Please the Trees v Akropoli podruhé

Please the Trees v Akropoli podruhé

15. 12. 2008  |  Autor: YannD  |  Komentáře (0)
Čtvrtek 11. prosince byl dnem, kdy tuzemská naděje indie scény, kapela Please the Trees, podruhé vystoupila v Paláci Akropolis a podruhé to byl výjimečný koncert. Přívlastek výjimečný není však produktem pouze tvorby samotné, nýbrž podpořen fakty, kdy v případě prvním kapela na půdě Akropole křtila debut, v případě druhém natáčela DVD.
Partu okolo Václava Havelky jsem poznal letos na Planet festivale a krátce na to si spojil souvislosti. Please the Trees byli pro mě do té doby téměř neznámým pojmem, oproti tomu selFbrush jsem už nějaký ten pátek znal. Pomyslné rovnítko mezi tyto dva pojmy vnesl právě Planet festival a že rovnítko to bylo podařené jsem se přesvědčil na dalším letním festivale Colours of Ostrava. Zakoupil jsem tedy debutovou desku Lion Player a ve čtvrtek 11. prosince se vydal tyto kytarové mágy poslechnout do klubového prostředí.

please the trees

A koncert splnil má očekávání, ostatně nerad se pletu a sázím na jistotu. Intimní atmosféra polotmavého klubu s pár línými světly dokonale souzněla s hudbou těchto kytarových snivců. Tomu ovšem předcházela předkapela a mému příchodu zase předcházely pracovní povinnosti, a tak jsem z předkapely slyšel pouhé 3 songy, které ovšem stačily na to, abych si jméno Veena zapamatoval a někdy v budoucnu se vrátil ke smazání tohoto restu. Výrazný vokál zpěvačky Veroniky a příjemně temné až dekadentní záchvěvy tónů ideálně navnadily ku poslechu v zákulisí se již chystajících Please the Trees.

Ti vznikli spojením do té doby instrumentální kapely Some Other Place a písničkáře Václava Havelky vystupujícím pod jménem selFbrush. Tento dnes již všeobecně známý fakt nelze vynechat protože právě ono spojení položilo základ postupně se rodícímu úspěchu. Plese the Trees působí dojmem, že jsou tady již hodně dlouho a přitom tomu tak není. Zrod kapely se datuje do roku 2006 a debut, který sloužil pomalu jako playlist koncertu spatřil světlo světa 7.12. 2007. Možná je to tím, že kapela si jde svojí cestou, což stále není samozřejmostí a touha po rychlém proniknutí do světa showbyznysu vede kapely mnohdy ke krkolomným kouskům. Důkazem, že toto není případ Please the Trees budiž fakt, že onen debut si vydali takřka sami u malého nezávislého vydavatelství Absent Hour records.

Please the Trees – It´s Not Me


Jak jsem uvedl výše, většina ten večer znějících skladeb pocházela z alba Lion Player, ale prostor dostaly i novinky, které se v příštím roce seskupí do plánovaného alba, jež Please the Trees připravují v produkci Davida Boultera, známého z Tindersticks. Je tedy příznačné, že koncert se povedl a naplnil více než devadesát minut atmosférou, která nebyla pouze hraná jako doprovod ke skladbám, nýbrž prožitá naplno a se vším co k tomu patří. Ať už to byly občasné výpady Václava Havelky směrem do obecenstva či takřka sladké přivírání očí v melodických pasážích. A právě ty Please the Trees jdou. Příkladem mohou být skladby Wrong Along, It´s Not Me či Red Sky. Poslední jmenovaná byla dle mého soudu skutečným zážitkem, který zde nepokrytě vyzdvihuji a naprosto tak chápu slečnu, co stála vedle mě a svým pohybovým kreacím dávala volný průběh.
Skladby Please the Trees vás totiž postupně odnesou do zcela jiného světa, kde jakoby jste se dívali sami na sebe a najednou vám vše došlo. Nemáte chuť nic říkat, chcete jen poslouchat. Václav Havelka je přirozeným frontmanem, který tvoří základní pilíř kapely a spolu se svými spoluhráči dokáže přesvědčivě zahrát roli bohéma zničeného životem, který však ví, prostě ví a o tom co ví zpívá. Hudba se zařezává hluboko pod kůži a texty vám po pár poslechnutích desky samy od sebe splývají ze rtů. A napomohlo k tomu i samotné prostředí Paláce Akropolis, který se svou bohatou historií sálá zvláštní energii, která se nemění s časem, ale s jednotlivými účinkujícími a potkají-li se, vznikne působivý zážitek, jako ten jedenáctého prosince.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

RECYCLIT PARTY

Čtvrtek 11. 12. 2008
Vstup: Bude upřesněn
Vystupují:
Please The Trees, Veena
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika