Alternativní menšina vs. budoucnost národa?

Alternativní menšina vs. budoucnost národa?

26. 10. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (9)
Zdálo by se, že další díl série Rada ČRo vs. Wave může nechat soukromá rádia v klidu. Zpovzdálí mohou sledovat podivuhodnou tragikomedii, kde o mladé posluchače jde ve skutečnosti až v poslední řadě. Ale to, co přinesl zápis ze čtvrtečního jednání Rady ČRo, už k smíchu není. Čtěte vyjádření Radia 1.
Že se předseda rady Jiří Florian a radní Antonín Zelenka spoléhají na neověřený překlad a neodborný názor k písni Swastika Eyes od skupiny Primal Scream a naprosto mylně z toho vyvozují fašistické tendence této skupiny, je smutné a nekompetentní. Že radní formulují své obavy z působení anglicky mluveného převzatého pořadu z BBC na „tyto děti, které ještě nemají utvořený jasný vztah ke světu“ nešťastně kádrováckým slovníkem, je zase dokladem míjení se s realitou.

Co se ovšem přehlédnout nedá, je výrok programového ředitele vysílání Českého rozhlasu, pana Richarda Medka: „Ta stanice (rádio Wave) byla založena (…) jako alternativní rádio, zaměřené na alternativní kulturu a na skupinu alternativně myslících a cítících. Což je skupina menšinová. (…)
Tato menšinová skupina podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle.“


Radio 1 je také alternativní rádio, zaměřené na alternativní kulturu a na skupinu alternativně myslících a cítících. Podle posledního průzkumu Radioprojekt poslouchá Radio 1 75 000 posluchačů týdně. Oproti jiným komerčním stanicím jsme menšina. Ale to nedává panu Medkovi žádné oprávnění nás vyloučit z budoucího dění v tomto státě.

V demokratické společnosti je rétorika, jakou předvedl pan Medek, zcela nepřijatelná. Z tohoto důvodu žádáme veřejnou omluvu pana Richarda Medka všem těm, kteří jsou součástí alternativní kultury, ať už jako její tvůrci nebo její spotřebitelé. Zároveň by měl pan Medek přijmout plnou odpovědnost za takový výrok a zvážit své setrvání ve funkci programového ředitele veřejnoprávní instituce, která má ze své podstaty menšinové skupiny chránit a podporovat.

Saša Michailidis
ředitel alternativní rozhlasové stanice Radio 1
9 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

01. 11. 2008 | 00:27:57
+0 | -0

Zpět o 25 let!

Právě jsem se vrátil z Outůhušákovic arény,protože mám rád kapelu Free ze 60.let a viděl jsem tam český standard,lidi bez vkusu nadšeně plácající mimo rytmus na Radio Gaga,ani ne před týdnem jsem viděl jiné vykopávky,Thin Lizzy(též přišli o svého leadera),ale vystoupení bylo tak 10x vkusnější než torzo Queen se zmiňovaným Paulem Rodgersem,ovšem do Retra se taky vešlo asi 20x méně lidí.Když do Prahy přijeli částečně i na mé pozvání fantastičtí The Church,jejichž šéf Steve Kilbey považuje U2 za neuvěřitelně vykalkulovanou partičku(a má samozřejmě pravdu),tak ve Futuru bylo dohromady kolem 40 lidí(z nich bylo jen 15 Čechů!),ovšem pravidelné 80ties diskošky jsou již dekádu každý pátek i sobotu plné nejen v budově na Smíchově.Ti,co tam chodí pařit jsou přesně ta budoucnost národa,která dělá pacičky na "Queenech".V 70.letech,kdy tahle post-hipízácká partička měla své jisté opodstatnění,ovšem bylo nepřípustné oficiálně podporovat podobnou kulturu,neboť se zcela jistě neslučovala s představou životního stylu pokrokové mládeže v socialistickém táboře.Snahy aparátčíků korigovat pod různými záminkami myšlení lidí je nekonečná a dokud budou lidi ovečky bez mozečků,ale i bez špetky vkusu ve svém chování,tak tací chudáci budou i úspěšní.Už jen ta výmluva,že jeho slova byla vytržena z kontextu něco vypovídají o samotném protagonistovi celé kauzy.Jen bych se rád třeba jednou opravdu dozvěděl,co za tím vším je,že by opravdu Radio Wave vadilo Evropě 2?Samotná kvalita radia Wave je tzv.dost diskutabilní,neboť stejně jen Radio Eins se dá v Praze poslouchat,Wave alespoň však neruší žoviálními žvásty absolutně dementních moderátorů a hudba tam hraná je celkem přijatelná(v mezích omezenosti "našeho" vkusu).Závěrem jen poznámka,že kvůli peticím tady snad ještě nikdy nikdo neodstoupil a že bude trvat vážně ještě hodně dlouho,než se to tady jednou ve všech směrech bude jen blížit evropskému normálu,kde by podobný pantáta za zhruba stejně blbé výroky na adresu lidí,kteří to na rozdíl od ostatních mají v hlavě srovnané,dávno hledal jiný džob..
Obsession
30. 10. 2008 | 14:40:44
+0 | -0

YannD

pokládáš, nepokládáš, platíš každopádně :)
YannD
30. 10. 2008 | 13:44:51
+0 | -0
Já se zcela nekriticky za budoucnost tohoto národa pokladám... ...a právě z toho důvodu si myslím, že celé jednání byla maskovaná absurdní rozhlasová hra:-)
Obsession
30. 10. 2008 | 13:27:39
+0 | -0

smutne a bohuzel ne prekvapive

Nejsem budoucnost tohoto národa protože poslouchám jediná poslouchatelná česká rádia, která nefrčí na playlistech z předrevoluční doby okořeněných nějakým tím hitem. Díky že už v tom mám o něco jasněji.

Nejdřív seberou Wave vysílací frekvenci, pak tahle maškaráda. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Ale mohli to udělat aspoň trochu chytřeji. Spojovat ultralevici s fašismem může jen korunovaný blb!





http://www.digizone.cz/clanky/rada-ceskeho-rozhlasu-obvinila-radio-wave/
YannD
29. 10. 2008 | 19:03:11
+0 | -0

To:Jedi

Mrkni sem: http://www.facebook.com/group.php?gid=42301238501&ref=mf příp. sem: http://klusak.blog.respekt.cz/c/55236/Vec-Vyzva-k-odstoupeni-predsedy-Rady-CRo-Kauza-Swastika-Eyes.html Jinak škoda mluvit...
Jedi
28. 10. 2008 | 13:14:23
+0 | -0
Já si nepřeju platit rozhlas. poplatky takovýmu ignorantovi! Pryč s ním! Petice za odvolání někoho takovýho by byla na místě..
PTR
27. 10. 2008 | 21:49:12
+0 | -0

To je hnus velebnosti

Kdo si myslí že je, aby mohl tvrdit kdo je a kdo není budoucnost tohoto národa?

27. 10. 2008 | 21:46:46
+0 | -0

Je to smutné

Je smutné, že skoro 20let po pádu totalitního režimu se naše společnost v rovinách demokracie, svobody a rovnosti (nikoliv rovnostářství) téměř nikam nedostala. Tenhle případ je jen jedním z mnoha... a tak tu máme naoko demokracii, ale pořád dál vládnou mocenské zájmy, touha řídit a nařizovat, ovládat. A společensky negramotný národ se usmívá a spolehlivě reaguje na každý populistický politický výrok. Už jen fakt, kolik voličů volí komunisty, je každému inteligentnímu člověku k pláči.
kcz
27. 10. 2008 | 21:33:05
+0 | -0

fuj

dala jsem si audio poradu čro před spanim a mam dojem ze se probudim do osmdesatych let....komunismus mi dychl na tvar
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika