Mayday 2008: Reflect Yourself

Mayday 2008: Reflect Yourself

06. 05. 2008  |  Autor: dance-girl  |  Komentáře (0)
Tato megaakce se právem zapsala mezi nejvýznamnější eventy na poli taneční elektroniky, což zjistilo i osazenstvo našeho partybusu. Hudební nabídka byla skutečně široká a bylo těžké se rozhodnout. Následující report je hudebně zaměřen především na Factory stage.
První setkání účastníků zájezdu proběhlo již tradičně u pražkého Hlavního nádraží v dopoledních hodinách. Desetihodinová jízda nebyla rozhodně žádným lákadlem, ale než jsme se naděli, zaparkovali jsme v Dortmundu před Westfallenhallen a nic již nebránilo nerušené zábavě. Oproti původnímu plánu jsme měli mírné zpoždění, to ovšem velmi rychle vykompenzovaly první zážitky z haly. V mém osobním plánu zabírala takřka celou dobu Factory stage, jíž dominoval hardcore a hardtechno (pro radikální stoupence obou těchto táborů těžce stravitelné spojení), zamířila jsem tedy své kroky ve směru této stage, kde právě začínal svůj set Catscan.

mayday 2008

Pro začátek to rozhodně nebyla špatná sada, mezi highlighty patřilo jeho vlastní zrychlující se Cr8tive Counter, končící krátkou pasáží s 1000 BPM, trancecorový mash-up Tommyknocker vs. Sunbeam - Twisted World či hardcorová hymna Hard Creation – I Will Have That Power (Stunned Guys Remix). Stage se čím dál tím více zaplňovala a za mix pulty se objevili tři chlápci v hrůzostrašných maskách. Hádáte správně – populární holandské trio Angerfist. Během své půlhodinky odehráli hity ze starého i nového alba, největší emoce ve mně zanechaly Dortmund 05, Broken Chain (Mad Dog Remix) a závěrečné Yes. Atmosféra byla skutečně výtečná, MC povzbuzoval gabbery, kteří mu dávali upřímně najevo svoji přízeň. Bohužel půl hodiny je půl hodiny a tak se o půlnoci přišoural za pult Outblast. Parket se citelně vylidnil – vystoupení holandských stars skončilo a nemalá část návštěvníků dostala chuť poslechnout si výkon Paula van Dyka na Mainstagi (prý hrál ten večer skutečně famózně!).

paul van dyk

Outblastův set byl skutečně potěchou pro duši i pro tělo – pravý melodický hardcore. Z tracků jmenujme jeho Masters Symphony, Evil Activities – Nobody Said It Was Easy s vysamplovanými Coldplay a rozsekávací nášup Euromasters – Alles Naar De Klote (Neophyte & Evil Activities Remix). V půl druhé přišel čas pro hardtechno v podání sympaťáka Svena Wittekinda. Složení publika se o poznání změnilo a halou se rozezněly tvrdé beaty. Názvy tracků nečekejte, tento druh hudby není mým denním chlebem. I tak mě však Svenův live výkon bavil a při zběžném pohledu kolem bylo vidět, že zdaleka nejsem jediná.

O hodinu později nastoupila manželská dvojice Pet Duo a začala tanečníky doslova válcovat. Energie čišící na všechny strany, výborná komunikace, zkrátka prvotřídní zábava – tak to má na party vypadat. Tělesná schránka se však brzy začala ozývat, a proto jsem následující půlhodinu věnovala prohlídce areálu a všech jeho vymožeností. Prostoru skutečně není co vytknout – největší mainstage má kruhový půdorys, v jednom místě vybíhá chodba, která ústí do prostoru s dalšími třemi stagemi. Německá pečlivost se projevila i v organizaci Mayday, jež byla zvládnuta vskutku bravurně. Fronty na záchodech se nekonaly, absence toaletního papíru byla nemyslitelná. Žetonový i zálohový systém na nápoje splnily svůj účel – kromě znatelně menšího množství odpadu na podlaze zde hraje také velkou roli ekologický faktor. Široká nabídka všemožných pokrmů a uspokojivá nabídka vegetariánského občerstvení patří taktéž mezi výhody. Nemalý výběr měli i zájemci o merchandising, ať se již jednalo o propagační předměty s logem Mayday, či o specializované stánky Sunshine Live nebo Hardcore Holland. Snad jediným minusem byl chvílemi zvuk na Factory stagi, který někdy uši doslova trhal (v té chvíli si nemálo návštěvníků vzpomnělo na ušní špunty, které leží kdesi doma na stole).

mayday 2008

Během několikaminutových zastávek na každé ze stagí se mi jen potvrdilo, že každá z nich má něco do sebe a všude panuje skvělá atmosféra – nejvyšší postavení zde zaujímá samozřejmě mainstage s největší kapacitou a monstrózní vizuální show. Bohužel člověk nemůže být všude. Stihla jsem ještě poslední půlhodinku rozjařených Pet Duo a upjala pozornost ke dvojici, jež se nenápadně připravovala na svůj live act skryta za obrazovkami notebooků. Robert Natus a Arkus P se vytasili se skutečně kvalitním a různorodým setem založeném (předpokládám) na jejich vlastní produkci (sama jsem ovšem identifikovala pouze Indian Love). Hardtechno skončilo a otěže opět převzal hardcore. No, spíše darkcore v podání černě oděné DaY-már. Oproti předchozím hardcorovým vystoupením byl její styl zkrátka o něco temnější a zlověstnější – tento dojem byl v závěru umocněn songem zasahujícím až do terrorcoru; zároveň se však rozhodně nejednalo o pomalou záležitost – rychlost kolem 200 BPM byla naprosto standardní.

V kontrastu s emo DaY-már nastoupila za gramofony blonďatá kočka Korsakoff ve slušivém korzetu. A partypeople jí leželi u nohou. Prezentovala desky jako The Masochist – Killing Scum, P.C.P. – Zombie (ano, předělávku Cranberries), Human Resource - Dominator (Outblast & Angerfist Mix) či své vlastní Still Wasted. Kromě toho se v jejím setu našly i remixy jiných známých melodií – z jednoho pohledu komerční a kýčovitá záležitost, z druhého pohledu výborná příležitost na vyblbnutí. Závěrečné vystoupení dostal opět na starosti muž, konkrétně Holanďan Vince. Hned zkraje nás potěšil remixem Angerfist – Take U Back, dále hardcorovo-breakcorovou Angerfist vs Predator – The Switch a drum’n’bass nám připomněl i remixem songu Blood Sugar původně od Pendulum; zbytek setu byl laděn spíše do early hardcoru. V půl deváté Vince končí a s ním i my. Po cestě zpátky míjíme ještě hlavní stage, kde touto dobou servíruje Menno de Jong posledním pár příznivcům trancové lahůdky. Vyčerpaní a zpocení se svalíme na sedadla v autobuse a s pocitem dobře prožité noci jen tak odpočíváme a rekapitulujeme. Široká hudební nabídka, ti nejlepší DJs, bravurní organizace – k dokonalosti chybí skutečně málo. Rozhodně není čeho litovat, návštěva zkrátka Mayday stojí za to!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MAYDAY

Středa 30. 4. 2008
Vstup: 46/55 Euro
Vystupují:
Paul van Dyk, Sven Vath, Westbam, Armin van Buuren, Felix Krocher, Monika Kruse, Adam Bayer, The Disco Boys, Chris Liebing Umek, Dj Murphy vs. Christian Fischer, Karotte, Milk & Sugar, Gregor Tresher, Valentino Kanzyani vs. Marko Nastic, Menno de Jong, Pet Duo, Outblast, Dominik Eulberg, Renato Cohen, Eric Sneo, Amok, Korsakoff, Alex M.O.R.P.H. b2b Woody van Eyden, Jean Claude Ades feat. Rufus Martin, Ronski Speed, Catscan, Lady Waks, George & Greg, Silver, DaY-már, Frank Kvitta, Kooz, Vince, Dj Falk, Moritz Piske, Eazy, Anthony Rother, The Advent, Alter Ego, Moonbootica, Johanes Heil, Sven Wittekind, Angerfist, Robert Natus & Arkus P., Elton D, Monoblock, Einmusik, Members of Mayday
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika