Králičí hostina s The Residents

Králičí hostina s The Residents

25. 11. 2008  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Čtvrteční večer minulého týdne byl výjimečný – konala se králičí hostina. Hostů přišlo tolik, že se málem do jídelny nevešli. I přesto, že některým bylo zatraceně horko a u kulatých stolů seděli po desíti a někdy i po patnácti, skvěle si pochutnali. Počáteční nářky nad nedostatkem místa a špatnou obsluhou mizely tak rychle, jako se králičí kosti vršily vedle velkých talířů.
The Residents a Show Králičího kluka v Praze!
The Bunny Boy show měla v Praze svou premiéru v Akropoli dvacátého tohoto měsíce a všichni účinkující se na tu velkou událost velkolepě připravili. Čtyři členové kapely a jejich manažer a vypravěč v jedné osobě, údajně Homer Flynn, se na tu akci skvěle vyfikli: černé lesklé pláště, jakoby z rybích šupin, černé uplé kalhoty a punčochy přes hlavu - na té se topořily růžové králičí uši svítící do tmy, kouřem pronikaly světla miniaturních reflektorů sloužících namísto očí. Na Flynnovi byla poznat únava a smutek posledních dnů – rozcuchané šedé vlasy v čele, staré brýle s tlustými obroučkami, přes ramena tlustá deka s vousatou tlamou králíka na zádech, která se v druhé půlce změnila v králičí kostým. Skloněný skoro až na zem, to ze smutku nad ztrátou svého jediného bratra, a pobíhajíc po podiu, vyprávěl svůj strastiplný příběh o neúspěšném pátrání…



To pátrání začalo kdesi v Americe, v pokoji ztraceného člena rodiny, kde po něm zbyly pouze mlčící předměty každodenní potřeby. Byl to hlavně bratrův počítač, který se stal průvodcem po stopách vedoucích na ostrov PATMOS v Řecku – tam, podle všeho, proběhl zasvěcovací rituál černé magie, spojený s blížícím se koncem světa, kterého se Flynnův brácha účastnil. Vyprávění pomalu odhaluje pravou tvář Flynnova bratra: opuštěný manželkou, která mu utekla se svou manažerkou (co může být pro muže horšího než nevěra se ženou?), se vrhá do víru nikdy nekončící nákupní horečky, která ústí v šílenství. Zůstávají po něm krabice plné cetek a šílených kreseb (Boxes of Armageddon) – a také tajný vzkaz, který ho přesvědčil o tom, že se opravdu blíží konec světa (Secret Message). Zdá se, že šílenství zachvátilo také Flynna – ve chvílích největšího zoufalství propadá iluzi o tom, že sám zabil svého bratra a byl oním temným mužem, který se objevuje na fotkách z cest po Řecku (I Killed Him – In My Dreams, The Dark Man). Oba se neodvratně řítí do černé nekonečné tmy, zahalující celý svět, sežvýkaný obrovským „NĚČÍM“ (What If It´s True?). Černá tma všude kolem – ale hlavně za námi (The Black Behing). Obrátíš se a zkameníš!



Ten příběh každopádně nebyl tak jednoduchý jak se na první pohled může zdát. The Residents, kromě toho, že prakticky nikdo neví, jak vypadají a kdo vlastně jsou, zaujímali k mainstreamu vždy radikálně kritické stanovisko. Anonym hudebnímu průmyslu v 70. letech s názvem „Third Reich´n´ Roll“, anti-komerční „The Commercial Album“ nebo právě jejich poslední album „The Bunny Boy“ dokazují, s jakým odstupem se už přes 40 let na aktuální společenské a kulturní problémy dívají. The Bunny Boy neboli Králičí kluk není příběhem bez pozadí, jen tak vymyšlenou absurdní fraškou o jednom ztraceném bráchovi, který se na své cestě za smyslem života ztratil a hrozí mu černá tma nicoty. Je to hlavně obraz současnosti, a nejen v USA: informační uragány boří autority – náboženské, ale i světské – a na jejich místo, které zeje prázdnotou, se tlačí tisíce pseudo vůdců, kterým všem velí tetička Komerce. Příběh Králičího kluka je, jako vždy u The Residents, aktuální. Bere si na mušku lidskou blbost v kulisách informačního věku 21. století a drtí ji bizarností celého tyátru, který nechává diváky stát s otevřenou hubou, občasným výbuchem smíchu a zvláštním pocitem čehosi tajuplného. Přidejte si skvělou hudbu – v případě Králičího kluka typický residentský zvuk, tedy roztrhaný rytmus, zmatená kytara, zpěv doplněný o dětské a jiné vokály a znějící jakoby zpovzdálí (Rabbit Habit, Butcher Shop) – posolte špetkou ambientu (Patmos, My Nigerian Friend), naroubujte skvělou instrumentální I Like Black nebo zasněně melodickou Secret Room a dostanete kompletní balíček: The Residents a jejich zcela ojedinělá show Králičí kluk.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: THE RESIDENTS

Čtvrtek 20. 11. 2008
Vystupují:
LIve: The Residents
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika