Tony Allen v Paláci Akropolis

Tony Allen v Paláci Akropolis

22. 02. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Tony Allen položil společně s Felou Kutim základní kameny afrobeatu a dodnes patři k nejuznávanějším a nejvytíženějším bubeníkům. Je nestárnoucím hudebním katalyzátorem, který byl od 60.let do současnosti vždy ve správnou chvíli na správném miste.
Fela Kuti o něm kdysi prohlásil, ze hraje jako pět bubeníku najednou, Brian Eno ho zase považuje za nejlepšího žijícího bubeníka vůbec. Svá první samostatná alba natočil ještě v dobách, kdy byl druhým kapelníkem sestavy Fela Kuti & Africa 70s, se kterými natočil na 3O desek. V roce 1978 se osamostatňuje a od 80. let žije v Londýně a v Paříži, kde nahrává mj. s King Sunny Adém, Ray Lemou, Manu Dibangem.

V roce 1985 vydává přelomové album N.E.P.A. Představuje nový hudební hybrid, který sám nazval afrofunk. Afrofunk je syntézou afrobeatu, elektroniky, dubu, rapu a R&B. Na sklonku devadesátých let ho objevuje další generace posluchačů a hudebníků. V posledních letech nahrává například s The Air, Jarvisem Cockerem, Susheelou Raman, raperem Ty nebo s Charlote Gainsbourg. V r 2006 vyráží na turné se superskupinou The Good,the bad and the Queen. Dalšími členy sestavy jsou Damon Albarn /Blur,Gorillaz/,Simon Tong /The Verve, Blur, Grillaz/ a Paul Simonon /The Clash/. Své poslední samostatné album Lagos No Shaking, které vyšlo na prestižní značce Damona Albarna Honest Jon s /u nás EMI/ natočil v rodném Lagosu a navazuje na ty nejfunkovější tradice afrobeatu.

Dodal: Kristina Klepková, Rachot Production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: TONY ALLEN

Středa 25. 2. 2009
Vstup: 400/455 Kč
Vystupují:
Tony Allen Afrobeat Orchestra
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika