Joonas Hahmo: Vyžaduji pomalejší BPM

Joonas Hahmo: Vyžaduji pomalejší BPM

06. 10. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Po letní přestávce ožije 10. října opět v Brně dobře známá tranceová noc E-Motion. Jedním ze zahraničních hostů bude i finský DJ a producent Joonas Hahmo, který nás na Flédě zavede do hlubších vod progressiveu. Co dalšího chystá, jak to vypadá s projektem Alt+F4 a další zajímavosti najdete dále v rozhovoru. Mimochodem, věděli jste, kolik je ve Finsku jezer?
Ahoj Joonasi, díky, že sis udělal čas pro náš rozhovor, jak se máš?
Ahoj Michale, potěšení na mé straně! Mám se fajn, díky.

Podle Tvého jména je ihned patrné, že jsi ze severu, konkrétně z Finska. V Čechách jsme se pomalu rozloučili s horkým létem. Jak vypadá léto ve Finsku a jak si prožil to letošní?
Tady ve Finsku léto skončilo už dávno a řekl bych, že začne brzy sněžit. Většinu toho letošního léta jsem trávil ve studiu a také jsem docela dost jezdil po vystoupeních.

Žiješ ve městě Tampere. Co bys nám o něm mohl zajímavého říct? Jaké je tu klubová scéna?
Ano, to je pravda. Žiji přímo v samotném srdci Tampere společně s mou přítelkyní a psem. Tampere je spíše malé město s asi 200 000 obyvateli. V současnosti tady není moc velkých akcí, ale máme tu hodně menších opravdu příjemných klubových nocí, kde samozřejmě hrají i zahraniční hosté.

Joonas Hahmo

Když se řekne Finsko, tak se mi vybaví vodka, mobilní telefon a hokej. Jaký máš vztah k těmto třem artiklům? Na jaké další bys rád upozornil?
Heh...no, používám mobil Nokia, sleduju hokej a u toho někdy popíjím Finlandiu, takže bych mohl říct, že to jsou pro mě dobře známé věci. Co také určitě všichni ví, že z Finska pochází Santa Claus. Zmínil bych ještě jednu věc, že náš prezident Tarja Halonen vypadá jako Conan O’Brien!

Ještě mě napadla jedna věc. U nás se říká, že je Finsko země tisíce jezer. Spočítal někdo někdy, kolik jich opravdu přesně je?
Ano, přesný počet jezer ve Finsku je (věř nebo ne) 187 888!!

Pojďme už ale k hudbě. Momentálně celosvětově boduješ s aktuálním singlem Cocktail Bar. Proč vlastně název Cocktail Bar?
Nejprve jsem ho chtěl pojmenovat jen “Cocktail”, protože jsem měl pocit, že je to dobrá směsice několika různých stylů. Ale nakonec jsem se rozhodl pro název “Cocktail Bar”. Nevím proč, bohužel k tomu nemám nějaký jiný zajímavý příběh.

Co chystáš nového?
U Anjunadeep mi vyjde další singl “Tampere By Night”, který také Above & Beyond vybrali na jejich Volume 6 kompilaci. Momentálně pracuji na několika nových skladbách a také na pár zajímavých spoluprácích. Mám také rozdělaných hodně remixů pro různé labely. Po zbytek roku budu také docela vytížen hraním po Evropě a Finsku.

Tvoje jméno je nedomyslitelně spojeno mimo jiné s projektem ALT+F4, kde spolupracuješ s Matti Kotalaem. Musím se přiznat, že Váš track z roku 2004 Alt+F4 – Alt+F4 naprosto zbožňuji. Od té doby vyšlo pod tímto projektem ještě několik výborných remixů a teď dlouho nic. Jak to tedy teď vypadá s tímto projektem, máte s Mattiim v plánu něco nového?
No, od chvíle, kdy jsem kompletně změnil svůj styl a snad také i trošku zestárnul, tak vyžaduji poněkud pomalejší BPM u tracků, které hraji a produkuji . Pokouším se také vytvořit nějaký nový čerstvý zvuk a zjistil jsem tak, že už tranceu nemám co nabídnout, takže jsem se dal na house music s prvky, které jsem míval rád v tranceu. S Mattiim na ničem novém neděláme a už to tak také vypadá, že Alt+F4 se stane víceméně historií.

Za poslední rok se na tranceové scéně objevilo několik opravdu výborných producentů z Finska a včetně Tebe se mluví o „svěžím větru ze severu“. Čím si to vysvětluješ? Kdo Tě poslední dobou zaujal a na koho bys rád upozornil?
Nejsem si úplně jist důvodem, ale řekl bych, že hodně producentů se snaží společně spolupracovat a víc se o dělání hudby naučit. Vypadá to také, že Finové jsou trpěliví lidé a raději vloží více času do vypilování konečné podoby tracku, než ho pošlou nějakým labelům atd.

Jako DJ si už hrál na spoustě akcí. Na kterou z nich nejraději vzpomínáš a naopak na kterou bys nejraději zapomněl?

Zažil jsem hrozně moc skvělých akcí, takže je pro mě dost těžké vybrat tu nejlepší, ale asi ta opravdu nej byla legendární Love Parade 2006 v Berlíně. Zajímavé ovšem je, že bych tuto akci mohl také označit jako moji nejhorší, protože letecká společnost na cestě do Berlína ztratila moje desky. Naštěstí na tom samém floatu hráli i Super8 & Tab a já si mohl půjčit jejich desky, uf! (díky chlapi, máte to u mě!)

V České republice budeš hrát poprvé. Je to pro Tebe úplně neznámá země nebo jsi už o ní něco slyšel?

Ano, tohle bude moje první návštěva České republiky. Moc toho o Vaší zemi nevím, ale doufám, že se to během mého pobytu změní! Fakt se těším!

Na E-Motion hrál ze severu zatím jen Airbase ze Švédska, ty budeš první, kdo tu bude reprezentovat Finsko, takže na co se od Tebe mohou lidé na Flédě těšit? Vím, že momentálně hraješ spíše progressive ala Anjunadeep, ale přeci jen jsem si jist, že určitě nejsem sám, co by si přál slyšet Alt+F4 – Alt+F4 přímo od Tebe, takže můžeš nám to slíbit?
Můžete se těšit na směsici progressive houseu, electro houseu, progressive tranceu a new school techna. Co se týče Alt+F4, originál tohoto tracku je pro mé současné sety příliš rychlý, asi o 10 BPM. Nemohu slíbit, že ho zahraji, ale zkusím si něco připravit ;)

Budeš tu hrát společně se Sophie Sugar a Mike Windem, jak se na to těšíš?
S Mikem Windem jsem mluvil po MSN a těším se na setkání s ním! Těším se také, že budu moct poznat Sophie! Jsem si jist, že to bude skvělá noc.

A na závěr, měl bys nějaký vzkaz pro své fanoušky?

Vím, že někteří z Vás by radši ode mne slyšeli spíše uplifting trance, ale chtěl bych Vás vyzvat, abyste zapomněli na to, co jsem dělal v minulosti jako Alt+F4 a zaposlouchali se do nového zvuku, který se nyní snažím vytvářet.

Díky za rozhovor a uvidíme se na Flédě!

Tobě taky díky a v Brně na viděnou!

Dodal: David Linhart, E-Motion
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

E-MOTION

Pátek 10. 10. 2008
Vstup: Předprodej 200 Kč
Vystupují:
Sophie Sugar, Joonas Hahmo aka Alt +F4, Mike Wind, Staircase, Stepan Bruck, Michal Poliak, Hellman, Louis Elio, Shala, Clara Bailar, Michal Pesina, Kellys, Hawran
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika