Morcheeba představila Dive Deep v Lucerně

Morcheeba představila Dive Deep v Lucerně

01. 05. 2008  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Na koncert Morcheeby ve středu 30. 4. v Lucerně jsem šel se dvěma základními otázkami: jak budou vypadat hitovky Morcheeby v podání nové zpěvačky a co vlastně nové album „Dive Deep“ se skupinou udělalo. Na obě jsem dostal jednoznačnou odpověď.
I přesto, že jsem dorazil s malým zpožděním, nemohli mi uniknout dva promotéři jedné celosvětové sportovní značky, kteří fanynky Morcheeby, jichž bylo na koncertě o poznání víc, zpovídali ohledně jejich životních plánů. Snažil jsem se nic s ničím nespojovat, ale nakonec jsem se neubránil myšlence na to, jestli tento mini-marketingový tah nesvědčí o lehce komerční povaze Morcheeby. Jejich diskografie se totiž žánrově kroutí jak meandr Vltavy. Na první velký úspěch alba „Who Can You Trust“, které bylo hodně pohodovou směsí trip-hopu a sametového hlasu Skye Edwards, navázal ještě větší breakthrough s albem „Big Calm“, které už dosáhlo k daleko většímu spektru posluchačstva a udělalo z Morcheeby pojem světového formátu. Na albu dostaly své místo nejen hitovky jako Big Calm, Part of The Process a Blindfold, ale taky např. Diggin´ in a Watery Grave, který bez vokálů vyznívá daleko alternativněji než např. další hitovka The Sea. Na vlně úspěchu se svezla i deska „Fragments of Freedom“ s největší vychytávkou Rome Wasn´t Built in a Day. „Charango“ z roku 2002 už takový úspěch nemělo, a to i přes účast Kurta Wagnera z Lambchop, a po odchodu Skye Edwards z kapely po „bestovce“ „Part of the Process“, se neuchytilo ani album „Antidote“, které už bylo spíše výkřikem do tmy. Druhý z dvojice bratrů Godfreyových, Paul, vztahy v kapele po vzniku alba „Charango“ označil jako absolutně neúnosné. To se odrazilo nejen ve zmiňovaném odchodu Skye, ale také zhoršujícím se psychickém stavu Paula. Začal trpět depresí, která se podepsala jak v jeho profesionální tvorbě, tak také v rodinném a společenském životě. Paradoxně to byla právě depka, která částí přispěla ke vzniku nového alba „Dive Deep“, které s sebou Morcheeba do Prahy přivezla představit. Skupina jej charakterizuje jako experimentální elektronické album s prvky folku a blues.

Jak jsem řekl, na koncertě jsem dostal odpověď na obě moje otázky. Fanoušci Morcheeby přišli na koncert v hojném počtu – na rozdíl od Brna, kde byl koncert kvůli malému počtu prodaných lístků přesunut z původně plánované haly Vodova do klubu Fléda, se Lucerna pěkně zaplnila. Kapela si vystačila i bez velkolepých světelných efektů a nová zpěvačka Manda Zamolo z Francie přesvědčila všechny přítomné, že ji prostě se Skye Edwards nemá smysl srovnávat. Tam, kde se čokoládová Skye pokládala do svých soulovo-trip-hopových melodií, Manda Zamolo okouzlila svým skoro neznatelným francouzským přízvukem a šarmem „chanteuse francoise“. Ten naplno rozbalila v krátké akustické pasáži zpívané francouzsky. Nevím, jestli je to pouze má „osobní diagnóza“, ale mám prostě pro francouzské holky slabost. Možná i to mi pomohlo při písních Trigger Hippie, Rome Wasn´t Built in a Day nebo Be Yourself, které v podání Mandy zněly skvěle, ale zároveň automaticky spouštěly lehký nával nostalgie po starých časech. To by vlastně mohla být i odpověď na mou první otázku. Nová zpěvačka (draftovaná mimo jiné přes MySpace.com) se každopádně osvědčila, vzpomínky ale zůstávají.


ilustracni foto

Paul a Ross Godfreyovi na svém webu uvádějí, že i přes jejich více než vstřícný vztah k moderním hudebním formám zůstávají stále pevně ukotveni v tradičních žánrech. Kdo byl na středečním koncertě musel postřehnout, jak výrazně je nová deska Morcheeby ovlivněná právě starým dobrým blues a country (Ross: „Bob Dylan: Blood On The Tracks meets Liquid Swords“). Zástupcem tohoto přístupu je Run Honey Run, jediná cover-verze Morcheeby (původně John Martyn), která byla na koncertě slyšet v podání hostujícího baskytaristy Bradley Burgesse. Manda se skvěle předvedla na Gained The World a nechyběl ani Enjoy The Ride, který napsali společně bratři Godfreyové po brainstormingu o Los Angeles (Ross se tam po krizi v kapele na nějaký čas „uklidil“). Záliba skupiny v hip-hop doplňcích se táhne už od samotných počátků, na Dive Deep ji reprezentuje „flute-boxovka“ One Love Carma, která zní v podání člena hip-hop kapely Babbletron Cool Calm Pete opravdu zajímavě.

Myslím, že koncert v Lucerně ukázal, že paradoxně to, na co jsme byli zvyklí nejen zůstává, ale je i nenávratně pryč. Zní to jako protimluv, ale je to tak: ubylo funky prvků, ale emoce zůstaly, Morcheeba opět dokázala, že i v nové, a hlavně ne fixní, sestavě dokáže zprostředkovat příjemný zážitek s prvky nejrůznějších žánrů. Těším se, s čím Morcheeba dorazí příště.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: MORCHEEBA

Středa 30. 4. 2008
Vstup: 790 Kč
Vystupují:
Morcheeba live
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika