FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Summer Of Love 2008 očima Aleše Blehy

Summer Of Love 2008 očima Aleše Blehy
20. 08. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
Od promotéra Aleše Blehy jsme exkluzivně získali jeho obsáhlé soukromé vyjádření k letošnímu ročníku festivalu Summer of Love, ve kterém Aleš zhodnocuje vše podstatné, co se na festivalu odehrálo. Oficiální vyjádření pořadatelů pak očekávejte v pondělí příštího týdne.
A je to za námi. Počasí letos nenechalo na pokoji jediný velký festival, s trochou nadsázky proto ani Summer Of Love nemohlo zústat ušetřeno, nebylo by to fér. Ale to, jak hodně jsme si rozmary počasí slízli, to rozhodně nikdo nečekal. Znám opravdu už jen málo horších možností, než to jak bylo v pátek a v sobotu. 10 stupňů uprostřed srpna? K tomu dva dny hustého slejváku. To je už opravdu jízda. Ale co, ustáli jsme to a nakonec ani v noci nebyla až taková zima, jak se čekalo, pršet nakonec přece jen přestalo a ráno to sluníčko… Nemáte pocit, že si z nás tam nahoře s počasím udělali prostě srandu? Asi za ty moje hloupý kecy o tom, jak rozháním mraky..

Už se stalo tradicí, že před tím, než vydáme oficiální závěrečnou zprávu, popíšu Summer Of Love a jeho průběh nejdříve já. Tak pojďme na to. Letos došlo k jedné zásadní změně v pořádající agentuře, kde se změnily podíly a jednatel, kterým se stal Tomáš Zilvar. A kromě toho jsme přes ‘dobré rady’ všech kolem rozhodli, že nebudeme šetřit, ale naopak investovat a šli do toho celého s tím, že Summer Of Love posuneme o třídu dál. A vám všem díky, že jste nám to umožnili.

ales bleha

Udělat letošní ročník Summer Of Love bylo tím nejnáročnějším a nejtěžším úkolem, před který mne a celý produkční tým osud postavil. Zatím nikdy ve svém životě jsem nezažil něco tak náročného a vyčerpávajícího. Kdo něco takového nezažil, myslím, že mi už ani nemůže rozumět. Na druhou stranu ale za to Bohu děkuji, že mě před tuto zkoušku postavil a že mi dovolil jí projít, tolik zkušeností a nových poznání jako tento rok se mi ještě nikdy nedostalo. Párty dělám 20 let, ale tohle bylo i pro mě poprvé. Je jen pár dní po festivalu, ještě jsem ani pořádně nespal, jsem unavený jako kůň, mozek mi funguje stěží na půl plynu, ale přesto naprosto jasně vnímám, že jsem se osobnostně a zkušenostmi posunul o celý řád, stejně jako festival samotný. Důležité ale opravdu bylo především to, že se Summer Of Love podařilo udělat, že všichni DJové a skupiny přijeli, že to nakonec byl opravdu mejdan. Bylo to náročné, ale výsledek stojí za to. A to hlavně díky vám. V předprodejích bylo na 7000 lístků, na místo ještě dorazilo neuvěřitelných 1500 lidí, plus k tomu 2500 hostů a pracantů. To mne fakt překvapilo, dodalo mi to hrozně moc síly a energie do budoucna. Je vidět, že Summer Of Love opravdu milujete.

Když jsem dopoledne v sobotu dorazil na Závodiště, vypadalo to hrozně. Voda a bláto úplně všude. Pod oběmi hlavními pódii bylo třeba 20 cm vody a stale pršelo. Pak se to ale v nás zlomil onen pocit zmaru a rozhodli jsme se udělat, co bude v našich silách, abychom SOL otevřeli. Dokonce Tomáš sám vzal krumpáč a šel prokopávat kanálky na odvod vody u hlavní stage. Zařídili jsme náklaďáky a požárníky (děkuji jim touto cestou do Přelouče), sehnali asi 250 tun štěrku, zapřáhli všechny, kdo měli ruce a nohy a šli na to. Tomáš si vzal řízení, Pavel dostavění festivalu, já se vrhl na média. Řeknu vám, že chci dostat Oscara za herecký výkon v hlavní roli. Ve chvíli, kdy jsme rozhodovali, že třeba SOL vůbec nebude, tak jsem chodil dělat pravidelné živé vstupy do vysílání ČT24. Chcalo jak sviň, my byli úplně v prdeli a já tam stál před kamerou, musel vyzařovat pohodu a osobnost. A do televize jsem musel říkat, jak je všechno v pohodě, jak to zvládneme a že za chvíli přestane pršet. Super herecký výkon.

Pak už bylo odpoledne, nejdříve to vypadalo tak, že neotevřeme dřív než v 17 nebo 18 hodin, protože to nedokážeme rychleji. A pustit lidi do areálu plného vody, bláta a špíny, to fakt ne. Nejsme pivní festival, kde ožralové naopak bláto milují. Nakonec se to stihlo dřív a tak se otevíralo něco po 16 hodině, což mne samotného velmi překvapilo. A nejen mě, dokonce i bary a proto se první bary otevřely s takovým zpožděním. V té situaci ale bylo všechno jedno, hlavně že se festival otevřel a že alespoň ty nejhorší bažiny byly vysypané a udělané. Navíc, přes všechny předpovědi stále pršelo, takže to bylo tak trochu tak, že požárníci odsáli vodu, odjeli k druhé kaluži a mezitím se ta první zase naplnila. Znáte ten příběh o Sysifovi? Nějak tak..

Začali hrát první DJové, festival se rozjel a my dva s Tomášem jsme si teprve v té chvíli uvědomili, že jsem to dokázali a že právě tohle bylo to, co nám vycházelo v kartách, ale předtím jsem nevěděli, co to může být. To byla ta zkouška Osudu, kterou jsem museli ustát, aby festival dospěl a mohl se pořádně rozvinout.

Je docela možné, že běžným návštěvníkům je to jedno. Asi je takovéhle kecy nezajímají. Přišli si zakalit, tak ať se pořadatel stará. Dnešní hypermaketová genarace to tak prostě má, jenže já, stejně jako skalní fanoušci SOL jsme mentálně jinde, proto to vlastně vůbec píšu. Bylo to vážně těžké festival vůbec udělat a ten, kdo toto nechápe je mi lhostejný. Už Karel Čapek říkal, že v Čechách úspěch poznáš podle množství nepřátel. Tady musím říct, že tolik zášti, zla a závisti jako při dělání letošního SOL jsem nikdy nezažil. Holt, Češi. Jak jsem říkal v rozhovoru na Poslouchej.net, buď emigrovat nebo se s tím poprat. Ale řeknu, že po letošním SOL u mě hodně moc lidí hodně kleslo. Jmenovat nebudu, kola Osudu melou sice pomalu, ale vždy spravedlivě a i na ně dojde. To, co nám předváděli někteří partneři festivalu, lidi z médií, sponzoři, to bylo neuvěřitelné a zásadně nám to ztěžovalo připravování festivalu v už tak extrémních podmínkách. A vy pak nadáváte nám za chyby jiných, protože jako organizátoři neseme zodpovědnost.

Hudbu, která letos na Summer Of Love hrála řešit nebudu. Byla skvělá. Tak jako ostatně vždy. Na všech pódiích, všude zněla jen a jen vysoce kvalitní muzika všech možných elektronických stylů. A lidi si to maximálně užívali. Pro mě byly vrcholy festivalu v setech DJ Markyho, M.A.N.D.Y., DJ Rush, Marco V či Michaela Buriana, Moguaie, a samozřejmě koncertech Stereo Mcs, Rex The Dog a Scan X. Děkuju, děkuju, děkuju za sebe i za vystupující.

UM DJ stage nastavilo nový standard, byl to fakt mazec a když při setu Michaela Buriana jemně mrholilo, lasery vykouzlily miliardy světelných kuliček v prostoru, což byl pro mě neuvěřitelný zážitek. Nikdy jsem něco takového neviděl a moc za to tam nahoře děkuju, bylo to nadpozemské.

Ostatně, letošní hudební produkce na Summer Of Love mi dala ještě jeden dárek. Tolik kvalitní a dobré muziky jsem jsi vždycky přál, od té chvíle, kdy jsem vůbec s party začal. Ale ten dárek je jiný… Jsme v Čechách a někdy to bývá házení perel sviním. Fakt. Dobrá hudba u nás lidi zajímá jen malinko. Ten dárek totiž spočívá v otevření očí a naprosto jiné koncepci od příštího roku. Je nejvyšší čas tenhle krok udělat. Kvalitní nabídku hudby posílit o jedno až dvě světová TOP jména. Už se na tom pracuje.

Nebojte nezklamu nikoho z z vás, kteří SOL dlouhé roky podporujete. Bude to vždycky festival o kvalitní muzice. Bohužel ale musíme dělat festival v zemi, kde vedou Kabát, Chinaski, fotbal, hokej, pivní kultura a hypermarkety.

Co myslíte, změníme to? Bez vás to nedokážu. Co jsem se měl příležitost se s vámi bavit na SOL, vím moc dobře, že jste na mé straně. Ani nevím, jak vám poděkovat. Říct, že vás miluji je klišé. Ale je to tak. Nejsem ten typ promotéra, co se chce na vás napakovat a je mu všechno jedno. Pro všechny závistivce mám dobrou zprávu, nebojte, ani letos jsme nevydělali. Jsme produkční tým lidí, kteří opravdu vážně berou svou práci jako životní poslání. Žijeme Summer Of Love, XMAGem, vším tím okolo. A to, že to tak máme je prostým vyjádřením našich životů. Rok Osudu. Pro vás, stejně jako pro nás. Četl jsem chaty na různých serverech a nebudu se k tomu vyjadřovat. Další důkaz české ubohosti a zamindrákovanosti, jasný důkaz, že do Evropy máme opravdu ještě daleko. Nejvíc mě pobavil názor kohosi, kdo by nejvíc chtěl zrušit drum’n’bass pódium, protože podle něj je ta muzika ubohá a debilní. Fakt nevím, kdo je tu debil… Sice to byl komunista, ale řekl jednu dobrou věc. “Lidé, bděte!”. Jmenoval je Julius Fučík a řekl to krátce před popravou. Dokážete si vůbec představit, že by jste byli v jeho situaci? Že by vám usekli hlavu, že by tu byl fašismus nebo komunismus, nebo nějaký podobný svinstvo? To, že dnes máme hypermarkety a blahobyt neznamená, že zítra to bude taky. Kdo vyloučí, že nepřijde další Hitler? Problém je v tom, že si to dnešní mladý lidi ani trochu neuvědomují a jasný důkaz, potvrzující tento fakt je ke slédnutí na chatech. Tolik lidské hlouposti, ubohosti a primitivismu těžko najít.. Ano. Lidi, probuďte se.

A teď SOLary..

Jestli můžete, promiňte ten hloupý nápad se SOLary a vůbec problémy s bary. Já ani Tomáš nejsme zrovna hostinští, takže na tyhle služby musíme najímat někoho třetího. Oficiální omluva za to bude v závěrečné tiskové zprávě, tady nabídnu alespoň svůj osobní pohled.

Průser jménem SOLary a vůbec catering na SOL jde mimo mě, dělá to pro nás agentura, která evidetně selhala. Řeknu snad jen jediné, žádné SOLary už nikdy nebudou. Nechtěli jsme je s Tomášem už předtím, ale bylo nám garantováno, že vše bude zcela bez problémů. Výsledek znáte. A abyste věděli, byl jsem tím nasraný tak asi 1000x víc než vy, jenom jsem s tím neměl šanci nic udělat a k tomu to všichni házíte na mě, byť za tohle opravdu vážně nemůžu. Kromě toho, že kohokoliv se mě na to ptal, poslal jsem ho za Pavlem Žákem. Diky za pomoc s tímhle průšvihem, protože třeba k tomu vracet SOLary 1 ke 1 pomohlo až to, jak jste se na Pavla Žáka vrhli a zdeptali ho. I on už uznal, že to byla velká a zásadní chyba, a že se nikdy už nebude opakovat.

A abyste věděli, co si o tom opravdu myslím, vyhlašuji na Techno.cz velkou soutěž o 10 vstupenek na SOL 2009. Podobně jako nedávno už jedna taková byla. Ale namísto nejlepších zážitků ze SOL tentokrát vyhrají ti, kdo budou mít 10 nejhorších zážitků se SOLary.

Tak zase za rok, snad s lepším počasím a bez problémů, typu ty blbé SOLary. Je neuvěřitelné, jak celý festival dokáže zničit ne extrémní počasí, ne zrušení top star, ale obyčejné a pitomé SOLary. Nebojte, už se to nestane. A jestli mi chcete pomoci, napiště svůj názor na pavelzak@summeroflove.cz.

Diky všem za letošní Summer Of Love! Tady si úplně na závěr dovolím trochu astrologie a numerologie, protože bez toho bych nebyl schopen běžným lidem vlastně vůbec nic vysvětlit, jaké to pro mě opravdu bylo. Berte mě klidně za blázna, pokud tomu nevěříte.

Letošní rok je rokem Osudu, v klasické post-egyptskořímské civilizaci. Součet čísel 2008 dává 10, k tomu jsou tam dvě nuly, znamenající selhání komunikace. A Osud je numero, které jasně praví, že jen ten, kdo je plně připraven, kdo dobře dělal a kdo si za svým stojí, ten obstojí. Kdo připraven nebyl, dělal špatně, toho kolo osudu semele. Rok ve znamení Osudu prostě hodně změní, naposledy by v roce 1999 a když si vezmete, co všechno se tehdy změnilo… Zároveň je to rok, který po každém vyžaduje hodně moc, v tomto roce se rozhodovalo především o budoucnosti. O tom, kdo od Osudu dostane oprávnění jít dál, koho tenhle rok posune a koho kolo Osudu otočí jinam nebo rovnou semele a rozdrtí.

A pak je tu měsíc, Luna. Už asi dva roky studuji takzvaný lunační cyklus, což je velice náročná záležitost. Byť v dnešní hypermaketové a technologické době lidi na Lunu obvykle kašlou a nezajímá je to, je to právě Luna která maximálně ovlivňuje naše životy a především mozky. Ještě aby ne, když Luna zvedá hladinu moří o celé metry… V pátek 1.8.2008 byl krátce před jedenáctou dopoledne nejprve Nov, asi 50 minut po něm pak částečné zatmění Slunce. Už tohle astrologicky znamenalo velmi silnou energii. V sobotu 16.8.2008 byl naopak Úplněk, ve 22.56. A krátce po půlnoci bylo 80% zatmění Luny. A to už byla skutečně silná magická kombinace.

Nemůžu tu tedy nenapsat to, co se mi stalo ten sobotní den. Bylo to totiž skutečně velmi magické.. Začalo to vlastně už v pondělí v Roxy. To vedro na warm upu mi připomělo zlatou éru L-Klubu. Pak jsem na posledním warm upu v pátek stál v L-Klubu před vchodem, sledoval jak lije a mluvil s Tomášem Zilvarem. Bylo to něco jako déjà vú. Úplně stejnou situaci jsem totiž už jednou zažil, když jsme v roce 2000 dělali SOL na Mácháči. Mimo jiné, byla to od toho roku 2000 první party, kterou jsem v L-Klubu dělal sám na sebe.

V sobotu jsem někdy po 11 dopoledne přijel na Závodiště a když jsem viděl, v jakém je to tam stavu, zděsil jsem se. Všichni tři šéfové festivalu, tedy kromě mě ještě Tomáš Zilvar a Pavel Žák jsem si šli sednout do kanclu a jednali jsme o tom, zda to vůbec dokážeme, zda se vůbec festival podaří otevřít a spustit, nebo zda to raději zrušíme. V nejvypjatější chvíli jsem Pavla s Tomášem nechal v kanclu a šel jsem ven, chodil jsem vzadu za kanceláří po dráze a snažil se zkoncentrovat. Modlil jsem se, pokusil se v tom stavu meditovat, abych se obrátil dovnitř sebe a dokázal ustát náročnost té chvíle se ctí. Jsem totiž někdy hrozně impulzivní a strašně rychle se pak vytočím a potom neznám mezí, řvu jak tur, urážím všechny kolem a vůbec, jsem v takové chvíli něco jako idiot. A protože se znám, viděl jsem, že právě tohle nastupuje, tak se to dá říct taky tak, že jsem se šel rozdýchat. A jak jsem tam tam chodil, našel jsem v trávě pohozenou korunu. Starou českou korunu z roku 1969, tedy z roku, kdy jsem byl stvořen. Znamení Osudu v roce Osudu? U mě to změnilo úplně všechno. Vrátil jsem se do kanceláře a řekl jedno jediný. “Kluci, to dáme. Pojďme ale teď makat, řešit budeme potom.”

Teď dokončím magickou rovinu. Když hrál Vladimir 518, vzpoměl jsem si, že je Ůplněk a podíval se na oblohu. Asi na 5 minut byla Luna vidět, uprostřed děště a mraků. A když pak nastalo zatmění Luny. To už hráli Stereo MCs, obloha se otevřela a bylo to vidět. Chtěl jsem jít za Robem Birchem na pódium a říct mu to, protože on to nemohl vidět. Jeho to totiž taky zajímá. Bylo to kouzelné, přímo magické. Luna v Úplňku v zatmění byla vidět snad 30 minut. A vidět to začalo být, když Stereo MCs zahráli Creation… Kouzlo? Oficiální zhodnocení připravíme na pondělí. Teď si jdeme alespoň trochu odpočinout.

Aleš Bleha
SUMMER OF LOVE

SUMMER OF LOVE

Sobota 16. 8. 2008
Předprodej 825/910 Kč, VIP za 1499 Kč
Vystupují:
Stereo MCs, M.A.N.D.Y., Apparat, Dj Rush Gregor Tresher, Felix Köcher & Eric Sneo, Space Djz, Scan X, Ed Rush & MC Ryme Tyme, Noisia (NL) Dj Marky & MC StaminaTeebee & Calyx, Break, Blank & Jones, Menno de Jong, Matthew Dekay, Renato Cohen, Lynx a MC Kem, Richard Durand, Daho & Ginger, Reznyk & Dialect, Agent,Dj Jerry a další jména již brzy.
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |