Emocionální výlet s Načevou

Emocionální výlet s Načevou

23. 04. 2008  |  Autor: YannD  |  Komentáře (0)
Je to týden, co Roxy rozvibrovala Načeva svým úctyhodným hlasem. Týden práce, zábavy, spaní, nějakých těch keců i smysluplných řečí a taky melodií, které se vkradly do mysli lehce jako klíč do správného zámku. Odemkli další komnatu poznání a jaké to poznání bylo vám skrze popisu vystoupení tria Načeva, Pavlíček, DJ Five, prozradí těchto pár vět.
Smútný je, že jsem dorazil pozdě. Tenhle koncert si to nezasloužil. Nicméně ten kdo tratil, jsem byl beztak já. Připravil jsem se o start, o to emocionální napětí, kdy hltáte pohledy každý pohyb každého z aktéru, který skýtá potenciál rozeznění instrumentů v dávku zvuků potřebnou k ukojení hudební touhy.Pivo na baru to vyřešilo, ostatně jako téměř pokaždé.

Balkón byl zavřen. Škoda – pohled z vrchu by k tomuto spíše poslechovému koncertu padl jako kytara k rukám Michala Pavlíčka. I tak jsem zpoza davu za tónů první skladby jež jsem zaslechl a byla jí nádherná „Nebe je rudý“ projel pohledem všechny přítomné, abych si vytvořil obrázek, jakousi pomyslnou fotografii, co se snažím otisknout do slov. „Nebe je rudý“ zní dál. Je rudý jako mý rty, se tam zpívá. Stéká mi po nich kapka zlatého moku a na chvíli přemýšlím jestli se vůbec hodí pít, jestli si to nemám nechat na mezičas mezi skladbami. Ono to obecenstvo je totiž povětšinou starší. Starší a vyrovnanější. Tátové, co jim culík už zešedivěl. Tvoří menšinu, ale výraznou. Mám pocit, že oni ví proč zde jsou. Není taky divu – spojení famózního altu Moniky Načevy, brilantního hraní Michala Pavlíčka a dokonalé práce s gramofony v podáni DJ-e Fivea, je spojením s potenciálem netradičního a kvalitního zážitku. Ono totiž někteří se hudbu dělat snaží a jiní ji rovnou dělají.


ilustrační foto

Z úvah mě vytrhl, pro mnohé vrchol nového alba, jehož vydání bylo příčinou tohoto turné. Skladba nese název „Obrovský slunce“ a album je pojmenováno „Mami“. Album vyšlo v edici časopisu Respekt v říjnu a koncert 16.4. v Roxy byl koncertem závěrečným. Žánrově má tohle album nejblíže k trip hopu a napadne-li vás při poslechu podobnost s Portishead, nebude to podobnost náhodná. Nálada je totiž podobná. Ovšem i přes onu škatulku trip hopu, projekt této trojice je postaven především na jejich individualitách. Každý přispívá svou troškou do mlýna a další osobou, která dodává osobitý nádech je Jáchym Topol, autor většiny textů, autor, jež umí přimět svými texty Načevu k nadstandardnímu zpěvu. Síla jejich koncertů spočívá v určité vyrovnanosti. Nikdo nemá potřebu se přehnaně hýbat, nikdo nemá potřebu nic říkat. Přítmí se tváří jakoby světlo neexistovalo, projekce se hýbou a s pohledy si dělají co chtějí. Michal Pavlíček mění kytary jako měsíc své podoby a veškerou svázanost hází za hlavu. Scratche, co vyluzuje DJ Five do celého příběhu zapadají jako slova textů do Moniky úst. Posuďte sami např. úryvek textu Jiná žena je dostatečnou ukázkou k pochopení, proč návštěva koncertu tohoto tria nikdy neupadne v zapomnění.

"Okolo mě šla jiná žena
oblečená do kůže lásky
aby život mohla
vydržet
svýma očima
hladila svět
- ty šaty můžu vyzkoušet.."

Samo sebou zazněla i titulní skladba nového počinu, „Mami“. Tady snad ani není vhodný něco psát, stačí si kousek přečíst a pokud možno poslouchat.

Mami v tomhle životě tě hledám
Mami mám tě a nemám
Mami říkám ti
miluju tě
dotýkám se tě
mám tě v životě mami...

Sotva to v člověku dozní už celý tohle koncertní představení dál běží, se před očima mění. Verše jsou ty tam a trocha vtipu alespoň co se názvu týče nastupuje na scénu. Skladba „Udržuj svou ledničku plnou“ je tak trochu dvojsmysl a hláška „každej si hledá svý, kam sebe vrazit“ mi zní ještě dlouho v uších. Myslím, že pro tento večer jsem to s tím někam se vražením zvládnul.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

NAČEVA – PAVLÍČEK – DJ FIVE „RESPEKT TOUR 2008

Středa 16. 4. 2008
Vstup: 150/200 Kč
Vystupují:
NAČEVA – PAVLÍČEK – DJ FIVE „RESPEKT TOUR 2008
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika