Ed Rush tento pátek na Favále

Ed Rush tento pátek na Favále

09. 02. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (4)
Všemi očekávaná návštěva Ed Rushe v Brně je již za dveřmi. Přinášíme Vám tedy profily Djs, kteří vystoupí tento pátek 13. 2. 2009 v klubu Favál. Kromě Edy se na Bassinfection už podruhé, tentokrát v plném složení, představí londýnská Yardcore crew, z českých interpretů uvádíme profil Philipa TBC a Side 9000.
Ed Rush (Virus/London, UK)

Ed Rush je v Čechách už poměrně zdomácnělým hostem. Za poslední roky se objevil na spoustě českých akcí, Take Control, Svojšice, Let It Roll (kde úspěšně rozhýbal několikatisícovou halu). Vyhlášený DJ, jeden ze zakladatelů legendárního labelu Virus a hlavně člověk, který v polovině devadesátých let pomáhal na světlo světa právě Drum & Bassu. Prvně se jméno Ed Rush zapsalo do podvědomí roku 1993, kdy se vyklubal jeho první singl Bulldog Attack, na kterém se podílel i Nico, majitel labelu kde tato pecka vyšla, No U-Turn. Následuje hromada hitů; The Force Is Electric, Check Me Out, Locust, Skylab, Neutron, Subway, Technology a spousty dalších. Na řadě z nich se podepsali i kamarádi, kolegové a DJs Fierce, Trace a již zmiňovaný Nico. Ed Rush tak výrazně ovlivnil dění nejen na anglické scéně, ale ovlivnil podstatnou část vývoje zlámaných beatů vůbec. Desky na Prototype a Metalheadz mu vyšly dávno před tím, než začali psát s Opticalem novou historii Drum & Bass, tím bodem bylo roku 1998 založení vlastního labelu Virus.

Po prvním společném hitu Alien Girl, který je už jedenáct let starý a přitom ho slýcháme na parties dodnes, ho pro svůj label Prototype ukořistil Grooverider. První Virus následuje ihned po Alien Girl a The Medicine se okamžitě také stává hitem. Nic jim tedy nebrání vydat své debutové album, Wormhole! Dvojice Ed Rush a Optical si vždy držela svůj charakteristický zvuk, ale nikdy nezůstala na místě. Druhé album The Creeps, přineslo převratné a dle mnohých názorů nejlepší Drum & Bass album vůbec. Na tehdejší dobu zvukově dokonalé, nadčasové a hybné tracky s nádechem různých pod stylů se stali ikonou té doby. Nemalý podíl na něm měl i všudypřítomný RymeTyme. U třetího alba Original Doctor Shade se pak objevují i vlivy funku a celé album je postaveno na bázi hravějších prvků. Pomalu se na nich však začíná podepisovat mainstream, který začal požírat celou Anglii. Mixovaná kompilace Out Of The Box byla jen začátkem úpadku.

Po třetím albu nevydají už nic zásadního a ortodoxní fanoušky zklamou naposled svým v pořadí čtvrtým albem Chameleon, jejímž výsledkem je přesným obraz anglické scény. Velký podíl na změně měl taky ale přechod z analogu na digital, kdy je bohužel začali přerůstat taková jména jako Noisia, či Pendulum. I tak byli na albu Chameleon stále cítit zbytky jejich starého zvuku, podstata Virusu.

I když dnes nejsou už tak aktivní, jejich label nespí a stále se činí. Pyšnit se může remixy jak jejich songů - Pacman, Compound, Bacteria, Kerbcrawler, Sicknote za které se podepsali jména Ram Trilogy, Gridlok, Pendulum, Baron, Ill.Skillz a naposled to byli The Upbeats, ale také deskami jiných producentů - Bad Company, Cause 4 Concern, Matrix, Fierce, Universal Project, Sonic & Silver, Baron, The Upbeats, Noisia, Phace, Mistabishi a v neposlední řadě také Trace, který na krátký čas zastoupil Ed Rushe v době jeho “rekonvalescence“. Jak už bylo řečeno, těžko by jste hledali na Virusu slabou desku. Vedle špičkového producenta, najdete v obou pánech i výborné stratégy s nepochybně vytříbeným vkusem.

Ed Rush bavit parket rozhodně umí a to je taky jedna z věcí, proč je tak častým hostem klubů a open airů. Kromě vlastní tvorby rád hraje věci od Noisie, State Of Mind nebo Phace, stejně jako mainstreamovější věci od Pendulum a Sub Focuse. Za poslední dobu ovšem přesedlal opět ke starým dobrým temnotám, které se spolu s Opticalem snaží přenést i do studia v novém a tedy už pátém (nepočítáme-li Virus Vaults) studiovém albu Travel The Galaxy. Čerstvé zprávy hovoří o tom, že album je zcela hotovo a vy si můžete jako první v ČR vychutnat znovuzrození v setu, který Ed Rush předvede na brněnské Bassinfection 13.02.09!

Jestliže jste ale nedočkaví, máme pro Vás malou ochutnávku z nového alba, v podobě pěti songů. První dva, Chubrub a The Kindred hledejte na Ed Rushově myspace a další tři si můžete stáhnout zcela legálně na uvedených odkazech (jedná se o mix cuty z radioshow).

Yardcore Djs (London, UK)

DJ Rum: žongluje se styly, nebojí se ani undergroundové muziky a hlavně je špičkový turntablista. Mash for Cash: laptopový zažranec a tvůtce hudby napříč spektrem od dubstepu po techno, od junglu po breakcore. Zaručeně s váma „zahejbá“.

Rrritalin: Hraje a produkuje breakbeat, dubstep a breakcore několik let. Hrál po boku jmen jako Hellfish, Vex’d a Mu-Ziq. Jeho spolupráce s DJem Rumem velmi zaujala i Djku Radia One Mary Anne Hobbes, která v éteru propagovala jejich debutový release na jejich labelu Tic records.

Codeshift: je ten, který pořádání Yardcore party vymyslel. Mixuje z vinylů přes pět let a začal také používat Ableton, aby se dostal k živějším a variabilnějšímu zvukům. Hrál v mnoha klubech v Londýně po boku Venetian Snares, Bong-Ra, Mira Calyx, Bizzy B…Velmi rád hraje v čechách, kde v minulosti vystoupil na akcích Sound Headquarters, Fraktura Complikata a Bassinfection. Hraje tak, co vycítí, že se návštěvníkům konkrétní party líbí a dle potřeby „přimíchává“ do setu Dubstep, Techno, Acid, Breaks, Drum and Bass, Jungle a Breakcore včetně čelisti drtících býtů a vlnivých rytmů, z čehož nakonec vyjde to, že se celý parket vlní, jak on píská :)

Dodal: Bassinfection Team
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BASSINFECTION

Pátek 13. 2. 2009
Vstup: do 22h. 150 Kč 170 Kč
Vystupují:
Ed Rush, Yardcore Crew, PhilipTBC, Side9000, Concrete Safari...
Další informace
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
kukac
11. 02. 2009 | 11:50:01
+0 | -0
uz by sa mohli aj ine jeho fotky vyskytovat na newskach ako tato, lebo je dost trapna:-).....nic v zlom....s tym ako vyzera teraz nema nic spolocne
Spead
10. 02. 2009 | 19:55:33
+0 | -0

Ed Rush 14/2/2009

Jinak ještě doplním: ač ten klub Lokalita ve Slaném vypadá z fotek jak diskotéka, nebojte - jedná se o pěkný prostor kde jungle a systémky jednou téměř každou sobotu :o)
Spead
10. 02. 2009 | 19:51:27
+0 | -0

Ed Rush 14/2/2009

Ahoj, komu by se nechtělo do Brna a je pražák, tak Rush hraje 14/2/2009 ve Slaném. Vstup slušných 130/180 Kč. Nahoře bude house stage.



http://www.lokalita.net/ngif/touch_ed_rush.jpg
klokan
10. 02. 2009 | 18:23:07
+0 | -0
nevi uz nekdo casovej line up ???....potrebuju to vdet co nejdrive..diky
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika