Dj Reset: Na party chodím jen kvůli hudbě

Dj Reset: Na party chodím jen kvůli hudbě

08. 11. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
U hardtechna či schranzu zůstaneme, jelikož k Apokalypse zkrátka už tak nějak patří a publikum ho miluje. Jistě znáte jména, jako jsou Killswitch, O.B.I. nebo jste určitě slyšeli o undergroundových schranz parties v klubu K2. Ano, mladý, divoký, plný nápadů a energie - Reset!
Ahoj Resete! Na úvod by mě zajímalo, co tě tolik fascinuje právě na hardtechnu, čím je pro tebe tento styl právě ten „nej“?
Ahoj. Mám rád poměrně specifickou podobu hardtechna, dynamickou, s velkým množstvím prvků, jako jsou breaky, melodie, vokály… Zkrátka každý track, který hraju, musí být něčím výjimečný, nemám rád monotónní plochy bez emocí. Ale obecně – mám rád techno, celkově jako styl a jsem v podstatě nakloněný jakékoliv jeho podobě. Stejně tak mě dokáže fascinovat i drum’n’bass, kterým občas také prolínám své hardtechno sety…

Ptám se, protože o tobě vím, že jsi dřív poslouchal spíš house a také speed garage, co tě tedy „přivedlo“ k hardtechnu? Hrál jsi někdy i nějaký jiný styl, třeba právě house?

Speed garage a house byly první styly elektronické hudby, se kterými jsem přišel do kontaktu a které zásadně ovlivnily můj další „hudební vývoj“. Postupem času jsem ale objevoval i ostatní směry, přecházel jsem postupně k tech-houseu, technu – u kterého jsem také na relativně dlouhou dobu „zakotvil“. Ale už jen cesta od houseu k technu jasně ukazuje, že rychlejší a tvrdší tracky byly přesně to, co mě posouvalo jinam. A dopadlo to tak, že jsem techno hrál na 155-160 BPM. Pak jsem se jednoho dne seznámil s Killswitchem, který mi pustil desky s hardtechnem a já si řekl „tak to je přesně to, co hledám“. A zbytek příběhu už, myslím, asi znáte…

Dnes tedy hraješ hardtechno… Mohl bys nám ale svůj sound nějak víc specifikovat a přiblížit? Co přesně od tebe můžeme na Apokalypse čekat?
Myslím, že hlavní rysy mých setů jsou dynamika, funky, break a DnB prvky, melodie… Mým cílem není hrát co nejrychleji, ale nabídnou publiku energický a zábavný set.

reset

Mnoho lidí dnes zastává názor, že největší sláva hardtechna je definitivně pryč. Souhlasíš? Je hardtechno stále tak populární, jak tomu bylo třeba před dvěma lety? Vyvíjí se tento styl ještě vůbec nějak?
Neřekl bych, že je hardtechno na ústupu… Možná se jen jako styl trochu změnilo, mnozí hardtechno DJové ubrali na rychlosti. Je to ale asi přirozený vývoj, který se dal předpokládat. Nic netrvá věčně, a to se týká i hudebních směrů. Je pravda, že někteří lidé ztratili o hardtechno zájem, ale na druhou stranu zase přibývají noví, kteří objevují kouzlo tohoto stylu…

Právě ve tvé rodné zemi, v Maďarsku, má hardtechno stále velmi silnou „základnu“. Koná se u vás mnoho hardtechno eventů, kluby, jako K2 nebo M47, jsou známé zejména díky divokým hardtechno večírkům. Čím to je, že je u vás hardtechno tak oblíbené?
To je zajímavá otázka, na kterou ale neumím dost dobře odpovědět. Ale myslím, že to je dané tím, že v Maďarsku bylo vždy hodně oblíbené techno, které zde bylo dlouho tím nejtvrdším stylem taneční hudby. Když se potom u nás objevilo hardtechno, mnoho lidí v něm našlo to, co u nás v tomto směru chybělo. Ale ten pravý důvod, proč je v Maďarsku hardtechno tak oblíbené, je stále záhadou…

Jsi jedním ze zakladatelů uskupení NGOHT (New Generation Of Hardtechno). Můžeš nám NGOHT víc přiblížit? Co je vaším hlavním „cílem“?
Na začátku byla naším hlavním cílem popularita hardtechna především v Maďarsku, dnes už se snažíme o to, abychom pronikli i do ostatních zemí. NGOHT má několik členů, které spojuje stejný styl hudby, ale každý z nás hraje odlišně, má svůj vlastní styl…

Kolik členů v současné době NGOHT má? A prozraď nám, jak se DJ může stát vaší součástí.:)
V současné době má NGOHT pouze čtyři členy, kterými jsou Killswitch, O.B.I., Nilux a já. Je to naprosto dostačující počet k tomu, abychom mohli víc fungovat jako celek, mohli vzájemně spolupracovat… Takže nové členy zatím ani nehledáme.

Právě s Killswitchem často spolupracuješ – můžeš nám prozradit, zda-li něco společného plánujete i do budoucna?
Máme spoustu plánů a i když to vypadá, že jsme se každý vydali vlastní cestou, opak je pravdou. Každý máme i mnoho jiných aktivit mimo hudbu, takže není tolik času na to naše nápady realizovat, ale věřte mi, že do budoucna vás ještě možná hodně překvapíme.:)

Co ty a produkce? Kdy jsi vlastně s realizací vlastních tracků začal? A co považuješ za svůj největší dosavadní úspěch – v tomto směru?
Když jsem se začal o techno a hardtechno víc zajímat, měl jsem vždy jeden problém – na trhu nebylo dost tracků, které by mě zajímaly, měl jsem vždy poměrně specifický vkus co se týká výběru hudby. Takže jedinou cestou byla vlastní produkce. Moje poslední deska zatím vyšla na našem labelu – NGOHT002. Jinak stále pracuju na dalších releasech, ale potřeboval bych trochu víc času na to, je dokončit. Dnes je tolik nekvalitní hardtechno produkce, že si říkám – není nutné vydávat jednu desku za druhou jen proto, aby „něco vycházelo“. Lepší je být trpělivý a vydat až to, co za to skutečně stojí.

A obecně – nejzásadnější moment ve tvé dosavadní kariéře?
Asi nejdůležitější bylo spojení s NGOHT, pak také vydání mé první desky – kterou se mi splnil můj dávný sen.

Čeho bys rád coby DJ a producent dosáhl? Máš nějaký sen?
Těžká otázka, hlavně když jeden z mých hlavních snů musí zatím zůstat tajemstvím… Ale určitě bych si přál vydat do budoucna co nejvíc úspěšných desek a asi jako každý DJ, přál bych si hrát na těch nejzajímavějších místech po celém světě.

Zpátky k Apokalypse… Jak hodnotíš line-up? Věřím, že po hudební stránce ti budou asi nejblíž Torsten Kanzler a Frank Kvitta, ale říkají ti něco i ostatní jména – Adam Beyer, Oscar Mulero, Cristian Varela…?
Abych byl upřímný – jména samozřejmě znám, ale co se týká hudby a produkce, nejbližší je mi Adam Beyer. Jeho desky na Drumcodu a geniální spolupráce s Henrikem B se nedá jen tak zapomenout.:) Jejich hudba byla dlouhou dobu součástí mého života. Jsem moc rád, že si můžu s Adamem zahrát na jedné akci.

Styl, který ty hraješ, bývá v line upech často obsazován až na úplný závěr akcí… Nemáš s tím problém – vydržet celou noc vzhůru a čekat na svůj ranní set? Můžeš třeba pít během noci alkohol?
Už jsem si na to zvykl, že většinou každou party ukončuju.:) Ale na začátku jsem s tím trochu problémy měl, to ano. Dnes se snažím před každou akcí pořádně vyspat, tedy pokud to jde. Alkohol před hraním i během něj piju, v rozumném množství, ale pokud se vyskytne třeba nějaký problém s technikou, zvukem, je pak celé hraní daleko náročnější.

Poslední otázka - taneční scéna je všeobecně často a odůvodněně spojována s drogami. Co myslíš, může svět kolem elektronické hudby bez drog vůbec plnohodnotně existovat?
Myslím si, že může, protože je pořád dost lidí, kteří drogy neberou, k takovým patřím i já. Na party chodím jenom kvůli hudbě, kterou si dokážu vychutnat i bez drog. Lidé, kteří berou drogy, je berou, nebo začnou brát i v běžném životě. Není to o hudbě, je to o lidech.

Ptala se: Misa V. Salacova,
Dodal: Dalin Vajčner, Apokalypsa, s.r.o.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOKALYPSA

Pátek 21. 11. 2008
Vstup: Předprodej 369 Kč
Vystupují:
Adam Bayer, Cristian Varela, Oscar Mulero, Space Djz, Frank Kvitta & Torsten Kanzler, Reset, Jerry, Home, Scorn, Misa Salacova, Michael Burian, Chris Sadler, Martin Gredner, Matamar, Molczik
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

16. 08. 2009 | 23:13:44
+0 | -0
Reset Is The Best !!!!!!!!!!!!!!!!!!
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika