britského nemocničního labelu Hospital, jehož přední představitel – sympatický kudrnáč High Contrast – nás přišel navštívit a hlavně rozsekat nedávno do pražského klubu Roxy. A jak vypadá lék, který si pro nás tato hudební nemocnice připravila? Zkombinujte podmanivý černošský zpěv načichlý trochou reggae s textem o nenaplněné lásce a přidejte lámané beaty. Protřepat, nemíchat! A teď řekněte, které ženské srdce by při takovéto úpěnlivé prosbě alespoň na chvíli nezměklo. She Lied je skladbou určenou spíše pro tanec než pro dobývání dívčích srdcí. Vokály se tentokrát konají pouze ve velmi ošizené formě, čímž se však zvyšuje taneční potenciál skladby. Pro mě spíše průměrná skladba, která nijak výrazně nepotěší, ale ani neurazí.
Ukázka

Roisin Murphy – You Know Me Better (Remixes)
styl: synthpop, house, electrohouse
label: EMI Records

O zakončení se tentokrát postará zpěvačka známá z projektu Moloko, která se mimo jiné před dvěma měsíci objevila i v Praze. Po zremixování skladby Overpowered ze zpěvaččina stejnojmenného druhého alba přišel teď remixérům pod ruce song You Know Me Better, na kterém se mj. podílel i Andy Cato z formace Groove Armada. Rozebírat hlasové kvality Roisin by bylo nošením dříví do lesa, výborný vokální výkon kombinovaný s elektronickým spodkem zkrátka nemohl dopadnout jinak než výtečně. Remixů se ujali Guy Williams, Trevor Lovey, Nightmoves, Samim a Toddla T. Za sebe označuji nejpovedenější prvně zmiňovaný Williamsův housový remix, nejméně mě zaujala electro verze od Samima.
Ukázka
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika