Dj Felix: Pořádná porce elektra

Dj Felix: Pořádná porce elektra

15. 04. 2008  |  Autor: Kollba  |  Komentáře (5)
Popovídala jsem si s Felixem, který bude hrát na nadcházející Elektře. Interview probíhalo skrze icq, tak jsme se rozhodli mnohé věci nechat úplně stejné. Díky tomu vznikl rozhovor, který se bude dobře číst a dá vám možnost si vytvořit „obrázek“o tomto nadějném DJi.
Ahoj Ondro, nebyl by jsi proti, kdybych s tebou udělala rozhovor?
Ahoj, ani ne, ale na rovinu ti říkám, že nemám moc rád tyhle profilový rozhovory, takže pozor na otázky:-)

Teď vlastně ani nevím, jak tě oslovovat - Ondro, Andrey nebo Felixi? Asi ti začnu říkat radši Pavlo ...
Klidně mně říkej Pavlo, jestli se tak budeš cítit lépe:-)

Ne, teď už vážně, dříve jsi byl známý pod pseudonymem Andrey... V souvislosti s tvou osobou jsem slyšela něco o Felixovi... tak jak to teda je a proč už nebudeš vystupovat jako Andrey?
Protože spousta lidí nevědělo, kam si má Andreye zařadit. Andrey si prošel hodně styly, než se stal tím, čím je dnes. Felix je absolutně nová kapitola, je to spíš ze srandy, ale chci, aby lidi věděli, že když Felix, tak pořádná porce elektra a už nikdy jinak:-). No a nick je jen podle toho, že první dvě písmenka jsou stejná jako na začátku mého příjmení a taky moje první klubová party byla v Roxy s Felixem Da
Housecat, tuším že rok 2000. Takže to ani nemohlo byt jinak:-)

Tak jak to, že v tiskovinách na nadcházející Elektru je pořád nějaký Andrey??
Plakáty se jmény se dělaly už před několika týdny a já si svůj nick změnil teprve nedávno, všechno chce svůj čas:-)

Všimla jsem si, že na barové stagei na Elektře vystupuješ celkem často, čím to?
Je to proto, že naše parta kolem electrodjs.cz dostala od Flye a Orbitha nabídku, zdali bychom nechtěli mít na starost právě barovou stage na brněnské Elektře. Pro kluky jako my nabídka, která se neodmítá a samozřejmě tímto oběma ještě jednou a veřejně děkuji. Snažíme se to střídat tak, aby se tam netočila pořád ta stejná jména, jednou jsem tam já plus další dva kluci, po druhé zas další tři členové z našeho bookingu.

Ok, ale myslím, že na barovou stage lidé přijdou nejen kvůli vašim vystoupením, ale také protože je zde veliký bar... můžeme tě potkat i při objednávání nějaké té skleničky??? Chápej, důležité info pro případné obdivovatelky...
Říkal jsem ti pozor na otázky!:-). hele, jestli nebudu řídit, tak rád půjdu na panáka s každým kdo bude mít zájem pokecat. Ale to přece není tak důležitý ne?:-).

Pro tebe to třeba tak důležité není, ale pro jiné...
Pro mě je důležitý když někdo přijde a pochválí mě za to, jak jsem hrál. Když je to nějaká kočka z Brna, tím lépe:-)

Asi v tom rozhovoru nechám všechny ty tvoje smajlíky, ať všichni vidí, jaký seš pako...
No proč ne.-) a díky, to mě těší:-) "Normální" lidi se berou moc vážně, když je někdo veřejně označen za pako, má jakousi větší volnost nad ostatními a jeho neobvyklé činy jsou tím pádem snáze promíjeny.

Ty žiješ v Praze, vidíš nějaký rozdíl mezi pražskou a brněnskou hudební scénou? Teda pokud si troufneš srovnávat, nevím na kolika parties jsi v Brně byl...
To přece ví každej, že v Brně je to víc hard!.-) Brňáci jsou na druhou stranu určitě milejší a přátelštější než Pražáci. Já pocházím z Vých. Čech, takže jsem vždycky pendloval mezi Brnem a Prahou a ty rozdíly tam jsou nepřehlédnutelný. Na druhou stranu je v Brně pár klubovek, které se značně liší od tamního pojetí elektronické hudby, jako právě třeba Elektra, Itch My Ha Ha Ha, nebo Magion a co vím, tak jejich obliba je obrovská. Je dobře, že i Brno má své "chytré" publikum...

Tak když už jsme u toho tvrdšího Brna, prozradíš mi jaký je tvůj vztah k HT?
Asi takhle, dřív jsem hrál techno, jezdil na Svojšice, na první Apokalypsy. V tomhle jsem nejspíš stará škola, ale v tom "starém" technu jsem slyšel tolik melodií a cítil moře energie, že mi z toho kolikrát fakt běhal mráz po zádech. A to jsem byl ve většině případech čistý. Bohužel v hard technu nebo schranzu tohle prostě neslyším, navíc tenhle styl se už dávno vyčerpal a jen těží z popularity, kterou si získal u mladých DJů.

Takže teď tě asi polovina Brna zavrhla...
Já jim to nemám za zlé, ve své době jsem byl taky zatvrzelý technař a všechno ostatní, pomalejší a nové pro mě bylo nepřijatelný. Nejvíce se učíme z vlastních chyb.

Takže tím chceš říct, že svoji minulost ve spojitosti s hudbou považuješ za chybu?
Jde o individuální přístup mladého jedince k něčemu novému. Hudba je tolik rozmanitá, že být zaseklý striktně jen na jednom stylu může být člověk do určitého věku. Je to součást jeho názoru na okolní svět. Čím je ale člověk dospělejší, tím začíná odtajňovat další roviny elektronické hudby, pokud má teda alespoň trochu zájem. To je přirozené. Pokud neuzná, že existuje i něco jiného, co je minimálně tak dobré, tak pak je u něj asi něco špatně. Já kromě electra miluji jazz, klasiku, new wave, deep house, minimal house, psychadelickou hudbu. Na všechno si rád zajdu a každý ten styl mě určitým způsobem ovlivňuje a doprovází mým životem. Bez hudby nemůžu žít!.-) Já jsem byl díky mým starším bratrům vychovanej na Depešácích, Kraftwerk, The Cure. Pak přišlo to období techna a teď jsem se k té původní muzice, která mě nejvíce ovlivnila zase oklikou vrátil, ale už v moderním kabátě...



Taková je doba, oprašují se starší hity a předělávají se k obrazu dnešního hudebního stylu. Nemyslíš si, že některé skladby tak ztrácejí to, čím v minulosti učarovaly?
V některých případech tomu asi tak je. Ano, hodně mě vadí to, jak se kolikrát s tím originálem zachází nešetrně a jak je jeho nová podobá občas hrozný hybrid něčeho, z čeho mi stávají vlasy hrůzou. Musíš být výborný producent a musíš podobně smýšlet jako ten, koho remixuješ, abys přenesl kouzlo oné skladby na taneční parket. A to neumí leckdo. A hlavně já nemyslel novým kabátem remixy
starých pecek, spíš jen styly, které mají obdobný feeling a cítíš z nich nádech zase něčeho nového.

A posloucháš při tomhle rozhovoru nějakou mjůzik?
Poslouchám nový mix Boys Noize pro label Bugget Out, nádherný ghetto
tech elektro:-)

A mě se nezeptáš, jestli něco poslouchám?
Posloucháš:-)?

Jo, nečekaně:-)) Coldplay - A Rush Of Blood To Head. Je to trošku mimo mísu, ale co říkáš na jejich hudbu?
Coldplay mám moc rád. Přišli zase s novým nápadem a dokázali z něho vytřískat maximum. A nestydím se napsat, že mě jejich hudba připadá romantická, nejlépe pro chvíle ve dvou... Takže přesně pro nás vlastně, i když jen virtuálně:-)

Jak vůbec vnímáš taneční scénu v Čechách?
Já měl možnost být i na druhé straně a vidět scénu i tzv. zevnitř. To znamená celoroční příprava festivalu, osobní seznamování se se slavnými DJi, promotéry a samozřejmě s tím spojenou i tu zkaženost, prolezlost a vlezdoprdelkování a povrchnost. Od jisté doby to beru prostě všechno jen jako zábavu, ne jako něco, co se tady musí za každou cenu dít a z čeho každý musí mít prospěch. Přestal jsem řešit spoustu hlupáků, začal vnímat lidi podobně smýšlející jako já. Osoby které uznávám tu jsou, byly a ještě budou za x let, protože jejich píle a nadšení pro správnou věc se jim vrací v tom, že je patypeople instinktivně podporují. A další věc: znám spoustu mladých kluků co nehrají přesně tak, jak by chtěli, ale hrají tak, protože jim to naše scéna přikazuje. "Musíš tak hrát jinak si nikde nezahraješ, tohle je IN a ostatní je špatný". Jsou radši slepí, nebo spíš hluší. Ať pootočí své hlavy na západ, stačí třeba kousek do Berlína a prozřou. Nedávno jsem slyšel jedno heslo, které absolutně shrnuje to, proč to dělat: "Neposlušností a buřičstvím zaručíš pokrok!". A tak to prostě je.

Máš recept jak se prosadit?
Já nevím, ale víceméně to vystihuje to, co jsem psal výše. Jestli nechceš být jen loutka v něčích rukou, ale umělec, co si dělá co chce, protože to tak zrovna cítíš, tak s*r na všechny ty chytráky a kecálky a jednej pouze za sebe a věř tomu, co děláš. Vždycky se najde někdo, kdo tě pochopí a řekne o tobě dalším a dalším. Pokaď na Tebe už někdo někdy tancoval a viděl jsi, jak je spokojený, jsi na té správné cestě. Takových lidí pak přeci musí existovat víc!

Tak jo, Pavlo, díky za rozhovor. Ještě mně prozraď, co od Tebe v pátek na Elektře uslyšíme?
Lidi přijdou na Elektru hlavně kvůli skvělému minimalistovi Gregoru Tresherovi a naše stage bude tak sloužit k odpočinutí si od klikanic a poslechnutí si nových electro zvuků. Takže budu hrát, jak se na takovou barovou stage sluší, vesele a tanečně ok?

Super bezva, ještě jednou díky

www.myspace.com/officialdjfelix
5 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
F.
18. 04. 2008 | 16:48:40
+0 | -0

4Kollba a Josh

Vzdyt me znas ne:-) sranda.....
Kollba
17. 04. 2008 | 20:28:34
+0 | -0
ale pánové:-)
Felix Slovacek
17. 04. 2008 | 17:35:58
+0 | -0

4Josh

fuck off:-)))
joshek
17. 04. 2008 | 16:52:15
+0 | -0

Kollba

ja chci taky takovy pekny rozhovor! i to jmeno si klidne zmenim! :)

16. 04. 2008 | 09:39:40
+0 | -0

pekne

pekny nazor ze DJ ma byt sam sebou, souhlasim ;) jukebox muze delat masina...
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika