Nipp: Taneční scéna směřuje do Berlína

Nipp: Taneční scéna směřuje do Berlína

12. 05. 2008  |  Autor: -kat-  |  Komentáře (7)
Jméno Nipp je na poli elektronické hudby čím dál známějším pojmem. S Ladidou oživil label Article, vydal Adagio EP, které podle jeho slov zní jako klimatizace, chce vytvořit hit a… navštívit Jugoslávii. Pokud vás zajímá kontext těchto informací, čtěte.
Před tím, než se pustím do konkrétních dotazů, musím ti poděkovat za ochotu vytvořit tento článek. Mám dojem, že s tebou dlouho žádný podobný rozhovor nevyšel a z předchozí spolupráce na konkrétních tématech mi připadá, že media moc rád nemáš. Pověz mi, prosím, na úvod, jaký je tvůj vztah k presentaci své osoby, resp. Nippa, psaným slovem?
Není pravda to, že bych neměl rád média. Naopak. Jen mi přijde zbytečné se příliš prezentovat, když se toho moc neděje a také si nechci hrát na něco, co nejsem. Vše má svůj čas. Nipp je v současné době jenom producent a nikoli Dj. Nebráním se rozhovorům, pokud mám o čem mluvit. Nyní vychází na labelu Article, který provozujeme společně s Ladidou, můj vinyl Adagio. To je rozhodně informace, o kterou se rád chci se světem, resp. médii podělit. Skládá se ze tří skladeb a já sám je považuji za výběr toho nejlepšího, co jsem doposud složil. Nezbývá než čekat na reakce, ale stojím si za ním a doufám, že bude úspěšný.

Vezmu to trochu chronologicky. Znám tě od tvých téměř začátků jakožto člena plzeňské bandičky Futurebeat. Jak vzpomínáš na doby, kdy Plzní znělo techno v podání tvém, Šmafa, Jackilla, Krustyho, lidi jezdili do garáží na Bluenation, a v létě na Technozone?

Jako úplný začátek lze považovat formaci Sputum, jejíž jsem byl členem. Jak jsi správně zmínila, stáli za ní plzeňští Djs Krasty a Šmaf. U Krastyho jsem vlastně poprvé viděl gramofony značky Lenco a taneční muziku na vinylech. Znal jsem a používal první trackery, programy na tvorbu muziky, ale netušil jsem, že se tato hudba hraje na tzv. house party a to z gramců. Moje první velká akce, kde jsem hrál, byla Bluenation. To jsem už měl nakoupeno pár desítek vinylů a to převážně z dílny Kanzleramt a Blueprint. Moc rád na tuto dobu vzpomínám, s kamarády jsme si nahrávali sety ze satelitního rádia Evosonic a všechno bylo nové, panenské. Pak přisel server Futurebeat, který vedl Jackill a já měl částečně na starosti audio sekci. První parties Technozone, taktéž v režii Sputum, byly jedny z těch akcí, které také stály za to! Kde jsou ty časy? :o)

nipp

Kdy jsi vlastně poprvé slyšel techno?
To „dobré techno“ u Krastyho, Šmafa a Pietra, cca rok 1997. Samozřejmě nepočítám KLF, kompilace MegaRave, komerční dancefloor atd., to bylo mnohem dříve. Ale Krasty byl ten, který mě ovlivnil a já začal hrát také jako DJ, ale ne na moc dlouho, zhruba do roku 2002, od té doby pouze komponuji svoje věci a vystupuji live.

Vrátil bys něco z té doby? A naopak, kam si myslíš, že taneční scéna a lidi okolo ní směřuje? A klidně mě s tím ulpíváním na minulosti pošli někam….
Ne, nevrátil. Představa, že se pořád trápím s Impulse Trackerem je dosti děsivá. Myslím si, že taneční scéna směřuje do Berlína  Click Joe mi nedávno napsal na ICQ zajímavý postřeh. Cituji:“Čechy jsou tradičně 3 roky dozadu, kdekdo se teď ohání minimalem, přitom ve světě teď frčí opět Detroit “. Ale je mi v podstatě šumák, co se děje v rámci taneční scény. Já mám rád taneční muziku a ta je pořád lepší a lepší. So what? :o)

Máš rád melodie, na tvé tvorbě je to znát. Co tě inspiruje? Nebo kdo? Kdybys měl například uvést nejlepší track z poslední doby, který jsi slyšel, co by to bylo?
Inspiruje mě vždy moje aktuální nálada. Snažím se zachytit ve svých skladbách určitý moment, mám rád, když jsou soustředěné. Moc se mi líbí track Clary Bailar – Maybe With You. Ale je toho opravdu mnoho co poslouchám a co mě dostává do kolen.

Adagio není tvá první deska, že? Pověz nám něco právě třeba o spolupráci s Ladidou a vůbec o labelu Article.

Můj první počin na vinylu byl track Bass Command or File Name, který vyšel na kompilaci Trancontinental labelu TechEX, další dva tracky na nultém Articlu EXE EP. Adagio je vlastně moje první samostatné polyvinylchloridové Epčko . Spolupráce s Lindou je vynikající, je to skvělá Djka a má spoustu kreativních nápadů na produkci. Na náš společný track Another Chance se zatím pějí ódy, což je super. Z labelu Article bychom společně chtěli vytvořit vydavatelství, které bude ve světě hrdě stát po boku gigantů jako jsou Poker Flat, M-nus atp. Vím, není to zrovna nejskromnější přání, ale když člověk něco strašně moc chce a dělá proto všechno, úspěch se jednou dostaví, tedy doufám  Hlavně si s Lindou hodně rozumím i mimo muziku, je to skvělá žena a hlavně kamarádka.

Vzpomínám si, že se říkalo, že pokud nejsi z UK nebo Německa, nemáš šanci, což dnes už asi díky mnoha okolnostem neplatí, mám pravdu?
Asi máš pravdu :-)

Za další jsou prý v této sféře důležité peníze, na kvalitní track potřebuješ mašinky, ty něco stojí… Je hodně náročné dostat to, co máš v hlavě, do finální zvukové podoby? Co vše na to potřebuješ?
Myslím, že to už dávno neplatí. Na celý projekt dnes stačí jedno PC, kvalitní odposlech a mraky freeware softu. Proto je tolik kvalitní hudby v poslední době.

OK. Řekni mi tedy něco víc o tvé nové desce. Jak zní? Kde se dá sehnat? A co o tobě vypovídá?
Sehnat se dá prakticky všude a to díky Neuton distribuci. A jak zní? Jako klimatizace…

Jak ty vnímáš reakce na svou hudbu? Vzpomínáš si na nějakou překvapivou odezvu?
Velmi pozitivní recenze na mojí poslední desku Adagio EP od Timo Masse a Olivera Hackeho. To hřálo u srdce :o)

nipp

Z kuloárů se mi doneslo, že prý tě zaujaly výhody při hraní z cd playerů, dokonce jsi prohlásil, že bys za takových okolností snad byl ochotný uvažovat nad tím, být dj Odrazovalo tě něco od vinylů? A jak vnímáš neomezené možnosti dnešních djs v tomto smyslu?
Docela by mě zajímal tvůj zdroj… Ano, CD playery mne lákají v tom smyslu, že by to bylo relativně dobré záložní řešení v případě kiksu při live setu. Laptop není zrovna nejspolehlivější přístroj do klubu a já z něj hraji pouze své věci, které bych mohl stejně tak hrát z CD playerů, kdyby se něco stalo. Vinyly mám rád, nikdy mě od nich nic neodrazovalo, dynamika a praskání má šmrnc, ale nebaví mě být DJ. Chci prezentovat svojí muziku a ne srovnávat BPM tracků někoho jiného, ve vší úctě k ostatním DJs :o) A jak vnímám jejich neomezené možnosti? Pozitivně, techno je o technologiích. Vývoj a jejich neustálé zlepšování posouvají hudební zážitky z parties zase o kus dál.

Stalo se ti někdy, že tě technika při hraní neposlouchala? Párkrát jsem to někde zažila, asi to není nic příjemného, jak se dá potom laptop přemluvit ke spolupráci?
Ano, stalo se mi to. Na posledním Bluenationu mi spadnul FW na zvukové kartě, naštěstí jsem měl i záložní laptop, ale ten měl integrovanou zvukovku a pouze jeden výstup, takže jsem nemohl využít svůj mix, přes který rozděluji stopy, ale stalo se to cca v půlce, a zas takový velký provar to nebyl, nějak jsem to dohrál. V Roxy jsem měl problém s nepříjemným bručením, podobným, jako když nejsou uzemněny gramofony, místní zvukař to vyřešil připojením DI-boxů, nebo jak se tomu nadává, moc se v tomto nevyznám. Každopádně nikdy nevíš co se může stát, nemluvě o tom, že bohužel nemám Maca, ale PC a tam je to vždy mezi nebem a Windows ;) Mám s sebou proto záložní CD s připraveným setem, není většího trapasu na akci, než je ticho...

Hrál jsi mimo jiné na SOL 2006 s Kraftwerk. Co pro tebe znamenalo vystoupit na stejné festivalu s takovou legendou?
Byl to výborný fesťák! Kraftwerk jsem si bohužel nevychutnal celé, hrál jsem ve stejném čase jako oni a to na house stagy, ne na mainu  Jinak už jen to, že mi Aleš Bleha dal možnost zahrát si na SOL, je pro mě velká pocta.

V Xmagu jsi loni figuroval mezi nadějnými umělci s velkou budoucností. Stála u tebe věta, že pokud by čtenáři znali někoho, kdo by za tebe mohl vzít práci, aby ses mohl věnovat jen hudbě, mají dát vědět…Zkus to malinko rozvést. Co že to děláš za práci? A je pravda, že tě zaměstnává tolik, že ti nezbývá dost času na tvou produkci?

Ano, to tam skutečné stálo černé na bílém, ale z mé hlavy to není :o) Pracuji jako technický poradce v rádiu. Časový deficit vznikal hlavně díky škole, kterou jsem ale na podzim zdárně dostudoval, teď už to bude snad lepší. Chci dělat víc muziky, ale nerad bych, aby to bylo na úkor kvality. Projekt Nipp bude pořád převážně o melodiích a ty se nedají tlačit jako na bežícím pásu, narozdíl od rytmiky...

Užíváš si svá vystoupení tak jako v dřív? Na začátku?
Rozhodně už nehraji tak často jako dříve. Mám tak 3 vystoupení do roka a upřímně mi to bohatě stačí. Myslím, že svoje koncerty pomalu, ale jistě zdokonaluji. Svůj poslední výstup jsem měl v rámci promo akce Article Night v klubu PH+, kde jsme hráli společně s Lindou a Diomem. Troufám si říct, že to bylo nejlepší livko v mém životě. Klub přímo vařil a já si to neuvěřitelně užil, tak nějak mě to nakoplo k další produkci. Pravda je, že mám vždy obrovskou trému a teď tomu nebylo jinak. Už cca 3 hodiny před koncertem jsem myslel, že se sesypu, ale jen co jsem vlezl na pódium, všechno ze mě spadlo a já podal velmi dobrý výkon. Jistou roli v tom hrál také fakt, že jsem hrál z kvalitního Mackie mixu, který mi Linda půjčila.

Míváš trému? Proč?
Ano strašnou. Sám nevím proč.

Jednou jsi prohlásil, že chceš vytvořit hit…a pak?
Dítě, rodina, pes a první společná dovolená v Jugoslávii :o))

nipp

Dobrá. Co je pro tebe synonymem hitu?
„Man With The Red Face“ a produkce dua Daft Punk :o)

OK :o) tak tedy na závěr…co chystáš na léto, a kde všude tě budeme moci slyšet? Koho si určitě z prozatím oznámených jmen letních festivalů nenecháš ujít? Jinak díky moc a hodně úspěchů přeji!
Určitě chci trávit hodně času na plachetnici a windsurfu. Měl bych hrát na SOL. Takže C U all there! :o) Taky děkuji a měj se krásně.

www.myspace.com/nippspace
www.dj-nipp.wz.cz
7 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

24. 05. 2008 | 18:07:48
+0 | -0

Nipp

na SOL 07 jsi hrál luxusně, takže doufám, že to letos zopákneš, už teď se těším :-)
joshek
19. 05. 2008 | 09:15:43
+0 | -0

mloczik

hh, kdybys ho sel vymahat silou tak vem jedno navic i pro me, dik ;)
molczik
16. 05. 2008 | 09:38:10
+0 | -0
Jo.. triko. Na to nás čeká víc! :)))
joshek
14. 05. 2008 | 21:30:57
+0 | -0

Nipp

pěkný, pěkný... a co mý triko? :D
Sonja
14. 05. 2008 | 12:57:22
+0 | -0
povedené :)
molczik
13. 05. 2008 | 14:12:20
+0 | -0
Ať ti to hraje, kámo! ;-)
leclerc
13. 05. 2008 | 12:29:43
+0 | -0
fajn interview ;-)
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika