FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Jazzový veterán z Montreux i letos

Jazzový veterán z Montreux i letos
15. 05. 2008   |   Autor: samantha   |   Komentáře (0)
Snad jeden z nejstarších a největších jazz festivalů se dočkává dalšího pokračování, letos již 42.ročník. Představila se zde nejznámější jazzová jména a nejinak tomu bude i v roce 2008, kdy od žačátku července do jeho druhé třetiny, vystoupí mnoho jmen worldmusic z celého světa.
Historie festivalu
Kořeny tento festival, který je jedinečný svého druhu, zapustil v roce 1967 s rytířskou zásluhou vizionáře MJF, Clauda Nobse. Od té doby se do letokruhů MJF vepsali ti nejslavnější z nejslavnějších, za všechny třeba Miles Davis, Ray Charles, Ella Fitzegerald, Chuck Berry, Santana či David Bowie. Ve svých počátcích MJF jako třídenní záležitost reprezentovala pouze a výhradně jazzová scéna.

Festival se koná na březích Ženevského jezera ve Švýcarsku, v kantonu Valoud. Moderní historie návštěvnosti jedinečností dýchajícího MJF čítá 200.000 lidí. Nejen návštěvnost a multižánrovost se rok od roku rozrůstá, ale taktéž časové ohraničení se protáhlo na 14 dnů. Přestože jazzové umělce doplňovali postupně hudebníci z Brazílie a z dalších světových kontinentů zastupující celé spektrum žánrů, tak jazz byl, je a zůstane nedílnou součástí.



Domovem bylo pro MJF původně Montreux Casino, které vyhořelo během vytoupení Franka Zappy. Tuto událost popisuje píseň Smoke on the water od Deep Purple. Na konci 70. let festival expandoval závratnou rychlostí. Vznikly dvě hlavní stage: Stravinsky Auditorium a Miles Davis Hall. Jednotlivé tématické hudební celky jako Bahia nebo třeba blues jsou pořádány na lodích plujících po jezeře a vlacích jezdících v tomto regionu. Taková zajímavá koncepce „míst“ k poslechu dělá z Montreux Jazz Festivalu téměř kulturní povinnost. Definitivní změna z jazzového na worldmusic festival proběhla po roce 2000.

Ti, jež z jakýchkoliv důvodů nebudou moci navštívit „švýcarskou riviéru“, mají šanci MJF zažít na vlastní kůži v menším balíčku také v Atlantě a Singaporu. Tradice malých brášků MJF se v těchto městech začala psát v roce 2005.

Co nabídne Montreux Jazz Festival v roce 2008?
4. - 19. červenece 2008 proběhne již 42. ročník. Ani letos se snad nenajde jedna jediná hudební duše, která by si na MJF nevychutnala to „své“. R&b v podání Alicii Keys, retro vlna rockové hudby zastoupená Lennym Kravitzem, klasičtí rockový Deep Purple nebo Nazareth. Velkým jménem 42. ročníku je i dvojice Gnarls Barkley, kteří přinesou své taneční rytmy a chytlavé melodie. Za zmínku rovněž stojí 75. výročí hudebního producenta a textaře Quincyho Jonese, jemuž v doprovodu speciálních hostů patří jeden z večerů v Auditorium Stravinsky.

Vyjmenovat světové umělce, kteří vystoupí během tohoto jedinečného festivalu, by bylo opravdu na dlouho. Program s rozpisem jednotlivých jmen podle dní mohou hudební cestovatelé, kteří se chystají vychutnat překrásnou atmosféru Ženevského jezera ve spojení s touto světovou událostí, nalézt na oficiálním webu MJF, kde je také k dispozici praktický průvodce s radami pro ty, jež do Švýcarska letos zavítají.

www.montreuxjazz.com
MONTREUX JAZZ (CH)

MONTREUX JAZZ (CH)

Pátek 4. 7. 2008 až Sobota 19. 7. 2008
Cena vstupného je individualní viz. web akce, všechny koncerty 1500,- CHF
Vystupují:
Herbie Hancock, Joe Jackson, Joe Sample, John Mayall and the Blues Breakers, John Robinson, Just Blaze, k.d. lang, Katie Melua, Larry Williams, Ledisi, Lenny Kravitz, Leonard Cohen, Leonzio Cherubini, M.I.A., Madness, Marcus Miller, Mark Ronson, Mart'nália, Melody Gardot, Michael Rose and the Dubline Band, Mick Hucknall, Milton Nascimento & Trio Jobim, Moncef Genoud, N.E.R.D, Nana Mouskouri, Nathan East, Naturally 7, Nazareth, Nils Landgren, Otis Tailor, Paolo Nutini, Paraíba meu amor, Patti Austin, Paul Jackson Jr, Paul Simon, Paulinho da Costa, Pepe Lienhard, Petula Clark, Pinto do Acordeon, Polygraph Lounge, Prince Alla, Quincy Jones, Quique Neira, Rahsaan Patterson, Raldo Asher, Return to Forever, Richard Galliano & Tangaria Quartet, Robert Cray, Ryan Bingham, Ryan Shaw, Saigon, Sheryl Crow, Sophie Hunger, Sylford Walker, The Crusaders, The Gossip, The Kills, The Kissaway Trail, The NajaVibes Band with Matic Horn, The National, The Raconteurs, The Swiss Army Big Band, The Whip, Tower of Power, Travis, Trio Tamanduá, Uwe Banton, Vampire Weekend, Yael Naïm
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |