Příběh o The Residents

Příběh o The Residents

02. 11. 2008  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Obyvatelé. Tak se do češtiny dá přeložit název hudebního kvarteta The Residents; hudební skupiny, jejíž jednotliví členové už více než 30 let nevyšli z anonymity svých masek. A právě The Residents vystoupí 20. listopadu v Akropoli se svou novou show The Bunny Boy.
Kdo chce, může se o Králičím chlapci dozvědět více zde, nemá ostatně cenu jakkoli se snažit celou performanci popsat, když uvážíme, že to v Akropoli vlastně ani žádní praví Residents nemusí být. Kdo se objevuje za obrovskými očními bulvami, klasickou maskou Residents, totiž dodnes nikdo pořádně neví.



Celý příběh The Residents by mohl začínat známým „bylo nebylo, za velkým mořem, poblíž města San Francisko v Kalifornii chcíplo čtyřem chlápkům auto. Kdyby nechcíplo, možná by dojeli až do San Franciska, ale takhle zkejsli v městečku San Mateo, kde jim horko asi pořádně uvařilo mozky, protože jejich první něco-jako-desky se jmenovaly Rezatá ramínka pro doktora (Rusty Coathangers for the Doctor) a Balada o zaseknuté spoušti (Ballad of Stuffed Trigger)“.

Zdá se, že jim hlavy nevychladly ani do roku 1971, kdy vyprodukovali desku-nedesku Sex s dětmi (Baby Sex), na jejímž obale žena orálně ukájí malé dítě (provokace, nic než provokace). V San Francisku, kde konečně po roce The Residents dorazili, založili Ralph Records a poprvé se oficiálně představili širšímu publiku deskou Santa Dog, kterou jako pohlednici rozeslali známým osobnostem k Vánocům 1972. V San Francisku také zabředli do nikdy nekončící práce na svém podzemním filmovém díle Vileness Fats, které ovšem nedokončili zřejmě proto, že se asi seznámili s kalifornskými hudebními fašouny, pod jejichž vlivem vydali desku Třetí říše rokenrolu (Third Reich ´n´ Roll). Slyšel jsem úryvky těchto šlágrů 60. let, které Residents protáhli mlýnkem na maso a došlo mi, proč ti hoši (nebo zvířata) nosí masky: Třetí říše rokenrolu byl bezesporu nejsprostší hudební anonym zaslaný rozvíjející se komerční mašinérii té doby.

Maskou samou o sobě bylo i album Nedosažitelní (Not Available). Jako bez masky zní sice název dalšího alba, Poznejte Residents (Meet The Residents); toto album ale žádným způsobem k odhalení pravé totožnosti hudebních chuligánů, The Residents, nepřispělo…Pohádka pokračuje a chýlí se skoro až ke špatnému konci, odhalení a komerčnímu znásilnění našich Obyvatel. Na poslední chvíli ovšem přichází princ Velký krtek (album Mark Of The Mole – volně „Značka Krtka“) a zachraňuje kapelu před účinky otráveného jablka zlé čarodejnice, která si říká Komerce. V boji o záchranu princi Krtkovi paradoxně pomáhá Komerční album (The Commercial Album), o kterém údajně anglický tisk rozhodl, že to „skutečně nemůže být tím, co by lidé měli poslouchat“. Boji proti čarodejnici Komerci ale na druhou stranu nepomohlo Eskimo, nejúspěšnější album The Residents. I přesto pro mě osobně zůstává nejstravitelnějším albem, které kdy The Residents vydali.



Daleko od pokroucených tónů Třetí říše rokenrolu a 40 minutových šlágrů Komerčního alba Eskimo vzdává holt původním kulturám, které západní civilizace svou těžkou ocelovou botou zadupala do země. Na druhou stranu ale není ani historickým vyprávěním, je spíš temnou pohádkou: příběhy jako Lovení mrožů (Walrus Hunt), Porod (Birh), Duch, který krade děti (A Spirit Steals A Child), Polární hysterie (Actic Hysteria) nebo Rozzlobený Angakok (Angry Angakok) nahánějí hrůzu – nejenom jako příběhy o úplně odlišném a někdy krutém způsobu života, ale také jako netradiční hudební díla plná nezvyklých zvuků. Skladba A Spirit Steals A Child je záznam rituální oslavy na konci lovné sezóny, při které zmizí jedno z eskymáckých dětí. Duch, který jej ukradl, je podle mytologie napůl tuleň a napůl žena, která je hnána neukojenou touhou po vlastní ratolesti. Skladba plná dětského pláče, hromadně odříkávaných veršů a práskání bičů musí strhnou každého posluchače. Stejný účinek má Polární hysterie, příběh o ženách, které v polární zimě, půl roce tmy, podléhají senzorické deprivací a trpí halucinacemi a ztrátou paměti. Svištění mrazivého polárního větru za temných nocí nahání husí kůži. Čistá hrůza pak proudí z hartusení Rozzlobeného Angakoka (eskymácký kouzelník), který potrestá pochybovačného lovce tím, že ho předhodí obrovskému hadovi prokusujícímu si cestu ledovou krou.

Abych dokončil celé vyprávění, je potřeba zmínit, že se Princ Krtek, stejně jako třeba Králičí kluk, dočkal skoro-divadelního zpracování s prvky muzikálu a koncertního vystoupení. The Residents se po krátkých finančních kotrmelcích, které provází každý nezávislý příběh, nakonec vzpamatovali a úspěšně absolvovali celosvětové turné. V Japonsku zaujali velmi temným albem Velká bublina (The Big Bubble), svůj návrat a překonání krize oslavili epopejí Bůh ve třech osobách (God in Three Persons). Hudební svět opět předběhli v roce 1995 se svým multimediálním CD The Freak Show, stejně jako na konci 70. let, kdy natočili jeden z prvních minutových „hudebních filmů“, předchůdců moderního videoklipu. V roce 1995 také vystoupili poprvé v Čechách, v divadle Archa v Praze, kde spolu s českou legendou Už jsme doma (UJD) připravili Freak Show Live! Naposledy se do Prahy podívali v roce 2003. Po 5 letech se tedy máme opět na co těšit. Vsadím se, že o zábavu bude dobře postaráno.

Zdroj: Wanek, M. – Císař, K.: Mezi čtyřma očima, Argo 1995.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: THE RESIDENTS

Čtvrtek 20. 11. 2008
Vystupují:
LIve: The Residents
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika