Skyline velkolepě pokřtili album Escapism

Skyline velkolepě pokřtili album Escapism

22. 04. 2008  |  Autor: MoSKAc  |  Komentáře (0)
Křest nové desky Skyline se neobešel bez předkapel, kterými byli Sunflower Caravan a "mladší skyline" Le-Pneumatiq. Jako třetí vystoupili samotní Skyline, kteří pokřtili a předvedli publiku své nové album s názvem Escapism. Jak celý křest probíhal se dozvíte v následujícím článku.
Začátek čtvrtečního večera křtu nové desky Skyline, který byl plánován na 19:00 startem první z předkapel, se kvůli pomalu trousícím se obecenstvu zpozdil asi o 15 minut. Jako první nastoupili Sunflower Caravan, kteří se svým Power pop/ rockem nechali diváky chladné. Osobně tuto formaci neznám příliš dlouho, ale pravdou je, že už nějaký ten pátek hrají a na začátek tak velkého koncertu to nebylo špatné. Vít tloukl do bubnů jako drak. Myslím, že byl nejlepším bubeníkem večera. Jeho ultra rychlé a strojově přesné rytmy strhly mou pozornost natolik, že jsem málem zapomněl vnímat zbytek kapely, který jednoduše řečeno nestíhal. Michell, který hraje na basovku, vytvářel příjemné a skočné melodie. Škoda jen těch efektů a zkreslení, které byly použity na zakrytí malých chyb ve stylu hraní, nebo aby stihnul Vítovo vražedné tempo. Andy běhal mezi piánem a harmondkami a bylo vidět, že se spíše snaží dělat show, než aby se soustředil na hraní. Rychlost hraní šla tentokrát na úkor obsahu melodie. Jeho nekonečné preludování namísto jednoduché, energické melodie s postupným rozkvětem, nakrmily posluchače během prvních pěti minut a potom mi už klávesy připadaly poněkud jednotvárné. Jedna tónina, dle fantazie rozvinutá do nekonečna. Jako v kostele. Andy se asi ve skrytu duše, po spolupráci s Glenem Hansardem, nechtěl smířit s tím, že vystupují pouze jako předkapela a snažil se roztančit diváky jako vždycky. Jeho snaha bohužel vyšla naprázdno. Lidé přišli hlavě na Skyline a tentokrát nad Sunflower Caravan ohrnuli nos.



V průběhu Andyho předvádění kostelních speed chorálů se zaplnily balkony a asi třetina parketu lidmi, čekajícími na pořádný elektronický požitek, který se od Le-Pneumatiq dá očekávat. Armáda si u bicích jel v pohodě tu svou a nevypadal na to, že by ho z toho klidu mělo cokoliv vyvést. MC Adrenalin byl asi špatně nazvučen, protože jsem jeho jinak skvělé beaty občas ani nepostřehl. Možná byl jen nastydlý, ale spíš dle mého dojmu může za vše špatná akustika Lucerny. Můj oblíbený Howska stál od začátku za malým pultíkem, se kterým dokáže velké věci. Občas si odskočil k vedlejšímu stolku vyměnit desku, napít se vody nebo utřít své, přemýšlením zpocené, čelo ručníkem. Když uprostřed vystoupení vzal Howska svou basu do ruky, tak se Le-Pneumatiq rozeznělo naplno a Borůvka musela skákat po pódiu jak čertík z krabičky, aby ji bylo kvůli Howskově mohutné postavě vůbec vidět. Bylo jedno, že je před ním, obra přehlédnout nelze a nemůžeme naší krásné, malé Borůvce upřít, že chce být na očích fanouškům. Kdo by nechtěl?

Sál se pomalu, ale jistě chystal prasknout ve švech, protože se blížila ona vytoužená 21. hodina. Skyline, kteří toho od roku 1997 už hodně ušli, na sebe nenechali dlouho čekat. Hned od začátku zněly tóny nových songů a nikdo doufám nečekal, že by tomu mělo být jinak. První známou věcí bylo až „Step on the gas“, při kterém se do rytmu začaly vlnit snad i sloupy stařičké Lucerny. Hoffy měl svůj notebook už dávno připraven na hezky podsvíceném pultu, na kterém se samozřejmě nacházely i další neméně důležité mixovací krabičky, nebo chcete-li samplery.



Zakladatel kapely, bubeník Radek, neudělal jedinou chybu a dokonalost dokreslil podsvícený kopák u jeho bicí soustavy. Oba MC´s, NU.C. i Jakob se předháněli, kdo vyšvihne lepší beat. Zazněl i jeden z největších hitů Ninja! a Jacob byl pro velké překvapení převlečen za ninju. Oba dva dohromady byli moc dobří, ale bez Jitky Charvátové by to nešlo. Z jejího čistého, melodického a energického hlasu, se správným načasováním, musely nejedny uši šílet blahem. Mluvím především o skladbě "Rythm Hackers", kde se Jitka vždy do zpěvu opře plnou silou a vytvoří tak nezapomenutelný zážitek, který chcete hned po skončení slyšet znovu. Vše doplňovaly krásné Majkiiho kytarové melodie. Když začalo hrát "Pretty Princess" byl Majkii k nezastavení a já se bál, aby jeho krásná kytara pod rychlými údery trsátka neshořela. Celou dobu, co Skyline hráli, byla tma, aby byly vidět světelné prvky na DJ´s pultu a bicích. To vše bylo doplněno červenými a modrými stroboskopy, které vždy tmu rychle a rytmicky prořízly. V neposlední řadě musím zmínit nezapomenutelné projekce a vizualizace, na kterých se určitě podílela i Jitka Charvátová.

Před druhou polovinou svého vystoupení si NU.C. a Jacob vzali slovo, aby v rychlosti pokřtili svou novou desku Escapism, kterou následně hodili do davu lačných fanoušků. Koncert se pomalu chýlil ke konci a po odchodu z podia si lidé vynutili přídavek. Skyline nezklamali a přidali další tři hity z nového alba. Těžko říct, jestli si ten večer vzpomněli na svůj začátek z Delty, kde byli jako předkapela Tata boys, což dnes zní téměř neuvěřitelně, nebo zda-li si brousí zuby na další cenu Dance Awards. Urbanpop či Speedcore Hip-Hop. Nazvěte to, jak chcete. Ušli velký kus cesty a jsou to právě Skyline, kteří jsou na naší hudební scéně příjemnou ojedinělostí, protože je to vždy neopakovatelná show.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

SKYLINE - KŘEST ALBA ESCAPISM

Čtvrtek 17. 4. 2008
Vstup: 150 Kč
Vystupují:
Skyline (křest alba), Le Pneumatiq a Sunflower Caravan
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika